Iškilminga ceremonija uostamiestyje: įamžintas J. Lėbarto atminimas | Diena.lt

IŠKILMINGA CEREMONIJA UOSTAMIESTYJE: ĮAMŽINTAS J. LĖBARTO ATMINIMAS

Uostamiestyje iškilmingos ceremonijos metu atidengta istorinei asmenybei Jurgiui Lėbartui pagerbti skirta lenta. Po ilgą laiką trukusių diskusijų, kur ji turėtų atsirasti, galiausiai atminimo ženklą nutarta pritvirtinti ant pastato Tiltų gatvėje.

Vakar prie Tiltų gatvės 16 numeriu pažymėto pastato būriavosi miestiečiai, savivaldybės, Šaulių sąjungos atstovai, istorikai ir tautos patriotai.

Gausus būrys žmonių susirinko pagerbti tautiškumo puoselėtojo, Tilžės akto signataro, Šaulių sąjungos XX Klaipėdos rinktinės valdybos pirmininko J.Lėbarto atminimo.

Renginio metu dar kartą prisiminti J.Lėbarto nuveikti žygdarbiai, siekiant sujungti Mažąją ir Didžiąją Lietuvas, indėlis į tautos sąmoningumo ugdymą.

Atminimo lentą ant Tiltų gatvės 16 pastato nutarta pakabinti ne atsitiktinai.

Anot istorikės Zitos Genienės, minėtame pastate 1923–1925 m. dirbo Mažosios Lietuvos gelbėjimo komitetas, kurio vicepirmininko pareigas tuo metu ėjo J.Lėbartas.

Atminimo lentelę atidengė jos kūrėjas Rimantas Eidėjus, architektas Adomas Skiezgelas, taip pat Šaulių sąjungos Klaipėdos rinktinės atstovas Rolandas Lukšas, uostamiesčio politikas ir visuomenininkas Vytautas Čepas.

"Pasirodo, ne taip lengva įamžinti Lietuvai nusipelniusius žmones, o toks ir yra J.Lėbartas. Diskusijos, vietos paieškos truko daugiau nei pusmetį. Kiek reikia laiko, kad žmogų prisimintų, įvertintų nuopelnus. Po J.Lėbarto mirties praėjo jau 75 metai ir tik dabar visiškai teisėtai tai padarėme. Jeigu ne tokios asmenybės kaip J.Lėbartas ir jo geležinė valia, nežinia, kas čia dabar būtų", – kalbėjo V.Čepas.

R.Lukšas taip pat džiaugėsi, kad atminimo lentelėje J.Lėbartas įamžintas ir kaip Šaulių sąjungos narys.

"Labai malonu, kad J.Lėbartas įamžintas ne tik kaip Tilžės akto signataras, bet ir kaip Šaulių sąjungos narys, Klaipėdos XX Šaulių rinktinės valdybos pirmininkas. Simboliška, kad tai pirma atminimo lenta, kurioje Šaulių sąjunga įamžinta kaip organizacija", – kalbėjo R.Lukšas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

kaunietis

sveikintina

Sąžiningas žmogus

Kažkokio niekam nežinomo šūdo įamžinimas.

medis

Viskas čia gerai.. kaliningrade kabinamos savo didvyrių lentelės, klaipėdoje savos..reik kažkaip įtvirtinti savo buvimą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS