Įtartini kėslai įvarė baimės daugiabučio gyventojams | Diena.lt

ĮTARTINI KĖSLAI ĮVARĖ BAIMĖS DAUGIABUČIO GYVENTOJAMS

  • 8

Daugiabučio namo gyventojų baimė likti be šilumos ir nerimas dėl jau prasidėjusio namo atnaujinimo supriešino kaimynus. Dalies jų bandymas tokiu nelengvu metu keisti namo administratorių ne tik gyventojų, bet ir savivaldybės valdininkų manymu, yra nelogiškas.

Pasibeldė nelaukti svečiai

Minijos gatvės 144 namo vargai prasidėjo tada, kai imtasi ruoštis 1959 m. pastatyto namo renovavimui.

Šio namo bėda yra dar ir tai, kad pirmajame aukšte įsikūrusios kelios įmonės, o joms, kaip žinoma, taikomos kitokios nei gyventojams apmokėjimo už pastato atnaujinimą taisyklės.

Po ilgokų peripetijų renovacija prasidėjo. Šiuo metu 58 butų name artėja vamzdynų keitimo darbai. Žmonių namuose jau pradedami montuoti nauji radiatoriai.

Tačiau daugelis gyventojų baiminasi, kad šiluma jais kambarių nepasieks tada, kai šildymu džiaugsis visi kiti daugiabučiuose namuose gyvenantys klaipėdiečiai.

Tokios abejonės Minijos gatvės 144 namo gyventojus apniko, kai į jų butus ėmė belstis Žilvinu prisistatęs vyras ir viena namo gyventoja.

Manoma, kad jau anksčiau viešoje erdvėje nuskambėjęs Žilvinas galbūt atstovauja įmonei "Civinity Namai", kurios savininkas – Latvijoje pinigų plovimu įtariamas ir netrukus prieš tos šalies teismą stosiantis verslininkas Deividas Jacka.

Surengs oficialią apklausą

Ši pora spaudė durų skambučius dienos metu, kai jaunesni, dirbantys žmonės buvo darbe. Todėl duris jiems atidarė jaunos mamos arba pensininkai.

Pokalbį nelaukti svečiai pradėdavo klausimu: "Ar esate patenkinti namą administruojančios bendrovės veikla?"

Nenuostabu, kad gyventojai labai greitai nuo kalbos apie namo administratorių pereidavo prie pastato atnaujinimo aktualijų.

Gyventojų liudijimu, svečiai netrukus imdavo tikinti, kad administratoriumi pasirinkę įmonę "Civinity Namai" jie laimės – mokės mažesnius mokesčius.

Ne vienas vyresnio amžiaus žmogus pasirašė. Kaip vėliau teigė namo reikalus išmanantys asmenys, taip Žilvinas ir namo gyventoja surinko 33 parašus.

Savivaldybės Statinių administravimo skyriaus patarėjas Algis Gaižutis patvirtino, kad skyriui buvo atneštas prašymas paskirti kitą administruojančią įmonę.

Įmonę "Civinity Namai" esą pasirinko nemaža dalis namo gyventojų, bet savivaldybės skyriaus darbuotojas nustatė, kad prašymas buvo parašytas nesilaikant būtinų reikalavimų. Jame nebuvo nurodyta, kas organizavo parašų rinkimą, nenurodytas toks įgaliotas asmuo, neparašyta, kada įgaliota rinkti parašus.

"Kadangi išreikšta žmonių valia, priėmėme sprendimą, kad savivaldybė organizuos balsavimo raštu procedūrą. Gyventojams bus išdalinti biuleteniai, juose bus nurodyta, kokie yra administratoriai, iš jų bus galima pasirinkti, – paaiškino A.Gaižutis. – Kolegė mane informavo, kad iš to namo sulaukėme skambučių, ir man pačiam skambino vienas vyras. Žmonės domėjosi kitais administravimo būdais – jungtinės veiklos ar bendrijos steigimo. Skambinantieji kalbėjo jau ne apie "Civinity Namai", o "Green Admin". Žmonės buvo nežinomybėje."

Žmonės buvo nežinomybėje.

Norėjo atšaukti parašus

Apie keistą ir netikėtą norą staiga keisti namą administruojančią įmonę kalbėjo namo gyventojai.

Pasak šio namo gyventojo Mindaugo, renovacijos proceso administratorė rūpinasi, kad darbai nestrigtų, bando išspręsti problemas su parduotuvės savininkais, kurie užsispyrę neįsileidžia į rūsį. Rūsyje yra vamzdynai, o juos būtina keisti atnaujinant namo šilumos ūkį.

Netikėtumai: 1959 m. pastatytą daugiabutį būtina kuo greičiau modernizuoti, tačiau gyventojai baiminasi, kad dėl nemalonių peripetijų renovacijos procesas gali būti gaišinamas. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Gyventojai įsitikinę, kad namą administruojančios bendrovės konkurentai naudojasi šiuo konfliktu.

Name gyvenanti Julija atviravo, kad nepažįstamą vyrą ir iš matymo pažįstamą kaimynę iš kitos laiptinės sutiko pakeliui į namus. Jie pradėjo aiškinti, kad pakeitus administratorių renovacijos reikalai esą pajudės greičiau, todėl moteris pasirašė po prašymu keisti namą administruojančią įmonę.

Tik vėliau moteris susivokė, kad nėra buto šeimininkė, kad ji gyvena tėčio bute ir tik jis turi teisę pasisakyti aktualiais namo gyventojams klausimais.

Nežinodama, kaip teisingai pasielgti, Julija kitą dieną namo administratoriams parašė atsisakanti parašo po raštu.

Panašiai suklaidintas jaučiasi ne vienas namo gyventojas.

Ponas Genadijus, nors ir yra buto savininkas, taip pat po dienos suprato suklydęs ir panoro atšaukti savo parašą, bet šaukštai jau buvo po pietų.

A.Gaižutis patikino, kad dėl tokių dalykų nereikėtų baimintis, balsavimo metu užskaitoma paskutinė žmogaus išreikšta valia, net jei prieš tai jis buvo pasisakęs kitaip.

Argumentams nerado laiko?

Ko gero, sklandžiausiai apie savotišką parašų rinkėjų elgesį papasakojo minimame name butą turinti ir jį nuomojanti klaipėdietė Viktorija. Su ja susisiekė Žilvinas, moteris prisiminė, kad jis minėjo esąs "Civinity Namai" darbuotojas.

"Mane labai nustebino pašnekovo skuba. Jis tikino tuojau pat atvažiuosiąs pas mane, kad aš pasirašyčiau prašymą keisti administratorių. Buvau darbe, kalbėti neturėjau laiko, todėl paprašiau raštu išdėstyti, kokia gyventojams būtų tokio pakeitimo nauda. Nesu linkusi aklai pasirašinėti jokių raštų. Nustėrau, kai vyras pasakė, kad rašyti neturi laiko ir paklausė, gal aš esu patenkinta esamu administratoriumi. Neslėpiau, kad priekaištų bendrovei neturiu, todėl man būtų ypač įdomu, kuo geresnė būtų kita įmonė. Tada pokalbis labai greitai baigėsi, mano parašo jau nebereikėjo. Jis akcentavo, kad tą pačią dieną veš į savivaldybę dokumentą su gyventojų parašais", – pasakojo Viktorija.

Buto savininkė stebėjosi tokiu primityviu bandymu prisivilioti gyventojus nepateikiant jokių skaičių ir rimtų argumentų.

Gyventoja Kira tikino nesanti nusistačiusi prieš kurią kitą namus administruojančią bendrovę, bet tikino, kad dabar Minijos g. 144 namo gyventojams ne laikas ką nors keisti.

Tokios pat nuomonės laikosi ir kūdikį auginanti Galina. Moteris baiminasi, kad, pakeitus administratorių, nutrūktų sutartis ir su renovaciją atliekančia bendrove. Kol naujieji administratoriai sudarytų naują sutartį, užkluptų šalčiai, o žmonės būtų priversti gyventi nešildomuose butuose.

Moterys įsitikinusios, kad pirma būtina baigti namo atnaujinimo procesą.

Baiminasi gaišaties

Šių moterų kaimynas Laimonas nesulaukė prašymo pasirašyti minėtą raštą. Vyras girdėjo tik kaimynų kalbas apie tai. Žmogus įsitikinęs, kad renovacijos metu negalima keisti administratoriaus, nes tai sukeltų daugybę nesusipratimų ir gaišintų viso pastato atnaujinimo procesą. Vyras palygino tai su chirurgo pakeitimu viduryje operacijos.

"Kai jau baigsime renovaciją, jei pasisiūlys kokia nors kompanija, gal tada ir spręstume, bet tikrai ne dabar. Tai būtų didžiausia beprotybė", – įsitikinęs Laimonas.

Kitas to paties namo gyventojas Mindaugas įsitikinęs, kad tie, kas nori "Civinity Namai" paversti namo administratoriumi, lankosi pas vyresnio amžiaus, nelabai suprantančius žmones.

"Nenumanau, iš kur jie žino, kur tokie gyvena. Galiu tik spėti. Gal sumokama tokiems pagalbininkams. Su įmonės atstovu vaikščiojo viena namo gyventoja. Juk šiaip sau žmogus neis sava valia pas kaimynus ir nesakys, kad perbėkime pas šituos, o pas tuos nebelikime. Turėtų būti kažkoks interesas taip elgtis. Mūsų namas – labai geras kąsnis, jis bus renovuotas, tik imi administravimo mokestį, o dirbti nieko nereikės. Pats esu dirbęs panašioje įmonėje, žinau šios virtuvės niuansus", – atviravo namo gyventojas Mindaugas.

Dėl su namo renovavimu susijusių aistrų vyras patiria ne tik finansinių nuostolių. Dėl patiriamos psichologinės įtampos sutriko jo širdies ritmas, jam teko gulėti ligoninėje.

"Dar kai pagalvoji, kad galime per šalčius likti be šildymo, į galvą ateina šventvagiška mintis, kad ilgiuosi dešimtojo dešimtmečio, kai bet kokia problema buvo sprendžiama pasamdant tvirtai sudėtus vaikinus. Po pokalbio su jais labai greitai visos problemos išsispręstų, ir mūsų namas jau seniai būtų renovuotas", – prapliupo kantrybės netekęs Mindaugas.

Tikino – perimti neketina

Raštu paklaustas apie ketinimus perimti Minijos g. 144 namo administravimą, bendrovės "Civinity Namai Klaipėda" direktorius Artūras Kavaliauskas patikino, kad šio objekto neadministruoja ir nesiekia perimti jo administravimo.

A.Kavaliauskas šiuo klausimu patarė kreiptis į namą administruojančią įmonę.

"Jeigu turite klausimų dėl administratoriaus keitimo procesų, kreipkitės į Klaipėdos miesto savivaldybę. Daugiabučio namo patalpų savininkai turi teises ir pareigas rūpintis bei priimti sprendimus dėl savo bendro turto ir klausimą dėl administratoriaus keitimo sprendžia su Klaipėdos miesto savivaldybe, – laiške rašė A.Kavaliauskas. – "Civinity Namai" nesiekia perimti minimo namo administravimo. Jeigu Klaipėdos miesto savivaldybė įsakymo tvarka paskirs šio namo administravimą įmonei "Civinity Namai", tik tuomet galėsime išsiaiškinti, kurių problemų turi daugiabučio namo gyventojai, ir plačiau pakomentuoti situaciją."

Beje, istorija kartojasi. Prasidėjus šiems metams labai panaši istorija klostėsi Taikos prospekto pradžioje. Ten panašiai rinkti parašai, siekiant namą administruojančią įmonę pakeisti įmone "Civinity Namai".

Parašų rinkimo istorijoje taip pat šmėžavo įmonės vadybininko Žilvino pavardė.

Tiesa, jis tada spaudai nenorėjo komentuoti savo dalyvavimo procese, bendrovės "Civinity Namai" atsakymas buvo analogiškas.

Šįsyk jis telefonu apskritai nebeatsiliepė.

Pritarė gyventojams

Savivaldybės Statinių administravimo skyriaus patarėjas A.Gaižutis paaiškino, kad gyventojų apklausos dėl namo administratorių pasirinkimo rezultatų galima tikėtis tik maždaug po trijų mėnesių. Vienos kurios nors bendrovės naudai reikia 50 proc. ir vieno buto balsų.

A.Gaižutis paaiškino, kad renovacijos procesas pasirinkus kitą administratorių nenutrūktų. Tačiau jis visu 100 proc. pritarė nuomonei, kad renovacijai įsibėgėjus ne laikas keisti administratorių.

Problemą dėl patalpų, kuriose veikia parduotuvė, A.Gaižučio tikinimu, galima išspręsti. Teismai panašius prašymus leisti priverstiniu būdu patekti į patalpas nagrinėja pagreitintai. Jei sprendimas nevykdomas, įsikiša antstoliai.

"Žmonės gali keisti ir keičia administratorius ir ne tik kaina lemia. Daugumą tokių ketinimų lemia nesusikalbėjimas ir bloga komunikacija. Porą pastarųjų metų matome, kad žmonės pradėjo naudotis savo teise ir rinktis kitą administratorių. Yra namų, kur per neilgą laiką jie pasikeitė du kartus", – pasakojo valdininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Laima

Renovacija tai zmoniu skurdinimas,apvogimas.jei uz renovavacija sumoki 10-20tukstanciu,,tu pinigu uztektu mokesciams daug metu.

varle

renovacija gyventoju apvogimas ir chalturka sudeda pacias pigiausias prekes ima uz brangiausias vienu zodziu visur afera vyksta atlieka nekokybiskai darbis o pinigus tukstanciais moketi reikes ir pas mus renovuoja radijatoriai ,,,,zaisliniai ,,,,, kitaip ju nepavadinsi

rubikon

ne geresni ir mūsų būsto aferistai, kurie už neatliktus darbus išskaičiuoja iš kaupiamų lėšų, kurios yra kaupiamos tik namų atnaujinimui,o ponas gaižutis teigia, kad šias lėšas galima naudoti ir kitiems darbams,manau kad šis ponas yra administratorių stogas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS