Jūriniai akcentai toliau nuo jūros | Diena.lt

JŪRINIAI AKCENTAI TOLIAU NUO JŪROS

Kas išgalvojo, kad supratimas apie jūrą Lietuvoje baigiasi už Jakų žiedo? Nieko panašaus – Lietuvoje yra vietų ir objektų tolėliau nuo jūros, kurie susiję su jūra.

Vilkaviškio „Jūrinukas“

Paežerių ežere Vilkaviškyje prie specialios krantinės prišvartuotas laivelis, kurį vietiniai vadina „Jūrinuku“. Taip jis pavadintas ir iš pagarbos laiveliui, ir iš pagarbos jūrai.

Vietiniai pasakoja, kad laivelis turi jūrinę istoriją. Jis padarytas iš didelio laivo gelbėjimosi valties. Kas žino, gal ta gelbėjimosi valtis kada nors išgelbėjo ir žmones? Gelbėjimosi valties korpusas senas, teigiama, kad jam daugiau kaip 60 metų.

Laivelių, kurie padaryti iš gelbėjimosi valčių korpuso, Lietuvoje galima aptikti ir daugiau. Dalis jų plaukioja ir Kuršių mariose, Nemuno žemupyje. Tačiau retas atvejis, kad iš jūrinės gelbėjimosi valties padarytas laivelis plaukiotų kur nors ežeruose.

Istorija: „Jūrinuku“ vadinamas laivas Vilkaviškio paežerėje. / Redakcijos archyvo nuotr.

Teigiama, kad Vilkaviškio „Jūrinukas“ ekskursijų po ežerą neplukdo. Jo savininkas jį naudoja savo reikmėms.

Šį laivą į viešąsias erdves iškėlė Jolanta Garkauskaitė, siūlydama juo pasigrožėti atvykusiems į Vilkaviškį. Ežeras, kurio pakrantėje dar yra ir laivelis, įspūdingiau atrodo.

Povandeniai įrenginiai

Vertėtų prisiminti, kad kretingiškis gydytojas Jonas Velžys net buvo pasistatęs privatų povandeninį laivą „Lituanika“. Jis buvo išbandytas Kuršių mariose.

Paprastai povandeninis laivas stovėdavo prie J. Velžio namo Kretingoje ir traukdavo praeivių dėmesį.

Vieta: Salako miestelio jūrų muziejaus eksponatai. / Redakcijos archyvo nuotr.

Povandeninis laivas buvo gana populiarus. Jis dalyvavo jūros parado renginiuose Klaipėdoje, net buvo pristatytas „Lennusadam“ jūrų muziejuje Taline kaip „povandeninių fantazijų“ eksponatas.

Kybartuose gyvenantis Gintautas Pyragas susikonstravo batiskafą. Jis buvo išbandytas Vištyčio ežere. Vėliau G. Pyragas su batiskafu išžvalgė ne vieną Lietuvos ežerą. Asmeninis jo „Facebook“ puslapis pilnas paties iš batiskafo daryto Lietuvos ežerų povandeninių nuotraukų su gyvūnais.

Jūrų muziejai Lietuvoje

Dauguma Lietuvoje žinome tik vienintelį jūrų muziejų Klaipėdoje, buvusioje Kopgalio tvirtovėje. Tačiau jūrų muziejų Lietuvoje yra ir daugiau. Toliausiai nuo jūros nutolusiu Lietuvos jūrų muziejumi yra laikomas Gražutės regioninio parko lankytojų centre Zarasų rajono Salako miestelyje įsikūręs Vidos Žilinskienės „Jūrų muziejus“.

Tai yra unikali per 50 metų kaupta jūrų gyvūnų, spalvingųjų koralų, kriauklių, suvenyrų ir fosilijų kolekcija iš daugiau kaip keturių su puse tūkstančio eksponatų. Ją sukaupė kolekcininkė mokytoja V. Žilinskienė.

Kolekcininkė: kolekciją iš 4,5 tūkst. eksponatų daugiau kaip 50 metų rinko V. Žilinskienė. / Redakcijos archyvo nuotr.

Prisiminta, kad pokariu atostogų išvykusi kolegė parvežė vėduoklinį koralą ir mažą kriauklę. Nuo jų ir prasidėjo kolekcijos kaupimas.

Daug kriauklių mokytojai iš Atlanto ir Indijos vandenynų regionų atvežė sūnėnas jūrininkas. Ypač vertingi eksponatai – didžiulis omaras, Japonų jūros ežiukas, džiovintas rykliukas, plėšrūnė piranija, Indonezijos salose naudotos kriauklės – pinigėliai.

Kūrinys: povandeninis laivas „Lituanika“ demonstruotas ir Klaipėdoje. / Redakcijos archyvo nuotr.

Muziejukas mėgėjiškas, tačiau „šiltas“. Jame pati kolekcininkė pasakojo istorijas apie pavojingas jūrų keliones, nuodingąsias kriaukles, gydomuosius sepijų miltelius, neįprastus ir neregėtus jūros gelmių gyventojus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Baisu

Tai kad dudoriui jau seniai neberūpi Klaipėda. Jo fantazija daugiau nebepatempia, ta proga galėtų užleisti vieta kitam

"Jūrininkas" su dūda

Pagarba Vilkaviškiui. Mūsų merui, nemokančiam net plaukti, tokie jūriniai akcentai absoliučiai nesvarbūs...

Džiugu

Tikrai įdomių žmonių Lietuvoje esama
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS