Jūrininkai balsuoti negalės? | Diena.lt

JŪRININKAI BALSUOTI NEGALĖS?

Dviejuose DFDS kompanijos laivuose, plaukiojančiuose su lietuviška trispalve, antrasis prezidento rinkimų turas ir rinkimai į Europos Parlamentą organizuojami nebus, nes šių keltų kapitonai yra ne Lietuvos piliečiai. Teoriškai šių laivų įgulos balsuoti galėtų Olandijoje arba Jungtinėje Karalystėje esančiose Lietuvos ambasadose.

Kelią užkirto pilietybė

"Pirmajame rinkimų ture dalyvavome, o antrajame tokios galimybės jau neturėsime, ir tai yra apmaudu. O tik dėl to, kad praėjusį sekmadienį dirbo kapitonas Lietuvos pilietis, o dabar jį pakeitė olandas", – apgailestavo kelto "Gardenia Seaways" jūrininkas, pridūręs, jog kalba įgulos daugumos vardu.

Laivuose balsavimą išimtinai organizuoja kapitonas, pagal Rinkimų įstatymą, tai gali daryti tiktai Lietuvos pilietis.

Šiuo atveju pagal grafiką per antrąjį rinkimų turą kelte "Gardenia Seaways" dirbs kapitonas Olandijos pilietis. Taigi jis rengti LR prezidento rinkimų negali.

Tą patį patvirtino ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė.

"Teisę laivuose, plaukiojančiuose su LR vėliava, balsuoti turi Lietuvos piliečiai, jei to laivo kapitonas taip pat yra LR pilietis. Jei ne, balsavimas neįmanomas. Nes taip numato įstatymas. Įstatymo raidė yra tokia, kokia yra", – teigė L.Matjošaitytė.

Įstatymo raidė yra tokia, kokia yra.

Jūrininkai turi šansą?

Su Lietuvos trispalve šiuo metu yra registruota apie šimtas laivų, kuriuose dirba 5 ir daugiau Lietuvos piliečių.

Kol kas žinoma, jog antrajame ture balsuoti laivuose dėl to, kad kapitonai ne LR piliečiai, negalės tik DFDS kompanijos dviejų keltų – "Tulipa Seaways" ir "Gardenia Seaways", kursuojančių Šiaurės jūroje maršrutu Roterdamas–Iminghamas, įgulos.

"Kompanijoje yra 10 laivų, dviejuose šį kartą jūrininkai negalės balsuoti, nes šioje pamainoje dirbantys kapitonai – ne LR piliečiai. Tačiau, kas norės iš įgulos, galės vykti balsuoti į Lietuvos atstovybę. Ten nėra labai toli, apie valandą kelio į vieną pusę. Jie galės balsuoti iš anksto ir prisitaikyti prie grafiko, juk laivai visą dieną stovės uoste", – teigė DFDS komunikacijos vadovas Vaidas Klumbys.

Tačiau kyla klausimas, kas turėtų organizuoti jūrininkų nuvežimą balsuoti iki LR ambasados Olandijoje ar Jungtinėje Karalystėje, – jų darbdaviai ar VRK?

Vis dėlto Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža sako, kad yra dar ir trečias variantas.

"Pagal Jūrų konvenciją jurisdikcija turi būti vykdoma, tai yra laive rinkimai turi būti organizuojami. Tai gali padaryti nebūtinai kapitonas Lietuvos pilietis. Organizuoti rinkimus galima įgalioti ir vyriausiąjį kapitono padėjėją, jei jis yra LR pilietis. Kas turėtų jį įgalioti? Lietuvos valstybė VRK asmenyje", – tvirtino P.Bekėža.

Taigi laiko apsispręsti, kaip sudaryti sąlygas balsuoti maždaug 40 Lietuvos jūrininkų, dar yra, tereikia tik valios.

Pirmame ture – anšlagas

Per pirmąjį prezidento rinkimų turą praėjusį sekmadienį teisę balsuoti turėjo 261 laivuose dirbantis Lietuvos pilietis. Rinkimuose dalyvavo 250 jūrininkų (95,79 proc.).

Tarp jūrininkų favoritas buvo ekonomistas G.Nausėda, už jį balsavo 34,16 proc. (83 klaipėdiečiai).

Už I.Šimonytę – tik 10,7 proc. (arba 26 balsai), už S.Skvernelį – 16,87 proc. (41 balsas).

Nuo jo mažai atsiliko Valdemaras Tomaševskis (16,05 proc, arba 39 balsai).

A.Juozaitį palaikė 19 rinkėjų (7,82 proc.), V.P.Andriukaitį – 17 (7 proc.), V.Mazuronį – 13 jūrininkų (5,36 proc.).

N.Puteikis gavo 4 balsus (1,65 proc.), o M.Puidokas – vos vieną balsą (0,41 proc.).

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Melissa Carillo

„Google“ už kiekvieną mėnesį už darbą internete sumokėjo nuo 18000 iki 25000 dolerių. Paskutinį mėnesį aš uždirbsiu $ 23618 iš „Google“ ir esu nuolatinis studentas, o aš laisValaikiu dirbu nuo 2 iki 3 valandų per dieną. kiekvienas žmogus gali prisijungti prie šio darbo ir pradėti uždirbti internete, kaip ir aš. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> w­­w­­w.W­­e­­b­­J­­o­­b­­98.C­­o­­m

Tai

Tai jei kapitonas konservatorius pabandyk uzbalsuoti ne uz konservatorius gausi puse metu be eiles deni plauti

Eii

Vėliava yra Lietuvos ir nesvarbu koks ten bananas kapitonas ,jei vėliava lietuviška ,reiškia dirba Lietuvos teritorijoje,štai kokiam lygyje gyvena Lietuva tarptautiniuose vandenyse

SUSIJUSIOS NAUJIENOS