Jūros šventė Klaipėdoje: atsakingai, bet išradingai | Diena.lt

JŪROS ŠVENTĖ KLAIPĖDOJE: ATSAKINGAI, BET IŠRADINGAI

  • 6

Po savaitės į Klaipėdą pūstels pirmieji šiemetės Jūros šventės vėjai. Jau kitą ketvirtadienį į pasimatymą bendruomenę pakvies jaunieji buriuotojai, ir šiemet metę iššūkį suaugusiesiems ir pasiūlę ramioje Dangėje suvaldyti mažąsias optimistų bures.

Nuotaikingos varžybos ir būsimųjų jūrininkų pamokos žemės žmonėms – simbolinis intro į jūriškiausią vasaros savaitgalį, kuomet Klaipėda ir visa Lietuva mini Jūros dieną.

Šiemetė Jūros šventė į Klaipėdą ateina ypatingu metu, pasauliui atidžiai sekant koronaviruso šėlsmą. Globalus kontekstas iš esmės koregavo pasirengimą didžiausiam metų renginiui bei jo organizavimo strategiją. „Diskusija būti ar nebūti Jūros šventei šiemet buvo išties konceptuali. Išsaugojom jūriniam miestui ir bendruomenei brangią Jūros šventės tradiciją, aukodami renginius, sutraukiančius didžiausias mases – jūrinės bendruomenės eiseną, koncertus didžiosiose scenose, publikos pamėgtą fontanų šou programą, fejerverkus. Šiemet švęsim, ne taip triukšmingai, bet saugiai, išradingai ir linksmai. Visos saugumo priemonės - mūsų pačių ir mus supančių žmonių labui“, – sako Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Programa – be pasirodymų laikų

2020-ųjų Jūros šventės programą pristatę organizatoriai – Viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ komanda – džiaugėsi, jog ji įvairi, turininga, joje daug uostamiesčio kūrėjų iniciatyvų. Neabejojama, jog programą skaitantiems žmonėms kils klausimų dėl neskelbiamo tikslaus koncertų, spektaklių ar sporto varžybų laiko. „Tai viena iš sąlygų, kurią įvykdę, galėjome organizuoti šventę. Esame įpareigoti neskelbti laikų ir taip išvengti galimų didesnių žmonių susibūrimų. Viešiname tik programos dalyvius ir patikiname, jog jie patys susiras publiką. Beje, visi pasirodymai Jūros šventės teritorijoje truks saugias 15 minučių, po kurių bus skelbiamos pertraukos srautams išsiskirstyti. Pastebėjus, jog vienoje ar kitoje vietoje yra nesaugūs žmonių susibūrimai, programa taip pat bus stabdoma“, – 2020-ųjų Jūros šventės organizavimo ypatybes komentavo Viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ vadovas Romandas Žiubrys.

Priminimai apie saugų elgesį ir priemones mažinti rizikas žmones lydės visoje šventės teritorijoje. Visur, kur bus pastatyti laikinieji tualetai, bus praustuvės rankoms ir stoveliai su dezinfekciniu skysčiu. Būtiniausiomis saugumo priemonėmis įpareigoti pasirūpinti ir šventės teritorijoje prekiausiantys smulkieji verslininkai.

Kultūrinė programa: eina, plaukia, važiuoja

„Pasimatymai su vėju“ – toks liepos 24-26-osios savaitgalio kodas. Organizatoriai juokavo, jog nori ar nenori programa turi būti mobili kaip ir pajūrio vėjai. Visi pasirodymai publiką pasieks trim būdais – atvažiuos, atplauks ar ateis. „Didieji penktadienio ir šeštadienio koncertai keliasi į sceninę platformą ant ratų ir važiuos iš vienos senamiesčio vietos į kitą, sustodami trumpiems 15 minučių pasirodymams. Dangės atkarpa tarp Biržos ir Pilies tiltų bus plaukiojančios muzikavimo aikštelės erdvė. Projektas „Skambanti Dangė“ – tai vakaro muzikiniai pasirodymai ant vandens, nuo upėje kursuojančio laivelio denio. Na, o „vaikštantis“ kultūrinis vyksmas žiūrovą pagaus bet kur – Teatro ir Piliavietės aikštėse, Kruizinių laivų terminale, skvere prie burlaivio „Meridianas“, Tiltų ir Turgaus gatvėse, erdvėje prie „Bhouse“ restorano“, – programą pristatė Rūta Steponavičienė, Jūros šventės 2020 projekto vadovė. Ji padėkojo menininkams ir muzikos atlikėjams, sutikusiems ryžtis neįprastam eksperimentui ir transformuoti savo programas pagal nustatytą saugumo formatą. Šventės programos atlikėjų žvaigždynas įkvepiantis: nuo auksiniais scenos kryžiais tituluoto Šeiko šokio teatro ar multiinstrumentalisto Sauliaus Petreikio iki populiariosios muzikos atlikėjų Vido Bareikio, Sauliaus Prūsaičio ar grupės „The Roop“ ir kt.

Dėl saugumo sumetimų nebus viešinamas ir Jūros šventės atidarymo ceremonijos laikas. Anksčiau šventei startą duodavusią eiseną keičia nauja idėja – projekto „Baltic Sail“ burių paradas. Per jį planuojama atkartoti istorinę tradiciją – tautų saliutą, kuomet kiekvienas į uostą įplaukiantis laivas patrankos šūviu pasveikindavo krantą ir gaudavo iš ten tokį pat atsakymą. Pasibaigus saliuto salvėms burlaiviai švartuosis prie krantinių, o ant Klaipėdos universiteto burlaivio „Brabander“ stiebo bus iškelta Jūros šventės vėliava.

Drakonų kovos – jau 10-ąjį kartą!

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas pasidžiaugė, jog jūrinė bendruomenė išlaikė Jūros šventę, nors ir su nemenkais praradimais. Apgailestaudamas, jog šiemet neliko šventės vizitine kortele laikomos jūrinės bendruomenės eisenos, nebus rengiamas ir Jūrininkų vakaras, tačiau pasidžiaugė, jog kita uostamiesčio žmones telkianti iniciatyva – Drakonų varžybos Dangėje – šiemet vyks jau 10-ąjį kartą. Beveik 400 dalyvių iš anksto treniruosis, o šeštadienį, liepos 25-ąją, susirungs dėl Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos taurės.

Beje, uosto direkcija Jūros šventės auditorijai dovanoja populiaraus DJ dueto „Radistai“ pasirodymą, kuris penktadienio vakarą važinėsis Jūros šventės teritorijoje. Uosto direkcija pristato ir projektą ant vandens „Skambanti Dangė“.

Lietuvos jūrų muziejus jau penktadienio vakarą Dangę papuoš gyva dekoracija – istoriniais laivais, suplaukusiais į švenčiančią Klaipėdą su „Dangės flotilės“ vėliava. Laivynas – daugiatautis, šiemet laukiama svečių iš Lenkijos, Estijos, Klaipėdą atradusių dėl projekto „Baltic Sail“. Šeštadienio vakarą istoriniai laivai žada kvapą gniaužiantį naktinį paradą su deglais tarp Pilies ir Biržos Dangės tiltų.

Išsami Jūros šventės programa jau skelbiama atnaujintame tinklapyje www.jurossvente.lt.

GALERIJA

  • Jūros šventė Klaipėdoje: atsakingai, bet išradingai
  • Jūros šventė Klaipėdoje: atsakingai, bet išradingai
  • Jūros šventė Klaipėdoje: atsakingai, bet išradingai
  • Jūros šventė Klaipėdoje: atsakingai, bet išradingai
  • Jūros šventė Klaipėdoje: atsakingai, bet išradingai
  • Jūros šventė Klaipėdoje: atsakingai, bet išradingai
  • Jūros šventė Klaipėdoje: atsakingai, bet išradingai
  • Jūros šventė Klaipėdoje: atsakingai, bet išradingai
  • Jūros šventė Klaipėdoje: atsakingai, bet išradingai
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

TRAUKŪNAS

1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj. REGATOS vietoj. 2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”. Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur Smiltynėje stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”, rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… …

šeis miateis niariaike

?

Lt

Manau tokios masės žmonių, plius iš visur suvažiavę būtinai turėtų būti visi su kaukėm.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS