Jūrų kadetų mokyklos nenaikins | Diena.lt

JŪRŲ KADETŲ MOKYKLOS NENAIKINS

Juodkrantės Liudviko Rėzos jūrų kadetų mokyklos naikinti nežadama. Tai patvirtino praėjusią savaitę vykusio susitikimo dalyviai. Susitikime, kuriame buvo diskutuojama apie mokyklos likimą, dalyvavo Klaipėdos apskrities, Neringos savivaldybės, Švietimo ministerijos atstovai bei Krašto apsaugos ministro pavaduotojas Vytautas Umbrasas.

Nacionaline mokykla

Anot Neringos savivaldybės mero Viganto Giedraičio, kuomet buvo kalbama apie Juodkrantės Liudviko Rėzos jūrų kadetų mokyklos steigimą, nebuvo nei vieno prieštaravimo. Dabar būtina apsispręsti, koks bus mokyklos likimas.

„Kalbėta buvo įvairiais lygiais: ir su premjeru, ir su buvusiu Krašto apsaugos ministru, seimo nariais ir kt. Dabar turime apsispęsti, kuria kryptimi mokykla bus vystoma“, - teigė V. Giedraitis.

Susitikimo metu išreikšta mintis, kad mokykla turėtų tapti respublikine, pritraukiančia moksleivius iš visos Lietuvos ar net užsienio.

Mokyklos direktorė Audronė Elena Grigalionienė pabrėžė, kad mokyklos siekis - tapti nacionaline jūrų kadetų mokykla, atvira visiems Lietuvos vaikams, pasižyminčia aukštu akademiniu lygiu ir teikiančia jūrinį ugdymą.

Apgyvendinimo problema

Viena pagrindinių mokyklos problemų - mažėjantis vaikų skaičius. „Šiuo metu mokyklai nebepakanka vietinių vaikų. Galėtume priimti vaikus iš kitų miestų, bet neturime jų kur apgyvendinti“, - apgailestavo V. Giedraitis.

Gyvenamųjų patalpų reikia ne tik vaikams, bet ir atvykstantiems pedagogams. Neringos savivaldybės teritorijos ir jo dalių bendrajame plane mokymuisi ir gyvenimui reikalingas kompleksas numatytas Gintaro įlankoje. 

Susitikime dalyvavusio Švietimo ir mokslo ministerijos Socialinės politikos departamento direktoriaus Rolando Zuozos manymu, reikėtų peržiūrėti valstybės turtą, esantį Neringoje, kurį būtų galima ne parduoti, o pritaikyti vaikų apgyvendinimui.

Kaip pastebėjo Krašto apsaugos ministro pavaduotojas Vytautas Umbrasas, Krašto apsaugos ministerijai priklausančiuose gyvenamosiose patalpose Juodkrantėje, artimiausiu metu, būtų galima apgyvendinti 20 - 25 vaikus. 

Reikia ieškoti steigėjų

Šiuo metu vienintelė mokyklos steigėja yra Neringos savivaldybė. Mero manymu, viena iš steigėjų galėtų būti Krašto apsaugos ministerija. „Reikia politinio sprendimo, ar steigėjas lieka vienas, ar  prisijungs ir Krašto apsaugos ministerija. Steigėju norėtume matyti ir Švietimo ir mokslo ministeriją. Manau, kad politikai turi apsispęsti ar reikia Lietuvai tokios mokyklos. Pradinė bazė jau yra“, - teigė V. Giedraitis.

Ministro pavaduotojas V. Umbrasas abejoja, ar  Krašto apsaugos ministerija dalyvaus mokyklos steigime, tačiau, anot jo, tai  yra svarstytinas klausimas.

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovas R. Zuoza siūlė bendradarbiauti su Klaipėdos universitetu, Jūrininkų kolegija, Karinėmis jūrų pajėgomis. Anot jo, galimi ir užsienio steigėjai.

Galėtų tapti viešąją įstaiga

„Ministerija pritartų mokyklos investicinio projekto rengimui, tačiau dabartiniu sunkmečiu apie finansavimą būtų galima kalbėti tik po 3-4 metų. Tačiau lėšas ateičiai galime planuoti“, - teigė ministerijos atstovas R. Zuoza.

Anot jo,  mokykla galėtų tapti viešąją įstaiga. Tuomet būtų galima pagalvoti, apie mokamų mokymosi paslaugų teikimą. Šio tipo ugdymo įstaigai mokinio krepšelis būtų skiriamas, tačiau už tam tikras papildomas ugdymo paslaugas būtų nustatytas mokestis.

Krašto apsaugos ministro pavaduotojas V. Umbrasas pasiūlė bent 2 metus plėtros statybos srityje neplanuoti. Anot jo, šiuo laikotarpiu reikia stengtis neprarasti to, kas jau yra padaryta. Šiuos metus reiktų išnaudoti paruošiamiesiems darbams.

Gairės: kadetų mokykla
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS