Ką svarbu žinoti daugiabučių gyventojams, norintiems pradėti renovaciją? | Diena.lt

KĄ SVARBU ŽINOTI DAUGIABUČIŲ GYVENTOJAMS, NORINTIEMS PRADĖTI RENOVACIJĄ?

  • 17

Rugpjūčio mėnesį Aplinkos ministerija paskelbė septintą kvietimą teikti paraiškas daugiabučių renovacijai. Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) pateikia trumpą ir svarbiausią informaciją, kaip kiekvieno daugiabučio gyventojams prisijungti prie agentūros administruojamos Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos.

150 mln. eurų – tiek iš viso bus skirta šio kvietimo paraiškoms. Valstybė kompensuoja 30 proc. butų savininkų investicijų renovuoti daugiabutį, dar papildomi 10 proc. suteikiami įsirengiant išskirtines priemones, tokias kaip balansiniai ventiliai ant stovų, neautomatizuoti šilumos punkto modernizavimas ir pan.

Taip pat valstybė 100 proc. kompensuoja atnaujinimo projekto parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidas. Visos išlaidos bus padengtos šildymo kompensaciją gaunantiems gyventojams, jeigu jie pritars būsto atnaujinimui balsavimų metu.

Tad ką svarbu žinoti daugiabučių gyventojams, norintiems pradėti renovaciją?

Projekto administratoriaus svarba

Renovacijos procesas prasideda nuo paprastų, tačiau svarbių veiksmų – pirmasis yra gyventojų susirinkimas, kurio metu organizatorius turi pristatyti namo būklės situaciją, aptarti priemones, kurios turėtų būti įgyvendintos renovacijos metu, papasakoti apie būsto atnaujinimo finansavimo sąlygas ir atsakyti į visus gyventojų klausimus. Šio susirinkimo metu arba po jo 55 proc. butų savininkų turi pritarti savo gyvenamojo namo renovacijai, tik tuomet galima pradėti galvoti apie mažesnes šildymo sąskaitos, jaukesnį bei kokybiškesnį gyvenimą ir supančią aplinką.

Sekantis žingsnis – investicijų plano rengimas, kuriuo rūpinasi projekto administratorius ir plano rengėjas. Šis planas privalo būti patvirtintas gyventojų kito susitikimo metu ir tik tada administratorius gali kreiptis į finansinę instituciją dėl kredito suteikimo.

Projekto administratorius ne tik rūpinasi projekto finansavimu, bet ir prižiūri visus daugiabučio atnaujinimo etapus, bendrauja su gyventojais, statybos darbų rangovais, techniniais prižiūrėtojais ir kitais renovacijos proceso dalyviais. Jeigu projekto administratorius savo pareigas vykdo netinkamai, gyventojai daugumos sprendimu gali jį pakeisti.

Valstybės prioritetas – greitesniems projektams

Gyventojus renovuoti būstą masina ir išduodamos lengvatinės paskolos, kurių sąlygos yra geresnės nei įprastų kreditų – metinės palūkanos siekia vos 3 proc. pirmiems 5 metams, o paskolos grąžinimo laikotarpis gali siekti ir 20 metų.

Dėl gerų sąlygų kylančio didelio susidomėjimo būsto renovacija šįkart svarbia detale tampa laikas: kuo anksčiau atnaujinimo procesas bus pradėtas vykdyti – bus parengtas investicijų planas ar net gautas leidimas statyboms, tuo didesnes galimybes, kad paraiškos prioritetas bus aukštesnis ir ji bus patvirtinta.

Paraiškų, kurias galima teikti į kiekviename šalies regione esantį BETA padalinį, laukiama iki kitų metų sausio 31 dienos. Svarbu, kad šioje programoje gali dalyvauti tik daugiabučių klasifikaciją atitinkantys pastatai – trijų ar daugiau butų gyvenamieji namai, pastatyti pagal iki 1993 m. galiojusius statybos techninius normatyvus.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Neda

Svarbiausia yra namo komendantui gauti projekto popierius ir juos nusikopijuoti, kam to reikia o dėl to kad mūsų namą kai baiginejo ir norėjo priduoti kuris nebuvo užbaigtas projektą nauja kita padarė, kad tik atsikratyti greičiau, tada toliau jei yra galimybė ten gyvenantiems žmonėms atkreipti dėmesį į pačių darbuotojų darbą, nes ką aš mačiau tai dirba priimti iš darbo biržos, be jokių sugebėjimų, taip kad namui kokybės ir garantijos nulis, jei tai pensininkų namas ir mažai kas išmano ką ten žmonės daro gerai, gali pasikviesti pazystamus ir pamatė patars ką daryti,, ir uzbaiginejant namą būtina net pasikviesti suprantanti žmogų nes daug dalykų nepadaro iki galo, prihalturina ir tiek,, taip kad žmonės būkit budrūs nuo pat pradziu

Labai gudriai sugalvota

kad tie kurie gauna kompensacijas už šildymą, ir kad jie pritartu, balsuotu "UŽ" , ir jiem tipo nieko nekainuos renovacija, tai taip išeina kad už renovacija mokės dvigubai daugiau darbingo amžiaus gyventojai, ir pensininkai, kurie dar gauna panašesnes pensijas. Tai dabar už renovaciją lėks balsuot visi pašalpiniai, kuriem skiria lengvatas už šildymą.

...

(įdomu kiek šiluminininkai moka redakcijai už komentarų CENZŪRĄ...). Šiaip, tai TIK parodo kad tie 'renovuotojai' TIK durnių ieško, savo AFERAS 'stumia'.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS