Kadetų mokykloje - netikėtos bėdos | Diena.lt

KADETŲ MOKYKLOJE - NETIKĖTOS BĖDOS

Neįtikėtina, kad Kadetų mokykla tapo vieta, kur stengtasi „iškišti“ nedrausmingus vaikus, kad jie įgytų disciplinos.

Priėmė visus norinčiuosius

Dėl Kadetų mokyklos surengtame Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos posėdyje prabilta apie mokyklą kamuojančias bėdas.

„Į mokyklą rašėsi visi, kas norėjo, netgi tie, kurių siekė atsikratyti kitos mokyklos. Vieni vaikai yra motyvuoti, kiti - ne. Tai apsunkina mokymą“, - sakė Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos direktoriaus pavaduotojas neformaliajam ugdymui Arvydas Piepalius.

„Į mokyklą norėjome surinkti tik labai motyvuotus vaikus su aukštesniais pasiekimais. Pagal bendrą tvarką privalėjome priimti visus norinčiuosius, nes klasių ir taip neužpildėme. Perspėjome tėvus, kad nepriimsime į mokyklą vaikų, kurie turi specialiųjų ugdymosi poreikių, bet negalėjome nepriimti, nes turėjo būti sudarytos visiems vienodos galimybės“, - guodėsi Kadetų mokyklos direktoriaus pavaduotoja Laima Sireikienė.

Perspėjome tėvus, kad nepriimsime į mokyklą vaikų, kurie turi specialiųjų ugdymosi poreikių, bet negalėjome nepriimti, nes turėjo būti sudarytos visiems vienodos galimybės.

Į klases, kuriose pagal planą turėjo būti 30 mokinių, priimta nuo 22 iki 26. Svarstoma, kad klasės turėtų būti planuojamos mažesnės iki 20 vaikų.

„Tėvai neslėpė, kad vaikus į Kadetų mokyklą atvedė tam, jog išspręstų drausmės ir elgesio problemas, nes čia griežtesnės taisyklės“, - pasakojo L.Sireikienė.

Jos vertinimu, dalis vaikų, kurie nenori paklusti tvarkai ir taisyklėms, privalės mokyklą palikti. Ji teigė, kad klaipėdiečiai džiaugiasi išvydę Kadetų mokyklos vaikus su gražiomis uniformomis, tačiau ne visi suvokia, kad kadetais privaloma būti 24 valandas per parą ir 7 paras per savaitę. Dalis kadetų mokyklos mokinių ir mieste jau pasižymėjo nederamu elgesiu. Nors tai, kas buvo mokslo metų pradžioje ir dabar, esą skiriasi, kaip diena nuo nakties - drausmė pagerėjusi. Tačiau mokykloje būta atvejų, kai nedrausmingi pasilieka, o labiausiai motyvuoti išeina dėl patyčių.

Dėstytojai - vyresnio amžiaus

Mokyklos problema yra ir dėstytojai. Užsiėmimą apie laivininkystę veda dėstytojai, kurių vienam 62, kitam - 72 metai.

Anot A.Piepaliaus, savivaldybė skiria po pusę etato, už 340 eurų atlyginimą surasti jaunus dėstytojus yra neįmanoma. Svarstoma, gal ateityje labiau padėtų Lietuvos aukštosios jūreivystės ir kitų jūrinių mokyklų studentai kaip savanoriai.

Įvardinta ir transporto problema. Kadetų mokykla neturi už ką išvežti vaikų į užsiėmimus įvairiose organizacijose, prie jūros. Šią problemą pavyks spręsti nuo kitų metų, nes Klaipėdos miesto savivaldybė sudarys sąlygas mokyklai pirkti transporto paslaugas.

L.Sireikienė pabrėžė, kad didelė problema yra ir vaikų apranga, kurią perka patys tėvai. Kadetų mokyklos mokiniai privalėtų turėti kamufliažinę ir paradinę uniformas. Kol kas sugebama įsigyti tiek vieną uniformą.

Nemažą dalį išlaidų turi dengti tėvai. Tai apsunkina Kadetų mokyklos veiklą. Dalis vaikų norėtų mokytis toje mokykloje, būtų motyvuoti, bet jų tėvai neišgali leisti į ją.

Laukia kariuomenės pagalbos

Kitose šalyse panašias mokyklas labiau remia kariuomenė. Kadetų mokyklos kūrimo iniciatyvinės grupės vadovas profesorius Valdas Rakutis pasakojo, kad Lietuvos kariuomenė palaiko licėjų ir kadetų mokyklų steigimą. Kaune įsteigus generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjų, nauda buvusi pastebėta. Kasmet 4-5 jį baigę jaunuoliai stoja į karo mokyklas.

Su oro pajėgų specifika susietą kadetų licėjų rengiamasi steigti Šiauliuose.

Kol kas kadetų mokyklų ir licėjų finansavimas iš Krašto apsaugos sistemos yra problemiškas. Tos mokyklos neturi apibrėžtos teisinės bazės. Kariuomenė būtų linkusi padėti, duotų uniformas, bet po „Krymo žaliųjų žmogeliukų“ įvestos griežtos uniformų dalinimo sąlygos baiminamasi, kad uniformos nebūtų panaudotos provokaciniais tikslais. 

Kol kas kadetų mokyklų ir licėjų finansavimas iš Krašto apsaugos sistemos yra problemiškas.

Anot V.Rakučio, dabar Klaipėdos kadetų mokykloje yra 5-9 klasės, ateityje turėtų būti 5-12 klasės. Iki 9 klasės vyktų pažintinis lavinimas diegiant meilę jūrai. Manoma, kad dalis moksleivių po 9 klasių susies savo veiklą su jūrinėmis profesinėmis specialybėmis. Dalis liktų iki 12 klasės, taip pat būtų priimta naujų moksleivių iš kitų mokyklų, kurie baigę jūrų mokyklas būtų civilinio ir karinio laivyno jūrininkais, jūrų inžinieriais, rinktųsi kitokias jūrines specialybes.

V.Rakutis akcentavo, kad, steigiant ir vystant Kadetų mokyklą, Klaipėdoje yra daug geresnis savivaldybės požiūris nei dėl P.Plechavičiaus licėjaus Kaune. Tačiau Klaipėdos kadetų mokykloje, kuri tik žengia pirmuosius žingsnius, yra labai mažai jūros - neapipavidalintos patalpos, nesukurtos laboratorijos. Tikimasi, kad Klaipėdoje atsiras žmonių, kurie geranoriškai ir savanoriškai padės mokyklai, gal kas nors pristatys inkarą, rindą ar kitą jūrinį daiktą iš laivo.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Klaisimukas

Ar direktorė ne buvusi Ievos Simonaitytės mokyklos ,kuri garsėjo kaip blogiausia mokykla, po to užsilenkė nes vaikai išlakstė .

Romas

Kažkas čia ne taip. Gal iš pradžių reikėjo sustyguoti visą sistemą, finansavimą, dėstytojų komandą, o paskui steigti tą mokyklą. O tai dabar bėdos jiems. Kaip tame anekdote, kur susitinka du "verslininkai" ir vienas kito klausia - ar tau reikia apelsinų už vieną mln. ? kitas sako - reikia. Tada vienas nuėjo ieškoti apelsinų, kitas mln.

Ne nuo to pradėjome

Pirmiausia karo laivyno karininkus motyvuokite, kad nebėgtu iš tarnybos, gal tada ir kadetams motyvacija atsiras.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS