Kaimynų kare keršto įrankiu tapo inspekcija | Diena.lt

KAIMYNŲ KARE KERŠTO ĮRANKIU TAPO INSPEKCIJA

Trejus metus legaliai šeimos namą Palangos centre statęs vyras staiga atsidūrė teisme. Lig tol jokių pažeidimų neįžvelgę statybų priežiūros sargai staiga mįslingai nusprendė, kad statinys primena daugiabutį – esą vienai šeimai čia nepatogu gyventi. Tačiau aiškėja, jog teisinis priekabiavimas prie naujakurio gali būti lietuviškas kai kurių vietos palangiškių kerštas.

Sveiki atvykę į Palangą!

Kaunietis Alvydas Augė teigia, jog 10 metų dairėsi po Palangą, kur galėtų pasistatyti šeimos namą ir įsikurti.

Po ilgų paieškų pavyko rasti tuščią sklypą pačiame kurorto centre, S.Nėries gatvėje.

Sklypas kažkada priklausė Palangos senbuviams Krušinskams.

Po nepriklausomos valstybės atstatymo, atkūrus nuosavybės teises, žemė sugrąžinta dviem garbaus amžiaus seserims, kurios jį pasidalijo per pusę.

Ilgą laiką sklypai buvo tušti. Tiksliau – ne visai. Verslūs kaimynai tuose sklypuose be leidimo buvo įrengę nelegalią automobilių stovėjimo aikštelę poilsiautojų transportui ir veikiausiai už tai iš jų ėmė kažkokį mokestį.

Nelegalus kelio ženklas ir stovinčios mašinos, taip pat kėdutė pinigus renkančiam sargui iš anų laikų užfiksuota ir įkelta į interneto svetainę "Google maps".

Kai A.Augė įsigijo pusę to sklypo ir ten pradėjo statybas, "verslieji" vietiniai neteko tam tikros galimybės užsidirbti iš nelegalios automobilių statymo nuomos.

Veikiausiai tada ir buvo sumąstyta teismais apkartinti naujojo kaimyno gyvenimą.

Po pabaigtuvių – akibrokštas

2015 m. gruodžio 23 d. A.Augei Palangos savivaldybės administracija išdavė statybos leidimą, suteikiantį teisę statyti neypatingos kategorijos gyvenamosios paskirties vienbutį pastatą.

Pernai gegužę namas buvo pastatytas, o savininkai jau buvo pateikę užbaigto statinio deklaraciją Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI) ir liepos 7 d. ji buvo pasirašyta.

Staiga pradėjo dėtis keisti dalykai.

"Registrų centre paaiškėjo, kad toje mūsų deklaracijoje yra ištrinti visi duomenys. Ji buvo tuščia. Mes tris kartus kreipėmės į Statybų inspekciją, jie vis aiškino, kad čia techninė klaida, kurią žadėjo ištaisyti. Ją turėjo ištaisyti tas pats statybų inspektorius ir ištaisė, bet Vilniuje dokumentas taip ir nebuvo patvirtintas. Tos techninės klaidos taip ir neištaisė iki galo", – keistas peripetijas dėstė namo Palangoje savininkas.

Tada A.Augė pasamdė statybų ekspertą, kuris atliko ekspertizę, ir jau po to, prisijungęs prie Statybų inspekcijos elektroninės sistemos, namo savininkas tos ekspertizės pagrindu užpildė pastato baigimo deklaraciją ir įregistravo savo namą Registrų centre.

Nusprendė: namas nepatogus

"Praėjo penki mėnesiai, ir mes gavome dokumentus iš teismo, kad mums iškeltas ieškinys, kuriuo bandoma paneigti statybų leidimo teisėtumą. Jie mėgina įrodyti, kad mano vienbutis namas yra daugiabutis ir mes turime jį perdaryti. Neįtikėtina", – baisėjosi A.Augė.

Namo savininkas tikino, kad nuo statinio projekto nenukrypta, o ir statybų metu buvo nuolat tikrinama, ar laikomasi projekto, bet niekas jokių pažeidimų nerado.

Yra visos tai įrodančios pažymos.

"Inspektoriai bando mus įtikinti, kad namas nepatogus gyventi šeimai. Bet savo name neplanuoju nei poilsiavietės, nei viešbučio, nei svečių namų. Apie komercinę veiklą čia nemąsčiau, nors tai ir nėra draudžiama įstatymų. Namas didelis, nes mes tokio norėjome, į jo statybas investavo visa šeima, ne tik aš su žmona asmeniškai, bet ir mano žmonos mama, mano tėtis, čia pas mus atvyksta ilsėtis mūsų giminės ir bičiuliai", – dėstė A.Augė.

Projektavo šeimos namą

Architektas Gintautas Natkevičius, projektavęs daugybę gyvenamųjų namų, suprojektavo ir šį namą Palangoje, S.Nėries gatvėje.

Architektas nesupranta tokio liguisto valdžios kišimosi į piliečių privatų gyvenimą.

Man atrodo, kad situacija peržengė visas ribas, nes visos institucijos išdavė visus leidimus namo statybai.

"Man atrodo, kad situacija peržengė visas ribas, nes visos institucijos išdavė visus leidimus namo statybai. Pirmiausia, jei tai būtų daugiabutis, jame būtų įrengtos atskiros vandens, šildymo ar elektros apskaitos sistemos. Viso to nėra. Ir niekas nesiruošia jų įrengti, nes tai yra šeimos namas. Jis taip ir buvo projektuotas", – tikino G.Natkevičius.

Anot architekto, jis yra suprojektavęs daugybę neįprastų vienbučių, kuriuose įrengtos trys virtuvės, dvi laiptinės ar panašiai, nes visi žmonės skirtingai gyvena.

"Būna, kad sukurtos atskiros zonos į namą atvykstantiems tėvams ar vaikams, ten įrengti atskiri sanitariniai mazgai ir miegamieji. Juk vien dėl to jis netampa nei daugiabučiu, nei viešbučiu. Kiek name yra kambarių ir kaip savininkas nori, kad jie būtų suplanuoti, manyčiau, tikrai – ne valstybės reikalas", – įsitikinęs architektas.

G.Natkevičius pateikė pavyzdį Kaune, kur jis suprojektavo milžinišką, beveik pusantro tūkstančio kv. metrų dydžio namą didelei šeimai.

Keturi šeimos vaikai dabar darbuojasi užsienyje, tėvai tikisi, kad jie kada nors grįš į Lietuvą, ir pasiruošė jų sugrįžimui.

"Čia prieita iki didelių absurdų. Suprasčiau, kad savininkas Palangoje bandytų pardavinėti dalį namo. Šiuo atveju taip nėra ir nekorektiška būtų kištis į privatų žmogaus gyvenimą. Kas gali nurodinėti, kiek žmogus nori turėti vonios kambarių ar virtuvių?" – klausė G.Natkevičius.

Inspektoriai įžvelgė klastą

VTPSI ieškininiame pareiškime teismui rašoma, jog statybų leidimas namui S.Nėries gatvėje išduotas neteisėtai, nes esą statinio projekte deklaruojama, jog tai vieno buto gyvenamasis namas, bet realiai jis "neatitinka vieno buto gyvenamojo namo paskirties požymių".

"Vienbutis gyvenamasis namas, kurio bendrasis plotas net 417 kv. m, naudingasis plotas 291 kv. m, automobilių stovėjimo vietų skaičius numatytas 6 automobiliams. Pastatų aukštų planinė struktūra iš esmės yra simetriška, kiekviename aukšte formuojamos dvi viena kitai simetriškos nišos virtuvei ir patalpos sanitariniam mazgui, suprojektuotas patalpas galima pritaikyti 6 butų poreikiams, į kiekvieną iš butų patenkant iš bendros laiptinės, kambarių skaičius ir išdėstymas nėra patogus ir pritaikytas vienos šeimos gyvenimui", – rašoma ieškinyje teismui.

VTPSI Teritorijos planavimo ir statybų skyriaus l. e. vedėjo pareigas Ramūnas Druktenis tikino, jog Lietuvoje dabar yra tokia mada, "populiarioji praktika, kai vietoj deklaruojamų vienbučių dygsta daugiabučiai".

"Pas mus visi tik ir galvoja, kaip apgauti. Pastatyti sąžiningai nėra madinga. Tiesa, šitai aiškinantis, teismų praktika labai įvairi. Kaip bus nuspręsta šiuo atveju, nežinau. Nėra konkrečių reikalavimų, dėl to visi tuo ir naudojasi. Kai kurie aiškina, kad tai vienbutis su koplyčia, treniruoklių kambariais, ir taip apgaudinėja valstybę. Kodėl jie negali deklaruoti, kad nuomos patalpas, tada reikalavimai būtų kitokie. Paskui visi klausia, kodėl pas mus tiek draudimų", – aiškino R.Druktenis.

Netikėtai išaiškėjo skundikas?

Dar pernai rugpjūtį, kai A.Augė paskambino į Statybų inspekciją ir mėgino išsiaiškinti, kas vyksta dėl jo namo, prisiskambino į skundų priėmimo skyrių.

"Atsiliepė darbuotojas, kuris registruoja skundus, pasakiau jam adresą Palangoje, S.Nėries gatvėje, jis manęs paklausė, ar aš ne ponas Ž. (pavardė redakcijai žinoma – A.D.)? Pasakiau, jog esu ne Ž., nes jis gyvena netoliese. Taip ir paaiškėjo, kad skundus dėl mano namo statybų veikiausiai rašė būtent tas ponas", – įsitikinęs A.Augė.

Tačiau inspekcijos atstovas R.Druktenis tikino, jog jokių skundų dėl minėto S.Nėries naujai pastatyto namo nesulaukė: "Nebuvo jokio skundo, savininkai pateikė deklaraciją, mes patikrinome klaidas, ir specialistas tos deklaracijos netvirtino, nes jam kilo klausimų, ar tai išties vienbutis. Čia nėra jokio kriminalo."

A.Augė turi pluoštą skundų kopijų. Juos, kaip įtaria, rašė būtent tas pats kaimynas su dabartiniu Palangos tarybos nariu (pavardė redakcijai žinoma – A.D.).

"Man pavyko išsiaiškinti, kad jie draugai. Turbūt dėl to jis ir paprašė padėti politiko šitame bjauriame reikale", – pasakojo namą Palangoje pasistatęs ir už tai teismams apskųstas kaunietis.

GALERIJA

  • Įrodymas: interneto svetainėje google.maps matyti, jog prieš atsirandant privačiam namui S.Nėries gatvėje, Palangoje, čia veikė nelegali automobilių saugojimo aikštelė.
  • Kaimynų kare keršto įrankiu tapo inspekcija
Rašyti komentarą
Komentarai (29)

hi hi hi

Palangoj kiekviena šuns būda svečių namai

Pagamintam SSSR

Namas ir priduotas ir įregistruotas, o nuomoja visi Palangoje, jokio kriminalo. Nenomojančių Palangoj nėr, visi vasarą taip daro. Jei kas čia ir galėtų reikšt pretenzikas tai tik VMI.Taigi niekas čia neišlindo, niekas čia nieko nepirko, sapaliojat nesąmones ir neraudonuojat.Problema yr name, o ne veikloje kuri gal yr, gal nėr.

Pagamintas ssrs

JO JUODASIS GINTARAS... JAUKUS SEIMAI PASTATYTAS NAMELIS KURIS KAIP SUPRANTU NUOMOJAMAS DAR NEPRIDUOTAS.... TAI ARCHITEKTAS PASAKAS SEKA SAVININKAS PASAKAS SEKA IDOMU TIK TAI KIEK KAINUOJA STRAIPSNIAI??? GAL IR AS KOKIA PASAKA SUKURCIAU IR JUS ISSPAUSDINTUMET;)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS