Kalbininkų komplimentai: Klaipėda – taisyklingiausiai kalbantis didmiestis | Diena.lt

KALBININKŲ KOMPLIMENTAI: KLAIPĖDA – TAISYKLINGIAUSIAI KALBANTIS DIDMIESTIS

Uostamiestis sulaukė kalbininkų pagyrų. Teigiama, kad Klaipėda yra taisyklingiausiai kalbantis didmiestis. Šią stiprybę bus siekiama puoselėti ir ateityje.

Neseniai Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas susitiko su Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininku Audriu Antanaičiu ir Lietuvių kalbos instituto mokslo darbuotoja dr. Inga Strungyte-Liugiene.

Vizito metu lietuvių kalbos sargai konstatavo, kad Klaipėda yra taisyklingiausiai kalbantis didmiestis Lietuvoje.

"Buvo miela išgirsti tokį Klaipėdos įvertinimą didmiesčių kontekste. Kalbant apie pagarbą lietuvių kalbai ir lietuvių kalbos puoselėjimą miesto kasdieniame gyvenime, esame vieni iš pavyzdžių Lietuvoje. Tai, sakyčiau, įkvepiantis ir padrąsinantis įvertinimas, o sykiu ir įpareigojantis. Tikrai dar yra ką tobulinti ir taisyti. Pripažinti, kad yra ką tobulinti, – labai svarbu", – sakė Klaipėdos meras V.Grubliauskas.

Teigiama, kad šis įvertinimas apima įvairias sritis – valstybinės kalbos taisyklių paisymo priežiūrą savivaldybės kasdieniame darbe, pagarbą lietuvių kalbai viešuose užrašuose mieste, tai, ar dominuoja valstybinė kalba, ar ji vis dėlto atsiduria antrame plane įvairiose informacinėse nuorodose.

Pas merą apsilankiusius svečius sudomino galimybė ateinančiais metais rasti galimybių diskusijoms kalbos klausimais su gyventojais, jaunuomene.

"Kitais metais Klaipėda taps Europos jaunimo sostine. Jie pasiūlė, kad galėtų prisidėti diskutuojant apie lietuvių kalbos vietą jaunimo gyvenime, kasdienybėje, raiškoje. Aš manau, kad tai yra labai gera idėja. Pasiūlysiu organizatoriams pagalvoti apie tai. Kodėl viename renginių nepakalbėti apie valstybinės kalbos svarbą jaunimo gyvenime, kasdieniuose reikaluose ir rūpesčiuose", – teigė V.Grubliauskas.

Anot mero, kalbininkai ir šios srities inspektoriai labai aiškiai deklaruoja, kad jų tikslas nėra bausti ar ieškoti nusižengimų, o suteikti deramą pagarbą ir dėmesį valstybinei lietuvių kalbai.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

AK

"Kodėl viename renginių nepakalbėti apie valstybinės kalbos svarbą" pagalvokite apie sakinį, FUNKo mere

Ss

Gaila tik kad su rusišku akcentu.

Ita

Labai lietuviska su pavadinimais Kruta
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS