Kalėdinė Klaipėdos instaliacija „Šiaurinė žvaigždė“ – viena brangiausių miesto šiukšlių | Diena.lt

KALĖDINĖ KLAIPĖDOS INSTALIACIJA „ŠIAURINĖ ŽVAIGŽDĖ“ – VIENA BRANGIAUSIŲ MIESTO ŠIUKŠLIŲ

Kalėdinė uostamiesčio instaliacija „Šiaurinė žvaigždė“, kuri šventiniu laikotarpiu buvo sumontuota Teatro aikštėje, tapo viena brangiausių miesto šiukšlių. Dviejų kambarių buto vertės įrenginys po mėnesio buvo išmontuotas ir tiesiog utilizuotas, nes esą daugiau niekam nebetinkamas.

Puošmenos liko nepastebėtos?

Kai pernai dar lapkričio pradžioje dėl pandemijos vėl buvo paskelbtas karantinas, tapo aišku, kad jis nesibaigs ir per Kalėdas ir veikiausiai žmonės negalės susirinkti viešose vietose pasigrožėti papuoštu miestu.

Tačiau miesto švenčių organizatoriai – viešoji įstaiga „Klaipėdos šventės“ vis tiek ryžosi laikinam brangiam pirkiniui.

Buvo sudaryta sutartis su žinomo instaliacijų kūrėjo Arvydo Buinausko atstovais, kad menininkas sukurtų specialią puošmeną uostamiesčiui – „Šiaurinę žvaigždę“.

Šis daiktas miestui kainavo 44 tūkst. eurų ir, kaip paaiškėjo, iškart po švenčių nukeliavo į šiukšlyną.

Pažadai: „Klaipėdos švenčių“ valdybos pirmininkas A.Dobranskis teigė, kad įstaigos problemos jam yra žinomos, ir pažadėjo, kad jos pamažu bus sprendžiamos, esą tik reikia sulaukti, kada atsiras naujas direktorius. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Ilgametė politikė, įvairias pareigas miesto valdymo struktūrose ėjusi dabartinė tarybos narė Judita Simonavičiūtė prisiminė, kad įvairios instaliacijos ir brangiau kainuodavo, jos būdavo nuomojamos, vėliau išmontuojamos ir išvežamos.

Esą tekdavo sumokėti už gražų vaizdą ir geras emocijas.

Vis dėlto pandemijos metu, kai daugybė žmonių neteko darbo, gyveno iš išmokų, o miestas nesurinko visų planuotų pajamų, toks išlaidavimas atrodė keistokai.

Be to, karantininiu laikotarpiu buvo apribotas viešas žmonių judėjimas.

„Manau, kad tos žvaigždės visai nereikėjo montuoti. Reikėjo perplanuoti veiksmus, žinant, kad tos instaliacijos beveik niekas nepamatys. Bet, kalbant apskritai apie miesto puošybą, esu šalininkė, kad Klaipėdą reikėjo puošti, bent jau taip palaikant žmones per karantiną, pabrėžiant, kad tas šventinis laikotarpis vis dėlto egzistuoja“, – teigė J.Simonavičiūtė.

Utilizavimas irgi kainavo

Šiuo metu viešajai įstaigai „Klaipėdos šventės“ laikinai vadovauja Rūta Steponavičienė. Jos pavardė bei parašas yra ir ant paslaugų sutarties dėl kalėdinės instaliacijos „Šiaurinė žvaigždė“. Paklausta, kur dabar yra instaliacija, vadovė patvirtino, jog įrenginys utilizuotas.

Buvo nuspręsta ją išardyti ir utilizuoti, nes ji ir buvo pirkta tik tam mėnesiui.

„Įstaiga „Klaipėdos šventės“ laimėjo konkursą kalėdiniams renginiams organizuoti, ir ta „Šiaurinė žvaigždė“ buvo toks pirktas dalykas, buvo pirkta jos sukūrimo ir įgyvendinimo paslauga kalėdiniam laikotarpiui. Buvo nuspręsta ją išardyti ir utilizuoti, nes ji ir buvo pirkta tik tam mėnesiui. Lauko sąlygos turėjo įtakos šito produkto nusidėvėjimui, kadangi žvaigždė buvo sukurta ir iš plastiko, ir iš veidrodinės medžiagos. Jos irgi turi savo galiojimo laiką“, – tikino R.Steponavičienė.

Ši instaliacija, pasibaigus žiemos švenčių laikotarpiui, buvo tiesiog išmontuota ir nuvežta į stambiagabaričių atliekų aikštelę.

„Kai ji buvo išmontuota, galimybės vėl ją surinkti ir sudėti nebėra. Todėl tas produktas buvo išrinktas ir utilizuotas. Už utilizavimą sumokėjo ta įmonė, kuri šį objektą ir pastatė. Eglutė juk irgi buvo išvežta ir supjaustyta“, – pabrėžė R.Steponavičienė.

Už vieną dalį – 28 tūkstančiai

Bendrovės „Jaga Lt“ vadovė Žana Lebedeva-Matrosova, su kuria „Klaipėdos šventės“ sudarė sutartį dėl kalėdinės instaliacijos, nedaug ką galėjo pridurti dėl šio sprendimo.

„Ne aš kuravau visą techninę bazę ir nenorėčiau jūsų klaidinti“, – nedaugžodžiavo Ž.Lebedeva-Matrosova.

Už techninės dalies projekto „Šiaurinė žvaigždė“ vykdymą buvo atsakingas Marius Šležas.

Jis patikino, kad išmesta buvo tik plastikinė instaliacijos dalis, kuri kainavo brangiausiai – daugiau nei 28 tūkst. eurų.

Apšvietimo įranga, jungiamieji laidai, judantys prožektoriai ir valdymo pultas už 2,8 tūkst. eurų buvo nuomojami, tad juos pasiėmė nuomotojai, o visa kita išvežta sunaikinti.

Teigta, kad jau iš karto buvo nuspręsta, jog instaliacija, pasibaigus sutarties terminui, bus išmontuota ir išmesta, nes ji esą nepritaikyta daugkartiniam naudojimui.

Nurašė ir medinius namelius

„Šiaurinė žvaigždė“ – ne vienintelis daiktas, kuris „Klaipėdos švenčių“ buvo brangiai nupirktas, o paskui nurašytas.

2019 m. buvo sudaryta komisija, kuri apžiūrėjo aštuonis surenkamus medinius namelius. Jie būdavo statomi kalėdiniu laikotarpiu Teatro aikštėje šventinei prekybai.

Tada apžiūros metu esą nustatyta, jog 2011 m. pradėtas naudoti turtas, kurio likutinė vertė 2,32 euro, o naudojimo laikas – 5 metai, „yra fiziškai ir funkciškai nusidėvėjęs, praradęs reprezentacinę išvaizdą“.

Todėl esą komisija pasiūlė pripažinti surenkamus medinius namelius netinkamais naudoti ir nurašyti.

Buvo teigiama, kad šio turto vis dėlto nuspręsta nelikviduoti, o demontavus panaudoti įstaigos poreikiams.

Didžiųjų perversmų metai

Tačiau brangūs pirkiniai ir jų nurašymai yra smulkmena, palyginti su tuo, kas vyksta pačioje įstaigoje jau gerus metus.

Neramumai „Klaipėdos šventėse“ prasidėjo pernai gegužę, kai tuometis įstaigos vadovas Romandas Žiubrys miesto politikams pateikė įstaigos veiklos ataskaitą.

Tada klausimų tarybos nariams kilo ir dėl paties direktoriaus įspūdingo atlyginimo, ir dėl R.Žiubrio šeimos narių, įdarbintų jo vadovaujamose „Klaipėdos šventėse“.

Paskui buvo pradėtas įstaigos auditas, kurį atliko savivaldybės kontrolierė. Po jo, šių metų pradžioje, R.Žiubrys, pareigas ėjęs nuo 2013 m. kovo, iš šio posto staiga pasitraukė.

Sausio 5-oji buvo paskutinė jo darbo diena. Kontrolierių dėmesio vis sulaukdavęs įstaigos vadovas darbo sutartį nutraukė „šalių susitarimu“ ir įsidarbino Lietuvos jūrų muziejuje.

Didesne už miesto mero ar net ministro alga dar pernai pavasarį išgarsėjęs tuometis „Klaipėdos švenčių“ direktorius buvo įvertintas ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos.

Ji vienbalsiai nusprendė, kad R.Žiubrys, dirbdamas „Klaipėdos šventėse“, nesilaikė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

Tačiau „Klaipėdos šventės“ be nuolatinio vadovo buvo neilgai.

Konkurse šioms pareigoms dalyvavo septyni žmonės. Vienas jų – Ovidijus Zibalis, kuris nuo 2005-ųjų iki šių metų pradžios vadovavo Klaipėdos „Akropoliui“.

Konkursą laimėjęs O.Zibalis „Klaipėdos šventėms“ pradėjo vadovauti balandžio pradžioje, bet šiame poste išbuvo vos kelias savaites.

Uostamiesčio savivaldybės valdomos viešosios įstaigos naujasis direktorius, konkurse nurungęs šešis kandidatus, netikėtai pasitraukė iš neseniai užimtų pareigų.

Priežastis nebuvo viešinama, tačiau galima numanyti, kodėl paprastai pasitraukia dori žmonės.

Šiuo metu vėl paskelbtas naujas konkursas direktoriaus vietai užimti, nors jau visai čia pat didieji Klaipėdos metų renginiai – birželio 27–30 d. vyks didžiųjų burlaivių lenktynės „The Tall Ships Races 2021“, o liepos 23–25 d. – Jūros šventė.

„Signalas mums visiems“

Viena versijų, kodėl O.Zibalis galėjo taip greitai palikti pareigas, buvo tas „palikimas“, kurį rado atėjęs į įstaigą.

Neatmetama, kad iškilo ir gana brangios instaliacijos „Šiaurinė žvaigždė“ utilizavimo klausimas.

Vis dėlto jo paties to paklausti nepavyko, nes su žurnalistais po šios trumpos karjeros „Klaipėdos šventėse“ O.Zibalis bendrauti nėra linkęs, telefonu jis neatsiliepia.

Jo netikėtas išėjimas sukėlė nuostabą ir uostamiesčio politikams.

Klaipėdos tarybos narys, Kontrolės komiteto pirmininkas Arvydas Vaitkus stebėjosi O.Zibalio sprendimu vos po kelių savaičių palikti postą.

„Labai keistas toks sprendimas, nes man gyvenime yra daug kartų tekę dalyvauti konkursuose į darbo vietą ir tam reikia ypač ruoštis. Todėl keista, kai žmogus tam pasiryžta, laimi konkursą ir per pirmas savaites apsisprendžia iš tos veiklos staiga trauktis. Tai yra labai rimtas signalas mums visiems, ir mes atsakymo tikrai ieškosime“, – teigė A.Vaitkus.

Nėra didelių problemų?

Klaipėdos savivaldybės direktoriaus pavaduotoju ir viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ valdybos pirmininku Andrius Dobranskis buvo paskirtas šiemet.

Tad jis kol kas dar ne itin įsigilinęs nei į įstaigos viešuosius pirkimus, nei į kai kuriuos abejotino racionalumo sprendimus, taip pat nežino, kur dingo brangiai kainavę pirkiniai.

„Šitie klausimai turėtų būti skirti naujam įstaigos vadovui. Yra ten tų dalykų, kuriuos reikia tvarkyti. O labiausiai gaila, kad vėl teko skelbti naujo direktoriaus konkursą. Nežinia, kas atbaidė O.Zibalį, nes jis buvo gana gerai susipažinęs su įstaigos audito išvadomis, bet nereikia per daug dramatizuoti. Nėra ten ypač didelių problemų, bet, kaip ir minėjote, reikės pasiaiškinti dėl „Šiaurinės žvaigždės“, dėl viešųjų pirkimų, dėl kitų dalykų. Visa tai pamažu bus sprendžiama“, – tikino A.Dobranskis.

Įstaigos valdybos pirmininkas pažadėjo labiau kontroliuoti „Klaipėdos šventes“, tačiau esą tai lengviau bus daryti, kai atsiras naujasis direktorius.

„Reikia įstaigai vedlio, kuris peržiūrėtų dokumentus, susidėliotų viską į lentynas, o strategines linijas mes spręsime valdyboje. Klausimas yra vienas ir pagrindinis – įstaigai reikalingas naujas vadovas, kuris imtųsi ir spręstų tuos klausimus. Be to, reikia įgyvendinti audito ataskaitos rekomendacijas, kurios turi labai aiškius terminus. Tikimės, kad jau šio mėnesio gale turėsime naują „Klaipėdos švenčių“ direktorių, nes situacija labai sudėtinga, artėja didžiausios vasaros šventės“, – tvirtino A.Dobranskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (34)

bepročiai savivaldybėje

A ko čia piktinatės, reikia pinigų- yra, va visu chruščiovkių kiemus iki kauno gatvės apmokestins ir vėl galės naujas žvaigždes pirkt iš savų galimai švogerių kontorų, ko tylit kai visokie neniškiai tvarkos daugiabučių kiemuose lyg nuosavose valdose, išsirenovavo kiemus už eu pinigus dabar rinka už parkavimą nuo 2022, kokio velnio lenda į miegamuosius rajonus kur tikrai ne patys turingiausi gyvena tas neniškis su savo šaika, apmokestinkit kretingos, liepojos ir girulius su melnrage ir kalote tada

Nesvarbu

Štai kaip taškomi pinigai Klaipėdoje. Užuot pastatę bent kelis veikiančius tualetus ar centre suoliukus, ant kurių galėtų pailsėti senjorai, taško pinigus kažkokiems budulinio skonio niekalams. O paskui juos utilizuoja.

,????

O kur tuo metu buvo pinigų"sergėtoja" ir ko gero valdybos narė šioje įstaigoje žymioji Špučienė? Ar ne ji dėdavo parašiukus ant sutarčių, kai pinigai perduodami tokiems renginiams? Ar tik į savo pinigus skaičiavo? Kas gali paneigti........?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS