Kapinėms uostamiestyje – dar viena vieta | Diena.lt

KAPINĖMS UOSTAMIESTYJE – DAR VIENA VIETA

Naujųjų Klaipėdos kapinių vietos paieškas tęsia naujos kadencijos valdžia. Nors dar prieš metus buvo atrinktos trys potencialios vietos kapinėms Klaipėdos rajone, prabilta apie dar vieną variantą, kur galėtų atsirasti naujosios uostamiesčio kapinės.

Gavo alternatyvų pasiūlymą

Pagal galimybių studiją, kuri parengta dar valdant praėjusios kadencijos tarybai, buvo išnagrinėtos teritorijos, kurios galėtų būti panaudotos naujų Klaipėdos kapinių steigimui.

„Tos teritorijos buvo įvertintos, sureitinguotos ir kreiptasi į Klaipėdos rajono tarybą, kad būtų vienam ar kitam variantui pritarta. Bet, kaip suprantu, galutinio sprendimo nėra. Mes gavome alternatyvų pasiūlymą iš Klaipėdos rajono savivaldybės ir jį išsinagrinėjome. Išties gana geras pasiūlymas“, – kalbėjo Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas.

Pasak jo, dabar vėl prašoma atlikti naujos potencialios kapinių teritorijos vertinimą tų pačių ekspertų, kurie prieš tai atliko galimybių studiją dėl Klaipėdos miesto kapinių plėtros Klaipėdos rajone.

Ketinimai yra rimti, tačiau, jei paaiškės, kad miesto interesų tai netenkina, tuo viskas ir pasibaigs.

„Prašome, kad ekspertai įvertintų ir tą alternatyvią teritoriją. Buvome susitikę ir su tos teritorijos savininko atstovais, nes savininkas gyvena ne Lietuvoje. Susitikome, pasikalbėjome, jie pasirengę tam tikrus teritorijų planavimo dokumentus rengti. Jei viskas bus sklandu, reikės Klaipėdos miesto savivaldybės sutikimo, kad toje vietoje galėtų būti naujos kapinės, ir, žinoma, turėsime gauti kolegų iš rajono pritarimą. Jei sprendimas būtų teigiamas, prasidėtų visi procesai“, – tvirtino A. Kamarauskas.

Gali būti emocijų

Klaipėdos vicemeras kol kas neįvardino, dėl kurios teritorijos konkrečiai yra deramasi, nes esą, kapinės yra toks objektas, kuris iššaukia tam tikras netoliese gyvenančių žmonių emocijas.

„Kai tam tikri vertinimai bus padaryti ir matysime tos teritorijos perspektyvas, tada galėsime ir plačiau pakalbėti. Viskas vyks gana greitai, nes ketinimai yra rimti, tačiau, jei paaiškės, kad miesto interesų tai netenkina, tuo viskas ir pasibaigs“, – teigė A. Kamarauskas.

Naujųjų kapinių vieta yra aktualus klausimas miestiečiams. Jis gvildenamas dar nuo 2018-ųjų.

Per tą laiką galimybių studijos rengėjai iš 11 vertintų teritorijų buvo apsistoję prie trijų potencialių vietų Klaipėdos rajone – Glaudėnų, Vitinių arba Vytaučių kaimuose, kur būtų galima įrengti naujas uostamiesčio kapines.

Pagal atrinktų teritorijų vertinimą, kurį apėmė ekonominis, socialinis, aplinkosauginis ir bendrųjų duomenų faktoriai, Vitinių ir Glaudėnų teritorija įvertinta 39 balais, Vytaučių – 38.

Po 37 balus gavo Eglynų ir Šimkų teritorijos. Šimkai yra netoli Kretingalės, nuo Klaipėdos apie 15 km, o Eglynai yra Kvietinių-Dauparų seniūnijoje, nuo Klaipėdos – apie 16 km.

Dabartinių plotų pakaks neilgam

Remiantis galimybių studija, mažiausiai patraukli vieta naujoms Klaipėdos kapinėms pasirodė teritorija Petrikaičiuose, kurie yra netoli Kretingos, už 22 km nuo uostamiesčio.

Tačiau būtent Petrikaičiuose Kretingos rajono savivaldybė turi numačiusi 20 ha žemės rezervą savosioms kapinėms.

Klaipėdiečiai esą siūlė ten įrengti bendras kapines už miesto pinigus, įteisinant tai kaip regioninį projektą, tačiau kretingiškiai tuokart nesutiko.

Jei šį kartą formalumai nestrigtų ir teritorijos įrengimas vyktų sklandžiai, naujosios kapinės galėtų pradėti funkcionuoti nuo 2028 m.

Veikiančiose Klaipėdos miesto kapinėse sparčiai mažėjant plotams, jų pakaks gal tik artimiausiems penkeriems metams.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Gita

Kapinių vieta turi buti nuošalesnė,o ne gyvenviečių viduryje!

Anonimas

Lėbartuose vandens iki kelių! Baisu kas ten darosi

Dalia

Baisu, mano palaidoti Lėbartų - bame, vanduo ne tik duobėj, bet ir dabar, neįmanoma, baisiau nėra
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS