Per karantiną uostamiesčio bėdžiai liko be valgyklų: padėtis nėra beviltiška? | Diena.lt

PER KARANTINĄ UOSTAMIESČIO BĖDŽIAI LIKO BE VALGYKLŲ: PADĖTIS NĖRA BEVILTIŠKA?

Paskelbus karantiną, mieste duris užvėrė labdaros valgyklos. Tačiau padėtis nėra beviltiška. Benamiams šiuo laikotarpiu leista visą parą būti nakvynės namuose, kur jie patys gali pasigaminti maisto.

Išėjo be pykčio

Klaipėdos labdaros organizacijos "Sandora" vadovė Magdalena Piklaps teigė, kad 20 metų veikusią valgyklą uždarė kovo 16-ąją, oficialiai paskelbus karantiną.

"Tą pirmadienį atėjusiesiems atidavėme duonos, marinuotų agurkų. Labai gaila, nieko daugiau neturėjome. Išgirdę šią žinią, jie reagavo ramiai, nebuvo nei pykčio protrūkių, nei pretenzijų, išėjo tyliai, taip ir nežinodami, kada iš viso čia sugrįš", – kalbėjo M.Piklaps.

"Sandoros" valgyklos veiklą finansuoja filantropai iš Vokietijos.

Nebuvo nei pykčio protrūkių, nei pretenzijų, išėjo tyliai.

Iki karantino valgykloje kasdien dvi pamainas buvo maitinama po 15–20 benamių ar skurdžiai gyvenančių klaipėdiečių.

"Kai tik pradėjome dirbti, ateidavo tokia suvargusi jauna mama su trimis vaikais, paskui gimė dar du. Per 20 metų jie užaugo ir nežinia, koks jų likimas. Dabar vaikų pas mus neateina. Pamenu, kai atidarė valgyklą, buvo atvykę atstovų ir iš Vokietijos, tada jie pasakė, kad iš šių namų niekas neturi išeiti tuščiomis rankomis. Taip mes ir stengiamės visus tuos metus", – teigė M.Piklaps.

Magdalena Piklaps / Redakcijos archyvo nuotr.

Mieste neveikia ir "Carito" valgykla prie Šv. Kazimiero bažnyčios, kur benamiai sriuba buvo maitinami du kartus per savaitę. Čia irgi ateidavo apie 40 žmonių.

Stogas – visą parą

Nors neliko labdaros valgyklų, nakvynės namai apnakvindinimo paslaugą per karantiną teikia visą parą.

Namų neturintys asmenys Šilutės pl. 8 ir Dubysos g. 39 gali pasilikti visą parą.

Klaipėdos nakvynės namų vadovė Alma Kontrimaitė tvirtino, jog stengiamasi užtikrinti karantino sąlygas, kad benamiai nevaikštinėtų po miestą.

"Aišku, negalime apriboti jų laisvės judėti. Tačiau prašome, kad išeitų ne daugiau nei valandai ir tik įsigyti maisto. Stengiamės išleisti tuo metu, kai parduotuvėse jau neparduodamas alkoholis", – tikino A.Kontrimaitė.

Benamiams irgi karantinas

Patalpos šildomos, yra dušai, namukuose gyvenama po tris. Šiuo metu nakvynės namų gyventojų – apie 50. Naujų asmenų nebepriimama dėl karantino.

Teritorija uždaryta, lankytojai neįleidžiami.

Pasak A.Kontrimaitės, būste yra galimybė pasigaminti šilto maisto, kurį žmonės turi įsigyti savo lėšomis.

"Pas mus yra virtuvės, ir benamiai noriai jomis naudojasi. Suorganizavome su "Maisto banku", kad kasdien čia atvežtų sriubos, duonos ir vaisių. Tariamės, kad atgabentų kruopų, kurias jie patys galėtų pasigaminti", – teigė A.Kontrimaitė.

Kiek iš viso benamių yra mieste, neaišku, tačiau akivaizdu, jog dalis jų nakvynės namų paslaugomis nesinaudoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

Velniai nematė tų bėdžių, tik ,prašau, bet kokia kaina išsaugokit mums ožį. O tai po karantino nebus kas mekena "rusai puola" ir " Astravas sprogsta."

Žurnalistiai

Vien pavadinimas bėdžiai.acpindi tavo tikra veida.ten gerai paieskojius tarpjiu tų vadinamu bedziu galima rasti su dar geriasniais isilavinimais.negu tu žurnaliste.tik necidurk tarpjių

To Piklaps

Ačiu Jūms uz Jūsu nuosirdumą,prieš 20 m.labai padėjote man,iki šiol esu Jūms labai dėkinga,sveikatos Jūms.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS