Karantino pasivaikščiojimai: gyventojai kviečiami pažinti uostamiesčio istoriją | Diena.lt

KARANTINO PASIVAIKŠČIOJIMAI: GYVENTOJAI KVIEČIAMI PAŽINTI UOSTAMIESČIO ISTORIJĄ

Žiemos dienos per karantiną, kai negalima aplankyti artimųjų ar dalyvauti renginiuose, gali būti itin nykios sėdintiesiems namuose. Vis dėlto kai kurios pramogos yra pasiekiamos – pavyzdžiui, pasivaikščiojimai įvairiais maršrutais suteikia galimybę geriau pažinti savo miesto istoriją, architektūrą ir gamtą.

Rašytojų keliais

Krašto paveldo tinklalapyje šiuo metu skelbiami keli maršrutai, kurie miesto gyventojams gali padėti labiau pažinti uostamiesčio istoriją.

Bevaikščiodami lauke ir palaikydami saugų atstumą, susidomėję klaipėdiečiai gali paįvairinti kasdienybę nerizikuodami savo ir kitų sveikata.

Sekdami maršrutą "Literatūrinė Klaipėda tarpukariu" miesto gyventojai turi progą pamatyti vietas, kur tarpukariu gyveno ir dirbo įvairūs rašytojai, spaudos atstovai.

Tokiu būdu gyventojams suteikiama galimybė susipažinti ir su miestui nusipelniusiais žmonėmis, kurių istorija daugumai gali būti primiršta.

Nors daliai autorių mieste yra skirta atminimo lentų ir skulptūrų, kai kurie rašytojai minimi rečiau, tarp jų yra ir nemažai rašiusiųjų vokiškai.

Sekdami šiuo maršrutu miestiečiai gali pažinti ne tik įvairius autorius, bet ir sužinoti apie seniau veikusias leidyklas, bibliotekas ar kitas su literatūra susijusias vietas.

Penkių kilometrų pasivaikščiojimo trasą sudaro net 20 objektų.

Atskleidžia istoriją

Toli eiti nenorintiems ar negalintiems miestiečiams įdomus gali pasirodyti turas po senamiestyje esančią Turgaus gatvę.

Viena pirmųjų grįstų uostamiesčio gatvių, nors ir neilga, po akmenimis slepia daug istorijos.

Šioje senamiesčio dalyje yra net 13 istorinių objektų, susijusių su kultūros paveldu ir atskleidžiančių istorijas apie miesto realybę įvairiais istoriniais etapais.

Šio maršruto ilgis – 500 m, jį apeiti užtrunka apie pusę valandos.

Kviečia į gamtą

Per karantiną Kuršių nerijos nacionalinis parkas savo "Facebook" paskyroje kartais skelbia įvairius maršrutus gamtoje.

Dabartinėmis sąlygomis šie maršrutai galimi Neringos savivaldybėje gyvenantiems žmonėms.

Vienas maršrutų supažindina gyventojus su Karališkąja sengire, esančia prie Juodkrantės.

Šioje vietoje žmonės gali pamatyti daug senų medžių, įsiklausyti į miško garsus. Praėję 1953-aisiais pastatytą ir iki šiol veikiantį Juodkrantės švyturį, miško takeliais vaikščiotojai pasieks senąsias Juodkrantės kapinaites.

Taip pat kviečiama apsilankyti Pervalkoje, kur atsiveria puiki panorama, yra paukščių stebėjimo bokštelių.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

paskutiniam

Jei ne tie "nukvakę" pedagogai, tai Jūs dabar net rašyti nemokėtumėte, nedėkingas buduli. Daugiau pagarbos inteligentijai, tai nieko nekainuoja.

Apsiskaitusiam

Niekas nedraudžia eiti į lauką,net ir nukvakusiems pedagogams

gal į veidrodį?

Aš apsiskaitęs ir mąstantis žmogus, turintys atsakomybės jausmą. Pagal tamstos rašymo manierą ir turinį - budulis esate būtent Jūs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS