Karas išprovokavo dujų terminalų bumą | Diena.lt

KARAS IŠPROVOKAVO DUJŲ TERMINALŲ BUMĄ

Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, net kelios Europos šalys paskelbė apie naujų dujų terminalų statybą.

SGD terminalai Vokietijoje

Europoje nuo rusiškų dujų bene labiausiai priklausoma yra Vokietija. Ji iš Rusijos gauna apie 55 proc. jos sunaudojamo dujų kiekio.

Prieš mėnesį Vokietijoje buvo kalbama apie vieno suskystintųjų dujų terminalo statybą, o dabar jau prabilta apie galimus tris terminalus.

Rusijos kariuomenei įsiveržus į Ukrainą, Vokietijoje buvo pasirašytas memorandumas dėl pirmojo SGD dujų terminalo statybos Elbės žiotyse. Tai būtų 8 mlrd. kubinių metrų per metus dujų terminalas. Jo statybos terminai nenurodomi, tačiau terminalą Vokietija linkusi pradėti statyti kaip įmanoma greičiau.

Dėl dujų terminalo statybos susitarta su Nyderlandų "Gasunie" kompanija. Tai aiškinama tuo, kad Vokietija kviečiasi vieną labiausiai Europoje patyrusių su SGD veikla susijusių kompanijų.

Vokietijos ūkio ministras Robertas Habeckas neslėpė, kad Vokietija sieks kuo greičiau sumažinti jos priklausomybę nuo rusiškų dujų, nes dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą šie žingsniai Vokietijai tapo privalomi.

Pavyzdys: lenkai svarsto skubos tvarka iki 2027–2028 m. prie Gdansko pasistatyti SGD terminalą, panašų į esantį Klaipėdoje. V. Matučio nuotr.

Pagreitinta investicija prie Gdansko

Svinouiscyje jau turinti SGD dujų terminalą, apie naujo statybą prabilo ir Lenkija. Paskelbta apie dujų terminalo statybos Gdansko įlankoje projektą pagal pagreitintą investicijų būdą.

Terminalas prie Gdansko būtų panašus į tą, kuris šiuo metu veikia Klaipėdoje. Prie Gdansko planuojama statyti FSRU laivą. Jis, kaip Klaipėdoje "Independence", veiks kaip SGD iškrovimo, saugojimo ir dujinimo stotis. Jo metinis pajėgumas siektų apie 6 mlrd. kubinių metrų. Iš laivo dujos būtų tiekiamos į Lenkijos dujų tinklą.

Gali būti, kad daugiau dujų bus importuojama iš JAV. Jau 2021 m. JAV dujų importas per Klaipėdos SGD buvo gana populiarus.

Už projektą atsakinga dujų perdavimo operatorė "Gaz-System", kuri tikisi, kad šiemet pavyks sudaryti pirmąsias pakartotinio dujinimo sutartis. Sunkiausia bus surasti laisvą FSRU išdujinimo įrenginį, nes jų pasaulyje nėra daug, o rusų invazija į Ukrainą didina paklausą.

Lenkija šį SGD terminalo projektą numato įgyvendinti iki 2027–2028 m. Pastačiusi šį terminalą ir naudodama terminalą Svinouiscyje Lenkija planuoja tapti visiškai nepriklausoma nuo kokių nors dujotiekių, ypač iš Rytų.

Dujos toliau brangs

Rusijos karas Ukrainoje iš esmės išjudino Europos šalis ir privertė suvokti, kaip pavojinga sėdėti ant rusiško dujų vamzdžio. Karas sujudino ir dujų rinką, smarkiai sukėlė ne tik dujų, bet ir kitų energetinių žaliavų kainas.

Kyla klausimas, iš kur Europa, atsisakiusi rusiškų dujų, bus jomis aprūpinama? Daugelio žvilgsniai krypsta į Ameriką, Artimųjų Rytų šalis.

Viena aišku, kad ateityje Europa bus priversta naudoti gerokai brangesnes dujas, nei iki šiol gaudavo iš Rusijos. Tai parodė ir karas Ukrainoje, kai dujų kainos per trumpą laiką smarkiai šoktelėjo. Pakilusios dujų kainos gali mažinti jų naudojimą, labiau skatinti pereiti prie atsinaujinančių energetikos rūšių.

Rusijos sukeltas karas Europą skatins siekti ryškesnių pokyčių energetikos rinkoje.

Brangstančios dujos gali sunaikinti ir kai kurias verslo sritis, kur gamybai naudojamas didelis kiekis dujų. Viena tokių sričių yra trąšų gamyba.

Brangstančios dujos gali turėti įtakos ir Klaipėdos SGD terminalo veiklai. Jis daugiausia priimdavo "Novatek" dujas, kurios būdavo iš Rusijos. Nuo šių metų kovo 3 d. dėl karo Ukrainoje atsisakyta priimti rusiškas dujas. Gali būti, kad daugiau dujų bus importuojama iš JAV. Jau 2021 m. JAV dujų importas per Klaipėdos SGD buvo gana populiarus.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Klpd.

Na taip. Gerai būtų jeigu...Dujų terminalas nuo pat pradžių buvo labai nuostolingas ir į dieną mums visiems kainavo apie 180 000Eu iš šalies biudžeto, o dabar tikėtina dar bus + dujos pabrangusiom kainom. Šitas SDT nėra valstybės nuosavybė o tik paimta nuomai sena hrenowina kuri pinigus neša norvegams per Kipro ofšorus. O skystas dujas daugumoj gaudavom iš ruso - amerikonas pradžioje pažadėjęs vežti nuolat, kai tik kiniečiai pasiūlė brangesnę kainą, pasuko kaip dzūkai sako, in ty:D). Taip kad džiaugtis tikrai nėra kuo - buvo labai brangu, dabar bus dar brangiau. Džiaugsitės jei galėsit įpirkt o tai žiūrėk valdžiagyviai ims pardavinėti svetmiems palikdami saviškius be nieko.:D) Kaip įprasta prie dabartinės valdžios ..;D)

Laiku

Kai kuriuos dalykus laiku padarėm. Šiandiena parodė, kad žingsniai buvo teisingi.

Rakštis mordoro gazininkų šiknoj,

mūsų terminalas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS