Karo ir kruizinių laivų terminale prasidėjo Uosto apsaugos pratybos | Diena.lt

KARO IR KRUIZINIŲ LAIVŲ TERMINALE PRASIDĖJO UOSTO APSAUGOS PRATYBOS

  • 1

Balandžio 25 d. Karo ir kruizinių laivų terminale Klaipėdoje kūrėsi kariai. Prasidėjo uosto apsaugos pratybos, kurių tikslas  – vykdyti uosto apsaugos užduotis. Tai – mokymai, netrukdysiantys įprastai uosto rutinai, civiliams gyventojams ar turistams.

Pratybų metu Klaipėdos uoste prisišvartavo apie 15 užsienio karo laivų iš Danijos, Norvegijos, Nyderlandų, Belgijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Latvijos, Lenkijos ir Prancūzijos, Lietuva taip pat skirs savo pajėgumus.

Terminale jau įsikūrė penkių konteinerių modulis, pademonstruosiantis uosto apsaugos pajėgumą. Pratybas organizuoja Lietuvos kariuomenės karinės jūrų pajėgos kartu su NATO jūrinių operacijų sekliuose vandenyse kompetencijos centru, jose dalyvauja Vokietijos Karinių jūrų pajėgų bataliono kariai ir Bundesvero tyrimų institutas.

,,Uosto apsaugos moduliai turi savo sensorius galinčius aptikti narus, mobilius radarus, elektrooptines priemones, kitus sensorius bei valdymo ir vadovavimo sistemą. Šie moduliai gali būti dislokuoti laivuose, bet kuriame uoste, tiek draugiškame uoste, tiek uoste be infrastruktūros. Pratybų metu bus treniruojami KJP kariai koordinuoti sąjungininku atvykimą, kovoti su grėsmėmis iš oro (bepiločiais), iš vandens ir sausumos. Taip pat LK KJP kariai užtikrins NATO Greitojo reagavimo minų medžiojimo junginio apsaugą operacijos „Open Spirit“ („Atvira Dvasia“) metu, grupei lankantis Klaipėdoje“, – teigė kmdr. Tadas Jablonskis.

Operacija susideda iš 6 etapų. Pirmuose trijuose vyks pasirengimas uosto valdymo perėmimui konkrečiuose rajonuose. Nuo balandžio 27 dienos modulis veiks savarankiškai ir vykdys uosto apsaugos funkciją Karo ir Kruizinių laivų terminale. Iki gegužės 1 dienos vyks jūrų pajėgų karių treniravimas. Gegužės 2 dieną prasidės pasirengimas „Open Spirit“ dalyvių sutikimui. Uosto apsaugos pratybos pasibaigs gegužės 14 dieną – svečių dieną.

GALERIJA

  • Karo ir kruizinių laivų terminale prasidėjo Uosto apsaugos pratybos
KJP nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Aluyzas Grietinė.

Tik nepamirškit iškabų su užrašais - NATO exercise/OTAN exercice. Tipo разминаются свои. Kitaip turistai gali pamastyti jog Wilno tvartelis vėl ''stogą keičią''.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS