Kas mokės algas mokytojams? | Diena.lt

KAS MOKĖS ALGAS MOKYTOJAMS?

Už streiko dienas mokytojams atlyginimai mokami nebus. Dalį negautų pajamų jiems nusiteikusi kompensuoti pedagogų profesinė sąjunga, tačiau turimų pinigų veikiausiai nepakaks.

Klaipėdos mieste savaitės viduryje nedirbo 878 mokytojai. Ketvirtadienį pradėjo streikuoti darželis-mokykla "Saulutė", tačiau streiką baigė H.Zudermano gimnazija.

Dar vakar iš dalies ugdymo procesą atnaujino Vydūno gimnazija, vis dėlto mokykla iš streiko nepasitraukė.

Protestuojančiose mokyklose yra daugiau nei 13 tūkst. vaikų, kurie pastarąsias savaites nesimokė. Iš viso Klaipėdoje yra 19 tūkst. moksleivių.

Tačiau už streiko dienas mokytojams algos mokamos nebus. Kompensuoti negautus atlyginimus streikuojantiems mokytojams planuojama iš profesinių sąjungų sukaupto fondo.

Streiko metu yra sustabdoma darbo sutartis ir atlyginimas streikuojantiesiems nemokamas.

"Mums jau buvo pasakyta, kad savivaldybės negali vesti derybų dėl algų streikuojantiesiems. Tai yra Vyriausybės ar jos įgaliotų institucijų derybų klausimas. O Darbo kodekse yra aiškiai suformuluota, kad streiko metu yra sustabdoma darbo sutartis ir atlyginimas streikuojantiesiems nemokamas. Tik išlieka socialinės garantijos darbuotojams", – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Tačiau yra kompensacijų galimybė, jei mokytojai nutrauktų streiką ir pradėtų dirbti, už papildomus atliktus darbus jiems gali būti išmokėta priemoka.

"Bet tos priemokos turi būti skaičiuojamos ne daugiau nei 30 proc. algos dydžio. Metų pabaigoje, jei mokytojai nebestreikuos, galės būti skiriamos ir vienkartinės premijos iki 100 proc. darbo užmokesčio dydžio. Premijos suteikiamos už nuopelnus per kalendorinius metus", – paaiškino L.Prižgintienė.

"Mes tikrai įsipareigojome darbą atlikti iki galo, grįžę po streiko suintensyvinti kursą. Taigi darbas bus padarytas ir kažkokiu būdu už tai bus atlyginama. O streikuojantys mokytojai nėra nusiminę, jie nusiteikę siekti savo tikslo iki galo. Vis tiek kažkokių teigiamų poslinkių turėtų būti. Kol kas Klaipėdoje mes dar nesame labai pakrikę. Streikas vyks ir pirmadienį. Kai kuriose mokyklose iš dalies ugdymo procesas bus atnaujintas, tačiau bus ir tokių įstaigų, kuriose tebevyks streikas", – patikslino Klaipėdos pedagogų profesinės sąjungos vadovė Laima Juknienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

Mokytoja Onutė

Labai prašome grąžinti mokytojams etatą -18 ar ,net 16 kontaktinių valandų....Mokytojui pasiruošti pamokoms reikalinga daug daugiau valandų ,jeigu norisi įdomesnių pamokų ir geresnių rezultatų/prašau mokytojams normaliai užmokėti už pasiruošimą pamokoms,skirti lėšų mokytojams kanceliarinėms prekems nusipirkti..spausdinimo popieriui,spalvotam popieriui........atlasams.pratyboms,žemelapiams,mokytojo metodiniai literatūrai......apmokėti ir išleisti mokytojus į seminarus,tobulinimosi kursus/dabar vargšai mokytojai iš savo varganos algeles patys užsimoka po 30eurų už seminarus,po 60-80 eurų už kursus,Prašau mažinti poperizmą..teminiai planai,spec.poreikių mokiniams skirtos programos,individualizuotos programos,pritaikytos programos,savianalizės,trimestrinės ataskaitos ir taip toliau........Mažiau bereikalingo poperizmo,-daugiau bus paroje laiko kokybiškiau pasiruošti pamokoms.O kur mokytojų teisės? Jų nėra,yra tik pareigos......

Mokytojas Antanas

..,AŠ 38 METUS IŠDIRBĘS MOKYKLOJE ,TURIU VYR,MOKYTOJO KATEGORIJĄ,TURIU 16 KONTAKTINIŲ PAMOKŲ,ATLYGINIMAS ANT POPIERIAUS 802 EURAI,O Į RANKAS GAUNU ALGOS 504 EURUS.......kUO MAN DŽIAUGTIS,JOKIŲ TEISIŲ NETURIU TIK PAREIGAS VYKDAU,KIEK POPERIZMO ,ATASKAITŲ.........GAILA VIENO,KAD MAN JAU 61 METAI, 38 METAI IŠDIRBTI MOKYKLOJE,FIZIKOS MOKYTOJU.......BŪČIAU JAUNESNIS,TIKRAI EMIGRUOČIAU IŠ GIMTOSIOS LIETUVOS...NES ČIA NEĮMANOMA IŠGYVENTI,...MOKSLAS IR MOKYTOJAS,LIETUVOJE NESVARBU,NEREIKALINGI............ŠTAI KOKIA MŪSŲ LIETUVOS MOKYTOJŲ KASDIENYBĖ..........

varkseliai----vagys

moketi tures Kubilius,,Landsbergis,ir ju sutva,Tapinas ,jie mokes algas streikotojoms,ir mokiniu tevams uz praleistas pamokas ,patys isvoge nori stebuklu,is seimo lauk tokiems nusikalteliams,dabar darisim mes streika prie seimo,varyti lauk Kubiliu,Landsbergi ,visus vagius per 28 metus voge lietuva VAGYS TURI PALIKTI SEIMA
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS