„Kaunastiška“ vasara: verta patirti, kol neprabėgo | Diena.lt

„KAUNASTIŠKA“ VASARA: VERTA PATIRTI, KOL NEPRABĖGO

  • 2

Kaunas – toks unikalus, kad net turi ypatingą žodį, apibūdinantį, emocijas, užplūstančias jame viešint. Tai „kaunastic“ arba „kaunastiška“ – kitaip tariant, net geriau, nei fantastiška. „Kaunastiški“ gali būti ypatingi skoniai, drąsūs gatvės meno sluoksniai, nepakartojamos kultūrinės patirtys, istorinė modernistinė architektūra, gaivinanti gamta ir optimistiškas kauniečių požiūris į gyvenimą. Kada, jei ne vasarą, geriausia „kaunastiškai“ pasijusti pačiam? Štai keletas idėjų turiningam savaitgaliui – o gal net visai savaitei?

Pliažo reikalai su baroko prieskoniu

Kauno marios, didžiausias dirbtinis vandens telkinys Lietuvoje – visai netoli Kauno centro, tad yra mėgiamos tiek vietos gyventojų, tiek keliautojų, mėgstančių pasilepinti paplūdimyje ar išbandyti vandens pramogas. Tad jei, kaip lietuviai mėgsta sakyti, turite marias laiko, kodėl gi iš peties nepapoilsiavus ir nepaturistavus čia pat, miesto teritorijoje? Kauno marių paplūdimius galima pasiekti net viešuoju transportu, o įdomybių kupinas maršrutas driekiasi dešimtis kilometrų – tik turėkite noro. 

Vėlyvojo baroko Pažaislio vienuolyno ansamblis – vienas gražiausių regione, taip pat ir vienas lankomiausių objektų Kaune. Vienuolynu, jo aplinka, čia esančia bažnyčia rūpinasi Šv. Kazimiero ordino seserys. Būtinai užsukite į čia įkurtą Sakraliojo meno muziejų, o klasikinės muzikos gerbėjams šią vasarą –jubiliejinis 25-asis Pažaislio muzikos festivalis.  

A. Aleksandravičiaus / „Kaunas IN“ nuotr.

Pažaislyje veikia ir svetingumo kompleksas „Monte Pacis“ – tai keturių žvaigždučių „boutique“ tipo viešbutis ir aukštos klasės restoranas. Jo vynų korta šiemet susižėrė ne vieną trofėjų Baltijos šalių apdovanojimuose, o daugelis ingredientų patiekalams auginami čia pat, vienuolyne esančiame darže ir sode. Tiek unikalios vietos ypatingai progai ieškantys lietuviai, tiek gastronominėms patirtims neabejingi svečiai iš užsienio vertina restorane vykstančias degustacijas ir šventes bei su sezonais derantį meniu.

Metas į Kauno jachtklubą! Gimtadieniai, mergvakariai, bernvakariai, kitos asmeninės ar įmonės šventės – viską galima paminėti ant vandens. „Party Cruiser“ siūlo ir užsisakyti laivą bei papildomas pramogas Kauno mariose specialiai progai, ir pasiplaukioti po marias leidžiantis saulei. Ar... tiesiog užsukti į jų spot'ą susipažinti. Na, o dar 7-ajame XX a. dešimtmetyje įsikūrusiame „Žalgirio“ jachtklube galite prišvartuoti jachtą, pasistiprinti, apsistoti motelyje ar pažaisti tenisą. 

Be įprastų pasiplaukiojimų ir ekskursijų laivu (o jų kompanija turi net devynis), „Party Cruiser“ komanda siūlo wake (čiuožimas vandenlente paskui katerį) pamokas. Drąsesni gali išbandyti wakesurf – čiuožimą banglente paskui katerį ir tobulinti čiuožimo techniką su instruktoriumi. Dar daugiau adrenalino? Vandens motociklas!

Kitas gamtos kampelis, mėgstamas kauniečių – Lampėdžio ežeras, esantis kitame miesto gale nei Pažaislis, ties riba su Kauno rajonu. Čia smagu ne tik pliuškentis, bet ir stovyklauti – visas reikalingas paslaugas ir pramogas tam siūlo „Camp Inn Kaunas“. Paplūdimyje galite žaisti tinklinį ar degintis, o adrenalino ieškotojams įrengta viena ilgiausių vandenlenčių sistemų Europoje. Yra ir lauko biblioteka bei kavinė, o kitame ežero krante – nuotykių parkas „Uno“, viliojantis kopinėti medžių viršūnėmis. 

Pakeliui į kultūros sostinės metus

2022-aisiais Kaunas taps žemyno kultūros epicentru – kitaip tariant, artėja metas, kai miestas taps Europos kultūros sostine. Tai antrasis kartas Lietuvos istorijoje – Vilnius šiuo titulu didžiavosi 2009-aisiais. Nepaisant pandemijos paspęstų spąstų, darbai „Kaunas 2022“ biure nesustojo – jau pradėtos daugybė bendruomenes buriančių ir susidomėjimą menu skatinančių iniciatyvų, dar daugiau įvykių suplanuota antrai šių metų pusei. Pavyzdžiui, rugpjūčio pabaigoje vyks scenos menų festivalis „ConTempo“, netikėtumais užpildysiantis atviras ir uždaras Kauno ir Kauno rajono erdves. 

A. Aleksandravičiaus / „Kaunas IN“ nuotr.

Kauno kultūros įstaigos jau gyvena 2022-ųjų ritmų – atliepdamos į šūkį „Iš laikinosios – į šiuolaikinę“, jos atsiveria naujoms auditorijoms, pritaiko savo patalpas, paslaugas ir ekspozicijas įvairiems lankytojų ir dalyvių poreikiams. Viešnagės Kaune metu tiesiog privalote aplankyti bent keletą kultūros židinių – pavyzdžiui, vienintelį tokį pasaulyje Velnių muziejų. Jei keliaujate su vaikais, nepamirštamu taps vizitas į Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyrių ar Lietuvos aviacijos muziejų, kuriuose daugelį dalykų galima išbandyti pačiam. Dar viena itin kaunastiška vieta – VDU Botanikos sodas, įkurtas XVII a. menančiame Fredos dvare. 

Svarbus Kauno kultūrinio gyvenimo vektorius – gatvės menas. Kelis dešimtmečius tai buvo nelegali išraiškos priemonė, šiandien vertinama kaip prasmingas indėlis į miesto savastį. Kauno savivaldybė siūlo specialią programą kūrybingiems menininkams ir naujų spalvų ištroškusiems pastatų savininkams, taip pat jau keleri metai veikia platforma „Kauno akcentai“, skatinanti naujų piešinių, skulptūrų ar kitų mažosios architektūros elementų atsiradimą mieste. Šią sinergiją liudija ir gatvės meno turai, maršrutai bei kaunastiški suvenyrai. 

Daryk, kaip kaunietis daro

Po patirčių ir išbandymų kupinos dienos būtina kaunastiškai atsipūsti. Jei nusprendėte Kaune apsistoti savaitgaliui ar ilgesniam laikui, pasidomėkite viešbučiu „Moxy Kaunas Centre“, atidaromu rugpjūčio pradžioje. Tai – pirmasis šio tinklo viešbutis Lietuvoje, unikalus visos svetingumo rinkos žaidėjas, savo išskirtinį veidą kuriantis personalizuotais sprendimais ir išradinga komunikacija. 

Įsikūrus ir atsigaivinus metas grįžti į gatves – Kaunas turi ką pasiūlyti naktiniams liūtams. Pagrindinė miesto arterija ir ją supantis gatvių tinklas, taip pat – Senamiestis – tinkama vieta ieškantiems vietoje gamintų gėrimų bei ypatingų patiekalų. Alaus mėgėjai renkasi „Vingiu Dubingiu“, „Nisha“, „Hop Doc“ ar „Genys Taproom“, kokteilių – „Klimą“, „Nuogą“ ar „Godo“. 

A. Aleksandravičiaus / „Kaunas IN“ nuotr.

Vasarotojai Kaune mielai leidžia vakarus atvirame ore, ir būtent šią vasarą terasų skaičius mieste išaugo. „Pakrantė“ kviečia gyvos muzikos ir gatvės maisto mėgėjus į Nemuno salą, „Laukas“ ir Kauno kultūros centro terasa vilioja urbanistinės kultūros tyrinėtojus, o „Adform“ kiemelis priglaus klajojančius Senamiesčiu. Per tris karštojo sezono mėnesius Kaune koncertus suplanavę visi ryškiausi Lietuvos muzikos atlikėjai – pavyzdžiui, „The Roop“, kurie beveik laimėjo Eurovizijos konkursą… Ar žinote jų hitą „On Fire“? 

Daugiau kaunastiškų patarimų, nemokamų žemėlapių ir išskirtinių suvenyrų, pagamintų Kaune, rasite „Kaunas IN“ turizmo informacijos centre. Jis įsikūręs Kauno rotušėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Fulgencijus

Kodel tureč važuot iš Klaipedos???

fantatastic

krabogradic

SUSIJUSIOS NAUJIENOS