Klaipėdiečiai prašo ankstinti vaikų darželių darbo laiką | Diena.lt

KLAIPĖDIEČIAI PRAŠO ANKSTINTI VAIKŲ DARŽELIŲ DARBO LAIKĄ

Keli šimtai klaipėdiečių pasirašė elektroninę peticiją, raginančią miesto valdžią atkreipti dėmesį į vaikų lopšelių-darželių darbo laiko klausimą. Pasak Švietimo skyriaus atstovų, tėvų siūlymas – visai realus, tačiau paplonins jų pinigines.

Kai kurie tėvai prašo Klaipėdos savivaldybės įvertinti galimybę paankstinti Klaipėdos darželių darbo laiką.

Esą šiuo metu tokio pobūdžio įstaigos ir visos jose esančios grupės mieste atsidaro 7.30 val. Klaipėda – viena nedaugelio savivaldybių, kurioje darželiai dirbti pradeda taip vėlai.

Teigiama, kad tokių miestų kaip Vilniaus, Šiaulių, Kauno, netgi Kretingos darželiai ar bent viena jų grupė veikia nuo 7 val. ir net dar anksčiau – nuo 6.30 val.

Vienas šių sprendimų ne tik sumažintų stresą tėvams, kurie stengiasi nepavėluoti į darbą.

„Pradedant darbą 7.30 val. sukeliama daug nepatogumų tėvams, kurie dirba nuo 8 val. ar anksčiau. Ypatingai sunku toms šeimoms, kuriose yra keli vaikai ir juos reikia pristatyti į skirtingas ugdymo įstaigas arba vienas/abu tėvai dirba už Klaipėdos miesto ribų. Jei nėra galimybės paankstinti darbo laiko visose grupėse, būtų galima kiekviename darželyje turėti papildomą paankstintą grupę, tarkime, nuo 7 val., iš kurios vaikai būtų nuvedami į savo grupes nuo 7.30 val. Vienas šių sprendimų ne tik sumažintų stresą tėvams, kurie stengiasi nepavėluoti į darbą, bet ir oficialiai padidintų auklėtojų apmokamų darbo valandų skaičių“, – teigia peticijos autoriai.

Pirmadienį viešojoje erdvėje pagarsintas tėvų noras pasiekė miesto valdininkų ausis.

Klaipėdos savivaldybės Ugdymo kokybės ir kaitos poskyrio vyriausioji specialistė Stefanija Vancevičienė patikino, kad kiekvienos įstaigos administracija, pasitarusi su tėvais ir išsiaiškinusi realų poveikį, gali pati apsispręsti dėl darbo laiko.

Tačiau galimybė atvesti savo atžalas pusvalandžiu anksčiau arba vėliau yra apmokama.

„Miesto tarybos sprendimu yra patvirtinta, jeigu įstaigoje vykdomos apklausos metu susidaro apie 20 vaikų grupė, tėvai gali mokėti papildomą mokestį ir tada grupė dirbtų nuo 7 val. ryto iki 19 val. Tačiau tokių grupių Klaipėdos mieste buvo sudaryta labai mažai. Tėvai pamėgino, tačiau vėliau jos iširo. Tiesiog nepasiteisino“, – patikslino pašnekovė.

Specialistė priminė, kad vis dar egzistuoja vadinamosios „savaitinės grupės“, veikiančios visą parą. Jose savo vaikus paliekantys tėvai su laiko problema nesusiduria.

S.Vancevičienė taip pat akcentavo, kad šiuo metu svarstomas naujas vienuolikos valandų rėžimo modelis (įprastas – 10,5 val.), pagal kurį darželių durys auklėtiniams būtų atveriamos nuo 7 val. Dabar specialistai skaičiuoja, kiek tas papildomas pusvalandis tėvams kainuotų.

Sistema yra lanksti ir kiekviena įstaiga pagal poreikį pati apsispręstų, kiek tokių grupių įsteigti.

„Dėl vieno ar trijų vaikučių kurti tokias grupes neapsimoka. Tai – piniginis klausimas, nes darbuotojams reikia atlyginimus mokėti ir visa kita kainuoja“, – teigė S.Vancevičienė.

Iki šiol nė vienas tėvų šiuo klausimu tiesiogiai į Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyrių nesikreipė.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Sigita

Ponai ir ponios,baikit pyktis.Tikrai nesunku kiekviename darzelyje paankstinti ir pailginti darbo laika vis kitoje grupeje.Kiek darzelyje aukletoju?Pakankamai.Taip kad iseis kiekvienai aukletojai viena karta per 2-3 savaites atvykti i darba anksciau ir isvykti veliau.Nera tai labai sunku ir nera labai brangu.

LAPE

RUSIJOJ VAIKU DARZELIS DIRBA NUO PUSE SEPTYNIU RYTO IKI SEPTYNIU VAKARO BET JAU YRA IR TOKIU KURIE DIRBA IKI DEVYNIU VAKARO

!

Auklėtojos irgi turi vaikus. Ir dažnai būna tokių atvejų, kai vaikas eina ne į tą pačią įstaigą, kur pedagogė dirba. Taip pat, jei ir mokyklinukas vaikas.... Auklėtoja taip pat būdama mama, nori savo vaiką išleisti į mokyklą, bet negali. Taip pat ir po darbo dienos dar reikia ir vakarienę pasidaryti, ir vaikui padėti. Tai ką tada daryti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS