Klaipėdiečiams – ekskursija kruvinais okupantų pėdsakais | Diena.lt

KLAIPĖDIEČIAMS – EKSKURSIJA KRUVINAIS OKUPANTŲ PĖDSAKAIS

Pirmadienį, Okupacijos ir genocido dieną, klaipėdiečiai kviečiami į nemokamą ekskursiją po uostamiesčio vietas, susijusias su tremties ir rezistencijos istorija Klaipėdoje. Šios erdvės paženklintos žmonių kančiomis, krauju ar net mirtimi.

Birželio 15 d. 12 ir 14 val. nemokamas ekskursijas organizuoja Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus istorikas Saulius Karalius.

Ekskursijų trukmė – 1 valanda. Susidomėjusieji laukiami prie Klaipėdos teritorinės muitinės pastato S.Nėries g. 4.

Okupacijos ir genocido dieną S.Karalius tradiciškai kasmet organizuodavo ekskursijas Teritorinės muitinės pastate, kur iki nepriklausomybės atkūrimo veikė sovietų represinės struktūros.

Pastato rūsyje, kur pokariu buvo kankinami žmonės, įrengta nedidelė ekspozicija.

Šįkart, kol karantinas neatšauktas, patalpose ekskursijų atsisakyta, nes pagal reikalavimus ten galėtų patekti tik keli žmonės.

Tad vietoj to nuspręsta organizuoti ekskursijas mieste, aplankant vietas, susijusias su tremties ir rezistencijos istorija Klaipėdoje.

"Rinksimės prie Muitinės pastato S.Nėries gatvėje, kur du namai – 2 ir 4 buvo skirti sovietų represinėms struktūroms NKVD, MGB, vėliau perduoti KGB. Paskui eisime prie buvusios Pedagoginės mokyklos (dabar Klaipėdos universitetas), ten yra pakabinta memorialinė lentelė, skirta sovietų nukankintam partizanų vadui Adolfui Ramanauskui-Vanagui, kuris čia mokėsi 1937–1939 m. Yra dar kelios vietos, kurias aplankysime, bet paliksiu tai intrigai", – kalbėjo S.Karalius.

Anot muziejaus istoriko, norisi, kad klaipėdiečiai žinotų, kad ir pas mus yra vietų, kurios susijusios su skaudžia tremties ir rezistencijos istorija.

GALERIJA

  • Klaipėdiečiams – ekskursija kruvinais okupantų pėdsakais
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (38)

Anonimas

Geras komisaras, nudveses komisaras. Va teip va. :)

Sajūdžio metu

kai kurie ėjo už Laisvę kovot o kai kurie jau turėjo planus kaip Lietuvą apvokt, apiplėšt ir sau turtą pasimt. Tie tremtiniai - kankiniai pirmoj eilėj tokiems padėjo. (kaip pats Landzbergas&Ko išaugintas ir išlavintas tos pačios ,,blogos" sistemos). Buvo neįmanoma su tokiais susitart, sustabdyt niokojimus ir barbarizmus - puldavo kaip pasiutę šunys ir grasindavo susidorojimu. Apie juos muziejų padarykit..Manau kad dabar patikrinus kokio nusipelniusio tremtinio turtą gražiai užrašytą giminei paaiškėtų kad jis įsigytas būtent sąjūdžio metais.

Skaitau ir galvoju

Dabar kaltina rusa,atejus i valdzia Lietuvai.Is karto Lietuva parsidave amerikonui ir Briuseliui.Prie ruso apie tokias kainas,net pagalvot negalejai.Cia raso apie ponu namus nusiziureje is katalogo.Ne zmogeliui isigyt,o jei ir paimt paskola,tai mokesi iki grabo lentos.Ir su darbais nelengva.Siandien dirbi,o rytoj ne.Ka daro lietuvis patriotas prasigeria,arba pasikare.Prie ruso buvo visi grieztai idarbinti ir turejo mokytis butinai.Dabar uzima kazkokiom nesamonem aisku nevisi.Ir is viso ,ka cia rasyt.Laisve privede prie dar didesnio isnaudojimo ,tiek darbe,gyvenime.Kur pasisuksi valdzios pinigu plesimas nezmoniskas.Reketas mokek NATO,Briuseliui uz laisve.Ne vatnykams dziaukites.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS