Klaipėdietės namuose – tropikų egzotika | Diena.lt

KLAIPĖDIETĖS NAMUOSE – TROPIKŲ EGZOTIKA

Klaipėdietės Sofijos namuose, be kelių jos auginamų kačių, visai netikėtai atsirado ir tropikų vabzdys – gyvalazdė. Šis egzotiškas gyvis, pasirodo, yra išrankus maistui, jautrus gyvenimo permainoms, tačiau puikiai jaučiasi laikomas šeimininkės delne.

Gyvalazdė Sofijos namuose atsidūrė atsitiktinai, kai jos bičiulės šeima iš Klaipėdos sumanė emigruoti į Škotiją.

Šunį, katę ir skruzdes klaipėdiečiai į naujus namus nusprendė pasiimti su savimi, o augintos gyvalazdės vežtis kažkodėl nepanoro.

"Katė, šuo ir skruzdės emigravo, o vabalui vietos neatsirado. Prieš išvažiuodami prasitarė, kad šitą vabzdį turbūt paleis į laisvę, nes nenori jo gabenti kartu. Jis gi būtų pražuvęs. Buvo vasaris, o gyvalazdė – egzotinių kraštų padaras. Nesigilinau, kodėl jie taip elgiasi ir neabejodama pasakiau, kad vabzdį pasiimsiu pas save. Taip šis gyvis atsidūrė mano namuose", – pasakojo klaipėdietė.

Maždaug sprindžio dydžio žalios spalvos vabalas – maskuotės meistras. Gamtoje jo taip paprastai nepastebėsi. Nelengva iš karto pamatyti ir Sofijos įrengtoje jo buveinėje – plastikiniame inde, kai jis pasislepia tarp žalialapių šakelių, kuriomis maitinasi.

Ką tas vabzdys veikia? Nelabai daug ką.

Gyvalazdžių pasaulyje yra apie 3 tūkst. rūšių. Kai kurios jų užauga net iki 56 cm dydžio. Šiam gyviui poruotis neretai partnerio nereikia. Gamtoje daugiausia vyrauja patelės, tačiau iš tūkstančio pasitaiko ir vienas patinėlis.

Gyvalazdės gyvena 9–12 mėnesių. Maitinasi įvairių augalų lapais, pradedant ąžuolo ir baigiant margalapiais fikusais.

"Ką tas vabzdys veikia? Nelabai daug ką. Kaba, ėda, mažai juda. Kol tas padaras jaunesnis, yra judresnis. Vieną lapą jis suėda per parą. Maniškis ėda tik margalapio fikuso lapus. Skaičiau, kad nėra gerai keisti maistą. Jis gali nugaišti. Keistas padaras, žinoma, su kate nepalyginsi, bet auginti jį įdomu", – šypsojosi Sofija.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

idomu

Ka egzotiniai sues Lietuvoj, kai viskas seniai isvogta tu tikruju parazitu su kostiumais, be sansu zala padaryt.

skaitytoja

gal reikėtų drausti vežtis gyvūnus iš tų egzotiškų kraštų tuos gyvius taip priveis visokių blogybių o kai nebenorės laikyti paleis į gamtą taip turėsime ne tik tymų proveržį bet ir dar kokią maliariją ar dar ką nors

SUSIJUSIOS NAUJIENOS