Klaipėdoje atsiras Jūreivystės akademija? | Diena.lt

KLAIPĖDOJE ATSIRAS JŪREIVYSTĖS AKADEMIJA?

Šią savaitę visos valstybinės kolegijos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai turi pateikti įstaigų ateities vizijos planus. Tai padaryti privaloma laikantis Vyriausybės nutarimo dėl kolegijų stiprinimo. Jei Klaipėdoje veikianti Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla taptų Vilniaus Gedimino technikos universiteto (dabar VILNIUS TECH) dalimi, ji gautų Lietuvos jūreivystės akademijos vardą.

Buvo du pasirinkimai

Pagal Vyriausybės nutarimą, iki gegužės 1-osios valstybinės kolegijos turi pateikti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai savo įstaigos stiprinimo planus arba ateities vizijas.

Kiekviena kolegija turi pasirinkimo teisę – dirbti kaip iki šiol, autonomiškai, arba tapti kokio nors universiteto dalimi.

„Kolegijai nusprendus likti autonomiška, pagal naujus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos reikalavimus, joje turėtų būti ne mažiau kaip 1,2 tūkst. studentų. Pas mus dabar yra apie 800 studentų, tad šio reikalavimo mes tikrai negalėtume įgyvendinti. Kitas variantas kolegijai – jungtis prie kurio nors universiteto, jį mes ir pasirinkome“, – pasakojo Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (LAJM) direktorius Vaclavas Stankevičius.

Kartelę kelia aukščiau

Permainų suplanuota ir daugiau. Nuo 2024 m. bus reikalaujama jau trijų valstybinių egzaminų, kad norintieji galėtų studijuoti aukštojoje mokykloje. Dabar pakanka tik vieno.

Nuo kitų metų bus fiksuotas priėmimo į aukštąją mokyklą balas, kad norintysis galėtų įstoti.

Jei mes pasieksime savo ir mums bus leista dirbti kartu su VILNIUS TECH, po šio universiteto stogu bus ruošiami specialistai visų rūšių transportui Lietuvoje.

Dabar balas yra tik rekomenduojamas, todėl nemažai kolegijų iki šiol priimdavo ir tokius asmenis, kurių balai būdavo žemesni nei rekomenduota. Nuo 2024 m. taip jau nebebus.

„Be šių dalykų, Lietuvoje dar susiklostė ir neigiama demografinė situacija. Todėl mums būtina stiprinti savo įstaigą, ir mes pasirinkome tai daryti kartu su VILNIUS TECH universitetu. Planas jau parengtas ir artimiausiomis dienomis jį pateiksime ministerijai. Paskui komisija analizuos kolegijų stiprinimo planus kartu su Vyriausybe, nes ji yra kolegijų steigėja, spręs, pritarti konkrečiam planui, ar ne“, – kalbėjo V. Stankevičius.

Kas nulėmė pasirinkimą?

Jei LAJM stiprinimo planui bus pritarta, tada, pasak V. Stankevičiaus, įstaiga ims kartu veikti su VILNIUS TECH.

Jei planui nebus pritarta, ministerija priims savarankišką sprendimą, ką su LAJM daryti toliau.

„Jei mūsų planui pritartų, mes norėtume keisti mūsų įstaigos pavadinimą iš LAJM į Lietuvos jūreivystės akademiją. Tai neprieštarautų įstatymams. Ir mes būtume kaip atskiras padalinys prie VILNIUS TECH universiteto. Kalbant apie mūsų įstaigos stiprinimą, mes sustiprėsime tik kartu su VILNIUS TECH, todėl ir pasirinkome tokį sprendimą. Pas mus išvystyta laivų inžinerija, mes ruošiame laivavedžius, laivų mechanikus, inžinierius, elektros inžinierius“, – vardijo V. Stankevičius.

LAJM ruošia specialistus jūriniam transportui ir jūriniam sektoriui, o VILNIUS TECH – sausumos transportui, geležinkeliui ir aviacijai (šio universiteto dalis yra Aviacijos institutas).

„Jei mes pasieksime savo ir mums bus leista dirbti kartu su VILNIUS TECH, po šio universiteto stogu bus ruošiami specialistai visų rūšių transportui Lietuvoje, todėl mūsų bendruomenė pasirinko VILNIUS TECH universitetą“, – pabrėžė V. Stankevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

lietuviai-jus ciudai..??

Ви спросите! "в какое заднее, свое.. место' Засунул себе сво й Членский Парт билет (члена КПСС) Ведь, в сов.времена, -все "капитаны , дального плавания -заплыва" Ну, никак не могли - НЕ БЫТЬ--НЕ--Камунистами !! Вопрос, с юмором- к Славке Станкевич( юсу)--- Откуда. ты старый дуралей - выкапал - себе - такии - смешные погоны и .нарукавные "нашивки"??

Anonimas

Džiugu kad klaipėdos krašte aciras specialybės laivybos ,tikiuosi bus paklausi specelybė

Erick Kross

Puikus direktorius buvo Viktoras Sencila,daug ka padare LAJM.Bet is kur pasirodo sitas perdalas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS