Klaipėdoje bus įamžintas Litvakų sinagogos atminimas | Diena.lt

KLAIPĖDOJE BUS ĮAMŽINTAS LITVAKŲ SINAGOGOS ATMINIMAS

Uostamiesčio politikai pritarė didžiausios Klaipėdoje veikusios sinagogos atminimo įamžinimui. Buvusią žydų šventyklą primins atminimo lenta, kuri turėtų atsirasti ant viešbučio "Euterpė" pastato sienos Daržų gatvėje.

Dėl litvakų sinagogos, veikusios uostamiestyje, atminimo įamžinimo į Klaipėdos merą ir Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisiją kreipėsi Klaipėdos žydų bendruomenė.

Litvakų sinagoga buvo pastatyta 1875 m. ant dviejų sklypų ribos – Daržų g. 7 ir Daržų g. 9A.

Tad buvo prašoma leisti įamžinti sinagogos atminimą ir įrengti lentą Daržų g. 9A, viešbučio "Euterpė" fasado sienoje, su užrašais lietuvių, anglų ir hebrajų kalbomis.

Lenta bus įrengta Klaipėdos žydų bendruomenės ir rėmėjų lėšomis.

"Žydų bendruomenė – neatskiriama Klaipėdos dalis, o žydų tautos istorija – ypač sudėtinga ir skaudi, paženklinta išskirtiniais išbandymais ir netektimis, pravirkdanti net akmenį. Dar vakar minėjome Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, o šiandien miesto taryba išreiškė palaikymą Klaipėdoje veikusios sinagogos atminimo įamžinimui. Klaipėdoje nėra daug ženklų, žyminčių žydų istorinį paveldą, o pagarba ir palaikymas – mažiausia, ką galime ir privalome padaryti dėl šios bendruomenės", – teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Seimas 2020-uosius yra paskelbęs Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais.

Anot įamžinimo iniciatorių, siekiant saugoti žydų tautos paveldą, suteikti visuomenei galimybę susipažinti su buvusios sinagogos istorija, šie metai – tinkamas laikas Klaipėdoje veikusios litvakų sinagogos atminimo įamžinimui.

Vakar Klaipėdos miesto taryba vienbalsiai pritarė šiam žingsniui.

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė patikino, kad tiek žydų bendruomenės atstovai, tiek ir ji pati asmeniškai bendravo su pastato, ant kurio turėtų atsirasti atminimo lenta, savininke Genovaite Sinskienė.

Verslininkė tokiai iniciatyvai neprieštaravo, tik teigė, kad lenta turėtų būti estetiška ir derėti su pastato fasadu.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

taigis

o kada zydus kurie zude,treme zmones paviesins pavardes,kiek zydai isnaikino zmoniu rusijoje per savo revoliucijas,kiek seimu susaude,nukankino kalejime,kada bus lenteles su zudyku pavardemis ,mat kokie geruciai tie zydai,visaspasaulis kaltas tik zydai angelai,,o gaunas atvirksciai,jiems visada negerai,kiek zmoniu ubagais paleido zydai su savo apgavistem,dievas viska mato,

Ramass

Ka ir kada zydai savo Izraelyje iamzins Lietuvos atminimui? Apsiks eilini karta?

Pasiūlymas:

Kodėl žydų vėliava negali plevėsuoti ant prekybos centrų stogų taip įamžnant sinagogų atminimą?Dar galima būtų pagrindinėse gatvėse prie šaligatvių kas 100 metrų pastatyt atminimo lentas ar bent jau informacinius stendus kur būtų visa info apie žydų gyvenimo Lietuvoje istoriją ir smulkus karo genocido faktų išdėstymas nepamirštant gale parašyti kad lietuviai žydus šaudė, todėl šiandien visa lietuvių Tauta yra nuolat jiems skolinga ?:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS