Klaipėdoje – butų medžioklės pikas | Diena.lt

KLAIPĖDOJE – BUTŲ MEDŽIOKLĖS PIKAS

Į uostamiestį studijuoti sugužėję studentai jau graibstyte graibsto nuomojamus butus. Jų žvalgytuvės prasidėjo dar vasarą, todėl tik dabar stogu virš galvos susirūpinusieji arba išrankūs jaunuoliai gali likti ir nieko nepešę. Specialistų teigimu, šiemet studentų arba jų tėvų pinigines nuomotojai paplonins kur kas smarkiau nei ankstesniais metais. Kainų mažėjimo nežadama ir ateityje.

Paieškų įkarštis

Mokslo metų pradžią kai kuriems Klaipėdos studentams gali apkartinti nelengvos būsto paieškos.

Bendrovės "Gijoneda" direktorius Edmundas Jankus teigė, kad uostamiestyje būsto nuomos rinka pastebimai aktyvėti pradėjo dar liepos viduryje.

Pirmakursiai stogo virš galvos ėmė dairytis vos tik sužinoję, kad mokslus krims Klaipėdoje. Nesnaudė ir vyresniųjų kursų studentija.

Svarbiausia – kaina

Šiuo metu tarp jaunuolių paklausiausi nedideli būstai. Studentai labiausiai graibsto vieno arba dviejų kambarių butus.

Pašnekovo teigimu, išskirtinių reikalavimų nei mikrorajonui, nei būsto būklei jaunuoliai dažniausiai nekelia.

Dažnas studentas, ilgai nedvejojęs, čiumpa butą, kuriame stovi miegui tinkama lova, esama būtiniausių indų, reikalingiausia buitinė technika.

Tačiau būna ir tokių, kurie nuomojasi ir tuščius butus.

Svarbiausias veiksnys, lemiantis pasirinkimą, – nuomos kaina.

"Pirmiausia žiūri į kainą. Ji studentams yra pagrindinis kriterijus. Žinoma, būna vienas kitas, kuris ieško buto miesto centre ir nekreipia dėmesio į išlaidas. Tačiau tokie atvejai – vienetiniai", – teigė E.Jankus.

Apsispręsti nedelsia

Nors studentai aukštų reikalavimų būstui, kuriame glausis per mokslo metus, ir nekelia, tačiau net ir tai nebūtinai lemia greitą ir vaisingą paieškų baigtį, mat šiuo metu butų nuomos pasiūla nėra itin gausi.

Su tuo susidūrę jaunuoliai dažnai linkę ilgai nedvejoti ir greičiau priimti sprendimus.

"Šiuo metu, kai yra pats nuomos sezonas, viskas vyksta gana greitai. Jeigu kas nors bando ilgai rinktis, gali likti be nieko. Žinoma, būna, kad renkasi, bet būna, kad tiesiog mato, jog tinka ir ima", – teigė E.Jankus.

Jaunuomenės nori ne visi

Nors šiuo metu jaunuomenei tinkamų nuomojamų būstų pasiūla ir nėra itin gausi, ją dar kiek mažina ir studentų į jiems priklausančius butus priimti nenorintys nuomotojai.

Direktorius pasakojo, kad kai kurie nuomotojai griežtai nurodo nenorintys jiems priklausančio būsto išnuomoti studentams.

Kai kurie nepageidauja tik studenčių merginų arba atvirkščiai – vaikinų.

"Yra visokių nuomotojų, kurie turi savus reikalavimus", – pastebėjo E.Jankus.

Mokės daugiau

Svarbiausias minėtas paieškų kriterijus – butų nuomos kaina, gali nuliūdinti laisvas pastoges medžiojančius studentus, mat šiemet nuomotojai už jas tikisi gauti pastebimai daugiau pinigų.

"Nuomos kainos yra labai pakilusios. Dabar studentams išsinuomoti butą yra labai brangu", – neslėpė "Gijonedos" direktorius.

Pašnekovo teigimu, šiuo metu bendrabučio tipo kambarių nuomos kainos svyruoja apie 80–90 eurų per mėnesį, o už galimybę apsigyventi populiariausiuose nedideliuose butuose studentams arba jų tėvams tenka ir dar smarkiau praverti piniginę.

Vieno kambario buto pigiau nei už 180 eurų mėnesiui rasti veikiausiai nepavyks.

"Anksčiau už 700 litų buvo galima išsinuomoti butą centre, o dabar už 180 eurų centre tikrai nelabai galima gauti", – palygino E.Jankus.

Brangina maža pasiūla

Butų nuomos kainų augimą nekilnojamojo turto verslo atstovai fiksavo ir pernai, tačiau šiemet kainos išaugo dar labiau.

Teigiama, kad nuomotojai būsimųjų naujakurių pinigines drąsiau tuština todėl, kad pasiūla uostamiestyje nėra itin gausi, o butų ieškančiųjų netrūksta.

Vis dėlto optimistinių tendencijų nenumatoma ir atslūgus šiuo metu itin dideliam studentų susidomėjimui.

"Po rugsėjo, spalio vidurio nuomos rinka vėl stabilizuosis, tačiau nemanau, kad kainos mažės. Kiek pigiau galbūt ir bus galima ką rasti, jeigu atsiras kas nors naujo. Per šiuos metus jau yra nusistovėjusios tokios nuomos kainos, tai jos tokios išliks ir toliau", – dėstė E.Jankus.

Tikėtina, kad kitąmet šioje nekilnojamojo turto rinkoje neatsiradus gausesnės pasiūlos, nuomojamų butų kainos dar labiau šoktelės į viršų bei išliks stygiaus problema.

Brango ne tik Klaipėdoje

Šiuo metu ieškantieji nuomojamų butų plačiau pinigines turės praverti ne tik Klaipėdoje, bet ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Nekilnojamojo turto portalo "Aruodas.lt" vadovė Viktorija Steponavičiūtė teigė, kad šiuo metu turimais duomenimis, per metus butų nuomos kainos Klaipėdoje išaugo apie 11 proc.

Augančiomis kainomis uostamiestis aplenkė net Vilnių, tačiau atsiliko nuo Kauno. Sostinėje skelbimuose siūlomos nuomos kainos padidėjo 7–8 proc., Kaune – 12 proc.

Anot portalo vadovės, šiuo metu už vieno kambario buto nuomą Vilniuje vidutiniškai prašoma 290, Kaune – 240, o Klaipėdoje – apie 170 eurų.

Dviejų kambarių buto nuomos kaina sostinėje siekia apie 350–450, Kaune – 280–350, o uostamiestyje – 330 eurų.

Pastebima, kad tais atvejais, kai siūloma nuomotis ne visą butą, o tik kambarį, vidutinė nuomos kaina mėnesiui siekia 100–120 eurų.

"Nors yra pasiūlymų nuomotis kambarį ir nuo 70 eurų, ir tokių, kur kaina didesnė – apie porą šimtų eurų. Skelbimuose nurodoma, kad kai būstas paprastesnis, komunaliniai ir kiti mokesčiai į kainą jau įskaičiuoti, o kai prabangesnis – skaičiuojami papildomai prie nuomos sumos", – dėstė V.Steponavičiūtė.

Vis dėlto, nors nuomojamų butų kainos ir ūgtelėjo, susidomėjimas išlieka nemenkas.

Portalo vadovė teigė, kad nuo liepos vidurio, kai ir pradėtas fiksuoti didesnis susidomėjimas tokio tipo pasiūlymais, pastebėta atvejų, kai dalis skelbimų buvo išimami vos per kelias dienas ar netgi tą pačią dieną, mat nuomininkus pavyko surasti itin greitai.

Ryžtasi pirkti

Stebėdami nesėkmingus savo atžalų bandymus rasti laikinąjį būstą, kai kurie studentų tėvai šias problemas sprendžia pirkdami nedidelius butus.

"Tėvai žiūri ir perka. Kas perka nedidelius butukus, kas – bendrabutyje kokį kambarį nuperka. Kas turtingesni – vieno kambario butą. Tai apsimoka", – tendencijas įvertino "Gijonedos" vadovas E.Jankus.

Pašnekovo teigimu, už vieno kambario mažagabaritį butą uostamiestyje prašoma maždaug nuo 27 tūkst. eurų.

Už įprasto dydžio vieno kambario butą, tinkantį studentui, šiuo metu uostamiestyje tenka pakloti apie 30–33 tūkst. eurų.

Nedidelius būstus studentų tėvai ryžtasi pirkti įvertinę komplikuotas paieškas, per kelerius jų vaiko mokslų metus nuomai teksiančią sumą bei į naująjį pirkinį žvelgdami kaip į gerą investiciją.

Komentaras

Indrė Čedavičiūtė

Klaipėdos universiteto studentų sąjungos prezidentė

Tikrai nelengva studentams, kurie nuomojasi butus. Ypač sunku tiems, kurie negavo vietos bendrabutyje ir dabar turi ieškoti, kur gyventi. Šiuo metu butų kainos atrodo kaip iš kosmoso arba tenka rinktis apsistoti bute, kurio sienas dar puošia kilimai. Tie, kas turi giminaičių Klaipėdoje, bando įsikurti pas juos, kitiems tenka gyventi nors ir butuose, tačiau taip pat susispaudus po kelis, kaip ir bendrabutyje. Studentai ieško, kur pigiau, todėl gyvenimas po kelis viename bute – vis dar populiarus. Norint nuomotis butą, reikia prašyti, kad finansiškai padėtų tėvai, nes pačioje pradžioje ir mokytis, ir dirbti tikrai nėra lengva. Žinoma, yra ir tokių, kurie galbūt dar įbauginti senųjų, apie studentų bendrabučius nieko gero negalinčių pasakyti gyventojų, todėl nė nebandę gauti vietos ieško nuomojamo buto. Vis dėlto dabar situacija bendrabučiuose tikrai nėra bloga. Be to, Klaipėdos universitete yra pastatytas vienas visiškai naujas bendrabutis, todėl šiemet vietos negavo tikrai labai nedidelis procentas studentų. Mūsų situacija, lyginant su kai kuriomis kitomis aukštosiomis mokyklomis, dar tikrai gana gera. Tiesa, ją šiuo metu gal kiek koreguoja labai aktyviai iš užsienio atvykstantys studentai – jie užima kiek daugiau laisvų vietų bendrabučiuose.

GALERIJA

  • Išlaidos: pastebima, kad šiemet nuomojamame būste įsikursiantys studentai turės labiau paploninti pinigines.
  • Edmundas Jankus
  • Indrė Čedavičiūtė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS