Klaipėdoje norėtų medinių valčių su gėlėmis | Diena.lt

KLAIPĖDOJE NORĖTŲ MEDINIŲ VALČIŲ SU GĖLĖMIS

Grupė klaipėdiečių jau gyvena pavasario rūpesčiais ir pradeda kelti klausimą, kodėl Klaipėdos želdiniuose per mažai akcentuojama, kad tai – jūrinis miestas.

Smilgos valtyse

Be gėlių laivelio, kuris įrengtas Klaipėdoje Atgimimo aikštėje, jokio kito jūrinio simbolio su augalais uostamiestyje lyg ir nėra.

Ar reikėtų? Į šį klausimą iki pavasario žada atsakyti Jūrų kultūros koordinacinė taryba. Ji pagal Klaipėdos bendruomenių asociacijos atstovo Renaldo Kulikausko prašymą vasarį pradės diskusiją apie tai.

Jo nuomone, jūrinio miesto gėlynuose galėtų vyrauti smilgos, akmenys ir senos medinės žvejybos valtys.

„Kokius augalus matome vaikščiodami Lietuvos pajūriu? Smilgas. Atsparios žiemai, nereikia dengti, persodinti. Be specialios priežiūros gali augti 6–7 metus. Nebrangu, spalvinga, nereikalauja priežiūros ir linguoja vėjyje jūrą niūniuodamos. Kas gali būti geriau?“ – svarstė R.Kulikauskas.

Floristika: nemažai kam nusibodęs, bet pavasarį vis prikeliamas Klaipėdos laivelis. (Redakcijos archyvo nuotr.)

Akis priprato

Jau seniai dalis klaipėdiečių vietoje į laivelį panašaus vielų ir vazonų raizginio Atgimimo aikštėje įsivaizduoja kažką panašaus į seną medinį laivą, pripiltą smėlio ir apsodintą smilgomis.

Jau prieš 5–10 metų dalis Klaipėdos architektų kėlė klausimą, ar ilgai uostamiestį šiurpins neskoningas laivas gražioje vietoje. Jie netgi teikė prašymą miesto savivaldybei jį išardyti.

Laivelis kaip stovėjo, taip ir stovi. Pavasarį našlaitėmis pasidabinantis, o vėliau ir kitomis gėlėmis, laivelis Klaipėdoje turi ir nedraugų, ir užtarėjų.

Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos nariai pasiryžę atsakyti į klausimą, ką miestui reiškia šis laivelis ir kas jis yra – pseudomeno kūrinys ar jūrinio įvaizdžio dalis?

Gėlių laivelis Klaipėdos centre atsirado 2008 m. pavasarį. Gal iš tiesų laikas jį išmontuoti, nes akis per tiek metų priprato ir nebemato to efekto, kurį čia galėtų kelti kažkas kitas, kažkas naujesnio ir modernesnio?

Floristika laivuose reta

Laiveliai, inkarai, kita jūrinė simbolika pasitaiko floristinėje puošyboje, bet nėra dažnai.

Daug kam nusibodusį laivelį klaipėdiečiai prieš 13 metų centre pasistatė dėl to, kad floristines jūrines kompozicijas pamatė Latvijoje – Liepoje, Ventspilyje.

Nepasakytum, kad Vokietijos, Danijos ar Švedijos pajūrio miesteliuose dominuotų floristinė puošyba su jūriniais elementais. Dažniausiai gėlės auginamos skoninguose vazonuose. Tradiciškai gausu vasarinių gėlių yra prie viešojo maitinimo įstaigų.

Netgi Lenkijoje, kur vizualinio chaoso yra gerokai daugiau nei kitose šalyse prie Baltijos jūros, gėlės mediniuose laivuose – retas reiškinys.

Viešose vietose pastatytų žvejų valčių yra, bet jos tuščios ir neužpildytos smėliu su smilgomis. Dažniau būna kokia nors kitokia jūrinė simbolika, paminklai. Tarkim, Svinouiscyje įrengti 1–2 senųjų nuotraukų stendai gatvėse, kur pristatomas praeities vaizdas.

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

Asociacija "Klaipėdos žalieji"

Mūsų pasiūlymai dėl daugiamečių gėlių savivaldybei buvo teikti prieš sešis metus. Nekreipė dėmesio. Aktyvus pilietis siūlo vėl ta patį. Kaip matau viskas sukasi ratu. Jūrinis miestas, tai ne tik smilgos, bet ir įspūdingi fontanai, kuriais kažin ar labai galime pasidžiaugti. Kičinis laivelis aikštėje garbės tikrai nedaro. Siūlomais klausimais reiktų diskutuoti su dizaineriais, menininkais, karštovaizdžio specialistais, nes skoninga aplinka turi neabejotiną įtaką kiekvienam iš mūsų. Atkreipiu dėmesį, kad Ventspilio karvės nedisonuoja su aplinka, kurioje jos yra.

vigilijus

Slidi ir pavojinga tema - grožis. Kožnas tą grožį mato kitaip ir kiekvienas už savo matymą pasiryžęs "galvą padėti".Ir nesvarbu ar tai garsus arcitektas, ar girtas valtininkas.

Renaldui - Renata Sen.

Nevyriausybininkai seniai pastebėjo(jau bene kokie 5 metai) kad iškirsti daugiamečiai ir sunaikinti ilgalaikiai želdynai pakeisti sezoninėmis ,,gėlytėmis". Ar trinkelėmis. Žinoma, gražu ir gėlynai kurie mūsų mieste kai kur tikrai yra puikūs, bet kas nesupranta kodėl tie patys apželdintojai, su miesto ūkio tvarkytojais teikia pirmenybę būtent tokiems dalykams?Taigi ir vienmečių sodinukų, ir darbų kainos nemažos. Belieka tik sugalvot kuo daugiau veiksmo..:).Kodėl mieste nėra skverų su kalnapušėm ar žydinčiais daugiamečiais? Kodėl užsiimama būtent tokia kryptim - trumpalaike? Manau todėl, kad naudinga. Naudinga Kažkam ,,kišenes pasišildyt". Kas, kas o jūs tą turit seniai žinoti - nuolat sukiojatės valdžiukų tarpe kaip pagrindinis miesto bendruomenių atstovas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS