Klaipėdoje – partinė pamėklė: kada R. Pakso partija grąžins patalpas savivaldybei? | Diena.lt

KLAIPĖDOJE – PARTINĖ PAMĖKLĖ: KADA R. PAKSO PARTIJA GRĄŽINS PATALPAS SAVIVALDYBEI?

Nors daugiau nei metus politinėms partijoms pagal įstatymą nebeleidžiama neatlygintinai naudotis savivaldybių patalpomis, uostamiesčio Tiltų gatvėje esančio pastato iki šiol neapleidžia likviduojamos partijos "Tvarka ir teisingumas" Klaipėdos skyrius, o namo fasadą vis dar "puošia" šio politinio vaiduoklio simbolika.

Erelis dar nenusileido

Tiltų gatvėje, ant pastato sienos šalia "Senamiesčio" autobusų stotelės, tebekaba partijos "Tvarka ir teisingumas" (TT) iškaba.

Ženklas, vainikuotas stilizuotu ereliu, liudija čia esančią jau neegzistuojančios politinės jėgos partinę būstinę, kurios patalpos priklauso savivaldybei.

Pagal įstatymus šias patalpas partija miestui turėjo grąžinti dar pernai iki spalio 1-osios.

Tačiau "tvarkiečių" iš čia niekas iki šiol nevarė, nes panaudos sutartyje numatytas terminas – iki šių metų pabaigos, tad formaliai laukiama, kol ji baigsis.

Savivaldybė partijai TT išnuomojo 85 kvadratinių metrų plotą.

Mažiausiai pusmetį jis yra tuščias. Per tą laiką pasikeitė ir pačios partijos statusas – dabar ji yra likviduojama.

Dar ne taip seniai, šių metų kovo 1 d., TT buvo viena gausiausių politinių jėgų šalyje.

Teisingumo ministerijai tuomet deklaruota, kad ši politinė jėga turi net 10,5 tūkst. narių.

Skaičius įspūdingas, nes, pavyzdžiui, ketverius metus šalį valdę "valstiečiai" teturi kiek daugiau nei 4 tūkst. narių.

Partijos klestėjimo laikais, 2013 m., TT priklausė dar daugiau – per 15 tūkst. Lietuvos piliečių.

R. Paksas: be komentarų

Narių gerokai ėmė mažėti, kai prieš ketverius metus po nesėkmingų Seimo rinkimų partijos įkūrėjas Rolandas Paksas atsistatydino iš TT pirmininko pareigų, o likę jos lyderiai šiemet sumanė kurti naują partiją, esamą likviduojant.

Jokių daiktų ten nėra, tuščia, liko tik partijos vėliavos, kurios pateks į istoriją.

Paties R. Pakso pasiteiravus, kaip jis vertina tokį savo buvusių bendražygių sprendimą, politikas į kalbas per daug nesileido.

"Žinokite, be komentarų. Atsiprašau, nenorėčiau tęsti pokalbio, būkite sveiki, nesirkite", – linkėjo R. Paksas.

Mandatų taryboje neturi

Šią kadenciją Klaipėdos miesto taryboje "tvarkiečiai" mandatų neturi.

O per kelerius ankstesniuosius rinkimus jų laimėjimai irgi nebūdavo sėkmingi.

2015–2019 m. kadencijoje TT turėjo dvi vietas Klaipėdos miesto taryboje (Artūras Razbadauskas ir Aldona Staponkienė), dar prieš tai – tris vietas (A.Razbadauskas, N.Istomina ir Valerijonas Bernotas).

Pernai savivaldybių rinkimuose iš 15 politinių jėgų TT atstovai, nesurinkę nė dviejų procentų balsų (už juos balsavo 875 klaipėdiečiai), liko priešpaskutiniai.

Nepaisant to, kad partija neturi vietų uostamiesčio taryboje, jos faktiškai net nebėra ir politinėje arenoje, buvę jos atstovai užima miestui priklausančias patalpas senamiestyje ir atiduoti ketina tik tada, kai oficialiai baigsis panaudos sutartis.

Pakeitė durų spyną

Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis teigė, kad nors sutartis su likviduojama TT partija dėl patalpų nuomos baigsis metų pabaigoje, jau dabar rengiamasi turto susigrąžinimui.

"Mūsų žiniomis, dar vyksta partijos likvidavimo procedūra. Parengėme dokumentus, esame jiems išsiuntę, kad susigrąžintume patalpas. Tie atsakingi asmenys nuolat keičiasi, tai apsunkina bendravimą", – teigė E.Simokaitis.

Dvi kadencijas į Klaipėdos miesto tarybą išrinktas vienas TT lyderių uostamiestyje buvo V. Bernotas.

Jis tikino, jog TT partijai nebepriklauso, bet buvusios partijos būstinėje paliko savo asmeninių daiktų, kurių negali atsiimti.

Negrąžina: buvę partijos TT atstovai neskuba atiduoti miestui priklausančių patalpų, nors pati partija yra likviduojama, o šiomis patalpomis niekas nesinaudoja mažiausiai pusę metų. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pastaruosiuose Seimo rinkimuose prieš mėnesį politikas dalyvavo jau su Socialdemokratų darbo partijos vėliava ir daugiamandačiame partijos sąraše iš 100-osios vietos pakilo į 61-ąją.

"Juk nuo partijos TT įsikūrimo buvau Klaipėdoje jos koordinatoriumi. Bet kadangi atsitiko tokie dalykai, partija buvo paleista, išdraskyta, ir žmonės išsivaikščiojo po kitas partijas. Nuo partijos TT esu atsiribojęs, perėjau į kitą. Tada tose patalpose Tiltų gatvėje jie pakeitė net spyną ir aš nebegalėjau ten užeiti pasiimti savo daiktų", – paaiškino V.Bernotas.

Liko vėliava ir šaldytuvas

Dėl partijos biuro patalpų grąžinimo miestui V.Bernotas pasiūlė kreiptis į buvusią kolegę Liną Šukytę-Korsakę, esą ji geriau informuota.

"O kuo čia dėtas laikraštis? Jūs iš "Klaipėdos"? Ai, jūs – žurnalistė. Tai iki gruodžio mėnesio sugrąžinsime tas patalpas. Nėra problemų. O V. Bernotas jokių daiktų ten neturi. Jis gali improvizuoti, ką nori. Jokių daiktų ten nėra, tuščia, liko tik partijos vėliavos, kurios pateks į istoriją. Yra likusi dar Lietuvos valstybinė vėliava, seni stalai su suolais, taip pat senas šaldytuvas, kuris neatsimenu, ar buvo kada įjungtas", – likviduojamos partijos turtą vardijo L. Šukytė-Korsakė.

Esą būstinėje jokių vertingų daiktų nėra, tad ir kraustymosi rūpesčiai bus nesudėtingi.

Teigiama, kad ten susirinkdavo žmonės tik į susirinkimus ir paskui išsiskirstydavo.

"Partija – likviduojama, yra administratorius, kuris viską tvarko. Gruodžio mėnesį bus išsiųsti patalpų perdavimo dokumentai savivaldybei, tada visus popierius ir raktus atiduos. Kai atiduosime būstinę, nurinksime ir iškabas", – patikslino L. Šukytė-Korsakė.

"Darbiečiai" patalpas grąžino

Klaipėdoje iki įstatymo pasikeitimo pagal panaudą patalpos buvo suteiktos net penkioms politinėms partijoms, tarp jų – ir Darbo partijai Daržų gatvėje.

Kai Klaipėdos "darbiečiams" dar vadovavo žinomas verslininkas Antanas Bosas, partija klestėjo, matyt, todėl ir plotų jai buvo skirta net keliuose pastato aukštuose.

142 kv. m erdvė buvo didžiausia iš visų partijų, nors "darbiečių" atstovai jau ne vieną kadenciją mandatų Klaipėdos taryboje neturi.

Darbo partijos būstinė Daržų gatvėje liko tuščia šį pavasarį.

Miesto sprendimu, šios patalpos dvejus metus bus naudojamos "Europos jaunimo sostinės" programai.

Ten jau įrengtas biuras, jame darbuosis jaunimo organizacija "Apskritasis stalas" ir viešosios įstaigos "Klaipėdos šventės" žmonės, kurie dirbs šiame projekte.

Įsikurs Seimo nariai

Po to, kai politinėms partijoms pagal įstatymą toliau nebebuvo leidžiama neatlygintinai naudotis savivaldybių patalpomis, buvusių partijų būstinių Klaipėdoje staiga prireikė uostamiestyje išrinktų Seimo narių biurams.

Tiltų gatvėje įsikūrė "valstiečiai" Dainius Kepenis ir Algimantas Kirkutis.

Į tą patį pastatą Tiltų g. 8 iš Liepojos gatvės 10 buvo perkeltas parlamentaro Naglio Puteikio biuras.

Buvusioje Liberalų sąjūdžio būstinėje Danės gatvėje atsirado vienmandatėje Pajūrio apygardoje išrinkto Seimo nario G.Vaičekausko biuras.

O Liepų gatvėje iki šiol veikia konservatorės Agnės Bilotaitės ir "socdarbietės" Irenos Šiaulienės biurai.

"Kol kas niekas iš kadenciją baigiančių Seimo narių, kurie neišrinkti į parlamentą, neatsisakė turimų biurų patalpų Klaipėdoje. Nei iš I.Šiaulienės, nei iš N.Puteikio, nei iš A.Kirkučio, nei iš kitų dar negavome patalpų atsisakymo raštų. Bet kai oficialiai baigsis Seimo narių įgaliojimai, kreipsimės dėl savivaldybės patalpų grąžinimo", – tvirtino E.Simokaitis.

Biuro patalpų Klaipėdoje neturėjo tik Lenkų rinkimų akcijos atstovė Seimo narė Irina Rozova, kuri tikino, jog biuro jai nereikia. Politikė dar vienai kadencijai neišrinkta.

Buvusių Seimo narių biuruose, kuriems nepasisekė rinkimuose, jau greitai šeimininkaus kiti jų partijų kolegos – Ligita Girskienė (išrinkta Marių apygardoje), Andrius Petrošius (Baltijos apygarda), Arvydas Pocius (Danės apygarda) ir Simonas Gentvilas (Pajūrio apygarda).

Pagal Seimo statutą, "savivaldybės privalo vienmandatėse rinkimų apygardose išrinktiems Seimo nariams skirti ir išlaikyti nuolatines patalpas rinkėjams priimti".

Taip pat savivaldybės turi suteikti ir daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrinktiems Seimo nariams "tinkamai įrengtas patalpas rinkėjams priimti bei susirinkimams rengti".

Pagal sąrašą į Seimą dar vienai kadencijai išrinkti klaipėdiečiai D.Kepenis ir E.Gentvilas.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

jo

tai tik partijos reikalas

dimka

zemaitaitis kaip pabaigos simbolis o paksas ir zemaitija kaip? dar teismo galutinio sprendimo nera) o gal jie bare Da Da Antonovicius visai apie kitko deliojo o kad epopeja eitu pagal grafika - a kto Anton >?

>Erelis..

Jo, gryna teisybė. Miestas pilnas tuščių kasmet gūvančių pastatų, prestižinėse vietose statomi juokingi ir menkavečiai kokybe daugiaaukščiai o žurnaliugos isikibę į paksistų temos kampą valkioja viešumoje lyg žydas varlę:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS