Naujas priešmininis laivas Lietuvą pasieks anksčiausiai kitų metų pabaigoje | Diena.lt

NAUJAS PRIEŠMININIS LAIVAS LIETUVĄ PASIEKS ANKSČIAUSIAI KITŲ METŲ PABAIGOJE

Trečiasis priešmininės klasės laivas Lietuvos karines jūrų pajėgas turėtų pasiekti anksčiausiai kitų metų pabaigoje, tačiau su karu Ukrainoje šis pirkinys nesiejamas, savo laivyną stiprina ir Lenkija.

Ateities planus spaudos konferencijoje ketvirtadienį pristatė Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos Karinių jūrų pajėgų vadai, susirinkę į kasmetinį Baltijos jūros laivyno vadų konferenciją.

„Turėdami trečią laivą Lietuvos Karinės jūrų pajėgos galės pilna apimtimi vykdyti NATO keliamus išminavimo tikslus ir užduotis“, – žurnalistams Klaipėdoje sakė Lietuvos Karinių jūrų pajėgų vadas Giedrius Premeneckas.

Anot vado, tiksli data, kuomet laivas pasieks Klaipėdą, neaiški, bet preliminariai numatyta 2023 metų pabaiga arba 2024 metų pradžia.

„Laivas pilnai perdaromas pagal mūsų poreikį, reaktyvuojamas su nauja įranga, naujomis sistemomis. Tai nėra statomas naujas laivas“, – sakė G. Premeneckas.

Laivas panaudojant senesnio laivo korpusą su visa nauja įranga bus sumontuotas Jungtinėje Karalystėje.

Šis laivas papildys jau turimų dviejų priešmininių laivų, „Kuršio“ ir „Skalvio“, gretas.

G. Premencko teigimu, laivo įsigijimas nesusijęs su esama geopolitine situacija.

„Įsigijimai stiprinantys Lietuvos kariuomenę yra ilgalaikiai procesai. Tiek uosto, tiek apsaugos priekrantės gynybos stiprinimas, tiek Karinių jūrų pajėgų išminavimo pajėgumų stiprinimas buvo numatytas perspektyviniuose Lietuvos kariuomenės planuose“, – teigė vadas.

Į kasmetinę Baltijos jūros laivyno vadų konferenciją pirmą kartą pakviestas ir Lenkijos laivyno vadas. Šis taip pat pranešė apie karinio laivyno plėtrą.

„Kalbant apie pajėgumų vystymą, statom naujus minų medžiojimo laivus, leidžiančius įvykdyti NATO keliamas užduotis. Vykdoma naujos kartos fregatų statyba. Tokie laivai leis kooperuotis ne tik Baltijos jūroje, bet ir už jos ribų“, – sakė Lenkijos karinių jūrų pajėgų vadas Kšištofas Javorskis (Krzysztof Jaworski).

Baltijos jūros laivynų vadų susitikimo tikslas – sinchronizuoti bendrus Baltijos laivynų veiksmus, įgaliojimus, planus.

Per susitikimą karininkai taip pat aptarė saugumo situaciją dėl Rusijos vykdomo karo Ukrainoje.

„Vertinamos pamokos, daromos išvados, kurie pajėgumai labiau efektyvūs šitoje kovoje, atitinkamai ateityje bus planuojama aukštesnei karinei vadovybei ir politiniame lygmenyje, kurie įsigijimai bus prioritetiniai“, – sakė G. Premeneckas.

Baltijos šalių laivynai artimiausiu metu planuoja kasmetines pratybas „Open Spirit“. Išminavimo pratybų metu ieškoma, lokalizuojama ir naikinama Pirmojo pasaulinio karo metu jūros dugne likusi amunicija.

Šiemet vyks ir didelės NATO laivų pratybos „Baltops“, vadovaujamos JAV laivyno.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nelson

Nu britaj visiems iprudina lauza.

Anonimas

TIikriause moka milijonus už nurašytą metalo laužą.Tipo viduje šiuolaikinė įranga,meluoja net nemirkčioja.

Jonas

Aš pasakyčiu taip ,kad proto neteko arba patarėjai bepročiai,ar biznį darantys.Kam Lietuvai jo reikia ??? Kupriaus muzikanto patarimais matomai vadovaujamasi,nes manau jis yra pardavęs Lietuvą . Nesuprantu,Lietuvai jokios grėsmės nėra nes Rusija kariauja su Ukrainą.Nesimato pabaigos kad galėtų pulti kitas šalis.Susirupinkite apie veiksmus, kuriuos daro vyriausybė.G.Landsbergi seniai metas atstatydinti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS