Klaipėdoje renkama vieta vėtrungių alėjai | Diena.lt

KLAIPĖDOJE RENKAMA VIETA VĖTRUNGIŲ ALĖJAI

Klaipėdoje vis didesnį pagreitį įgauna idėja 2014-uosius paskelbti Vėtrungių metais. Taip esą siekiama šiuos simbolius sugrąžinti į viešąjį uostamiesčio gyvenimą.

Klaipėdoje vis didesnį pagreitį įgauna idėja 2014-uosius paskelbti Vėtrungių metais. Taip esą siekiama šiuos simbolius sugrąžinti į viešąjį uostamiesčio gyvenimą.

„Prisipažinsiu, kai pirmą kartą išgirdau apie šią idėją, ją vertinau labai skeptiškai. Tačiau dabar, po daugybės oficialių ir neoficialių konsultacijų, ją visiškai palaikau. Nors pats esu nidiškis ir neturėčiau taip sakyti, tačiau tikroji vėtrungių sostinė yra būtent Klaipėda“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis.

Vakar Socialinių reikalų komiteto nariai vienbalsiai pritarė idėjai 2014-uosius Klaipėdoje paskelbti Vėtrungių metais. Politikai akcentavo, kad jie turėtų būti minimi ne tik popieriuje, bet ir realiais darbais – knygomis, konferencijomis.

„Parengsime kuo geresnį priemonių planą, kaip tinkamai paminėti Vėtrungių metus“, – patikino N.Lendraitis.

Viena idėjų – įkurti vėtrungių alėją. Esą jau net yra šios idėjos įgyvendinimo mecenatai, reikia tik išsirinkti vietą, kur tokia alėja galėtų atsirasti.

Tarp diskutuotinų erdvių yra takas nuo Jono kalnelio iki Kultūros fabriko, Danės krantinė netoli „Meridiano“, kelias Smiltynėje Jūrų muziejaus link.

„Aišku, vieta nebus parenkama šiaip sau. Bus skelbiamas konkursas, nagrinėjamos vizualizacijos“, – teigė N.Lendraitis.

Jis pabrėžė, jog iš miesto biudžeto Vėtrungių metams paminėti papildomai nebus prašoma nė lito, esą turės užtekti tiek, kiek dabar yra skiriama kultūros sričiai, jos įstaigoms.

N.Lendraičio teigimu, kitus metus Vėtrungių metais paskelbti norima neatsitiktinai. Būtent 2014-aisiais sukanka 170 metų, kai Klaipėdos miesto burmistras Ernestas Vilhelmas Berbomas sugalvojo ir įvedė tvarką, pagal kurią vėtrungėmis buvo žymimi tam tikruose Kuršių marių plotuose žvejoti galintys laivai.

Turima istoriografinė medžiaga patvirtina, kad dabartinei Klaipėdos savivaldybės administruojamai teritorijai buvo priskiriami 7 vėtrungių ženklai: Kopgalio (Smiltynės), Klaipėdos, Bomelsvitės, Valdiškosios Vitės, Smeltės, Lūžijos ir Stariškių.

Galutinį žodį, ar 2014-uosius paskelbti Vėtrungių metais, dar turi tarti Klaipėdos miesto taryba, posėdžiausianti kitą savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

pritariu jawol :)

tlrai,kad vejas vejai:)))Labai puiki ideja! As sia vasaea ieskojau vetrunges klaipedietiskos,noriu ismeigt savo kieme,bet niekur neradau,yra visos kursiskos,Nidos,Juodkrantes,Preilos,Pervalkos...O Klaipedos,butent,near.Vat kazi kur rast kaip turi atrodyti.Bet siandien jau skaitau gera zinnia,tai gal suzinosiu ir pamatysiu kaip atrodo,kokia turi buti Klaipedos ar tai Klaipedos krasto vetrunge,Gana fain!!!

jawol

Nu vejas moliu molis.

vėjai

kažkam visai vėjai galvoj... o kodėl pavyzdžiui ne Gėlynų metai, kodėl ne Švaros metai, ne tualetų galų gale..... Viso šito mūsų miesteliui labai reikia.... Ir daug labiau nei vėtrungių

SUSIJUSIOS NAUJIENOS