Klaipėdoje – sumaištis dėl skiepų: kaip iš tiesų vykdoma vakcinacija? | Diena.lt

KLAIPĖDOJE – SUMAIŠTIS DĖL SKIEPŲ: KAIP IŠ TIESŲ VYKDOMA VAKCINACIJA?

Dalį klaipėdiečių pradėjus skiepyti organizuojant gyvą eilę, pasklido kalbos, esą skiepytis gali visi. Tačiau vakciną kol kas gauna tik senjorai nuo 65-erių, pareigūnai, o nuo vakar – švietimo įstaigų darbuotojai ir abiturientai. Kitiems skiepų kol kas neužtektų.

Norinčiųjų netrūksta

„Šeštadienio vakarą mano telefonas netilo. Visi išgirdo, kad vyksta kažkokia akcija. Dar nuskambėjo Šalčininkų atvejis. Kai kurių pažįstami iš Vilniaus pasinaudojo proga pasiskiepyti. Žmonės skambino ir domėjosi, kaip yra pas mus“, – atviravo Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė.

Uostamiestyje nuo praėjusios savaitės pabaigos be išankstinės registracijos skiepijami asmenys nuo 65-erių metų ir pareigūnai. Jiems skirta iki šiol neišnaudota „AstraZeneca“ vakcina.

Daugelis anksčiau jos atsisakė, tad vakciną leista skirti prioritetų sąraše žemiau esančioms grupėms.

Tačiau žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad Šalčininkų rajone vakciną gavo skiepijamų asmenų grupėms net nepriklausantys Vilniaus miesto gyventojai. Padėtį aiškinasi Sveikatos apsaugos ministerija.

Klausimų, kas turi teisę skiepytis be išankstinės registracijos, kilo ir klaipėdiečiams.

„Ir dabar kaip tik atsakau pacientui, kuris yra jaunesnis. Nori skiepytis laisva vakcina, deja, galimybių kol kas nėra“, – paaiškino Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausioji slaugytoja ir vakcinavimo centro koordinatorė Jūratė Beinorienė.

Pasiilgo kelionių

Nors skambinančiųjų netrūko, į Klaipėdos vakcinacijos centrus daugiausia atėjo tie, kuriems ir priklausė skiepai.

„Buvo pavienių žmonių, kurie ne taip suprato. Kadangi šeštadienį informacijos buvo daug, kai kas neišgirdo, kiti gal sąmoningai pasirinko negirdėti. Bet tikrai ne masiškai. Iki 10 žmonių“, – skaičiavo L.Venckienė.

„Žmonės skambina, klausia, domisi, rašo. Kreipiasi ir į kitus bendradarbius, klausia, kada pradėsite. Pajudės tas traukinys, kai atsiras galimybė skiepyti jaunesnius“, – teigė J.Beinorienė.

Norintieji skiepytis tikisi saugumo – kad nebetektų bijoti COVID-19. Be to, galėtų laisviau keliauti.

„Atostogauti važiuojantys žmonės skambina ištisomis grupėmis. Nori ir artimuosius lankyti, ir išvykti darbo reikalais“, – vardino J.Beinorienė.

Tiesa, „AstraZeneca“ ne pati parankiausia norintiesiems greičiau keliauti.

„Juos truputį stabdo, kad skiepijantis „AstraZeneca“ imunitetas visiškai susiformuoja tik pakartojus skiepą po 12 savaičių“, – paaiškino L.Venckienė.

Teks palaukti

Skiepyti visus norinčiuosius kol kas neleidžia Vyriausybė.

„Yra aiškiai nustatyta Sveikatos apsaugos ministerijos tvarka, kokiu būdu galime „vaikščioti“ per prioritetines grupes. Pareigūnus skiepyti buvo numatyta dar anksčiau, tai kiek turėjome sąrašuose, paskiepijome. Toliau vakcinuojame gyventojus nuo 65-erių. O nepanaudota „AstraZeneca“ dabar galime skiepyti kitą prioritetinę grupę – švietimo darbuotojus ir abiturientus“, – dėstė L.Venckienė.

Be to, sutaupytos vakcinos visiems norintiesiems ir nepakaktų.

„Jei leistume laisvai skiepyti, aš galvoju, kad tikrai neužtektų. Klaipėdoje nėra tiek daug tos „AstraZenecos“. Ir jinai po truputį senka. Skiepijimas vienaip ar kitaip vis dėlto vyksta“, – tikino J.Beinorienė.

Tačiau norintiems skiepytis prioritetinėse grupėse esantiems klaipėdiečiams vakcinų neturėtų pristigti.

„Ir senjorai, ir abiturientai, ir švietimo įstaigų darbuotojai tikrai gali ateiti. Vakcinų papildymą gausime. Klaipėda turi apie 4 tūkst. „AstraZeneca“ skiepų dozių. Mano žiniomis, jų yra ne tik vakcinacijos centruose, bet ir kitose skiepijančiose įstaigose“, – teigė J.Beinorienė.

Klaipėdos miesto poliklinikoje „AstraZeneca“ vakcina taip pat eina į pabaigą.

„Turime apie porą šimtų dozių. Kaip tik dabar vykdomoms akcijoms. Dalis vakcinų išdalyta privatiems centrams. Jei matysime, kad švietimo darbuotojų ir abiturientų yra daugiau, galėsime ją susigrąžinti“, – paaiškino L.Venckienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Klaidinanti info

Gerai, aš turiu skiepytis penktadienį, taip užrašyta. Tai ką, mane paskiepytą Pfizer, ims ir antrą skiepą duos Astra Zeneca? Ar čia absurdas, ar kažkokie kliedesiai? Duokite Vadovės paaiškinimus ir šiuo klausimu

LDM

Rudmėsei ir Co: Nesutiksiu su Jumis, kad Oksfordo mokslininkai sukūrė geresnę vakciną nei Biontech ar Moderna. Faktai rodo ką kitą, būtent Faktai. Europos vaistų komisija, nacionalinės įvairių šalių vaistų registracijos komisijos įdėmiai stebi bei renka toliau visus faktus apie šalitinius poveikius. Vakar kovo 30 d. per visus valstybinius Vokietijos televizijos kanalus buvo pranešta kai tai dienai paskiepytų Astra Z. vakcina tarpe užfiksuoti 31 sunkūs Sinus Trombozės atvejai. 29 moterims (nuo 20 iki 63 metų) ir 2 vyrams. 9 mirtys iš 31. Visi mirusieji moterys. Astra Z. vakcinavimas sustabdytas vėl tik kitokiu algoritmu nei anksčiau. Dabar Vokietijoje bus skiepijami šia vakcina tik žmonės po 60 metų. Tokie pranešimai sako tikrai ką kitą apie šią vakciną lyginant su ARNA tipo vakcinomis. Neužtenka būti Oksfordu.

Vika

Viskas tvarkoj Klaipėdoj. Kodėl žurnalistai kivirčija gyventojus?. Jokios sumaišties nėra. Gydytojai praneša, skiepija , savaitgaliais papildomai dirba. Tai straipsniai netinkami, kivirčus kelia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS