Klaipėdos gyventojai perima kiemus | Diena.lt

KLAIPĖDOS GYVENTOJAI PERIMA KIEMUS

Uostamiesčio daugiabučių namų gyventojai jau kelias dienas patys atsakingi už tvarką savo kiemuose. Specialistų teigimu, dauguma namus administruojančių įmonių naujovėms pasirengė, ieško tvarkdarių. Naująja tvarka jau domisi ir butų savininkų bendrijos.

Uostamiesčio daugiabučių namų gyventojai jau kelias dienas patys atsakingi už tvarką savo kiemuose. Specialistų teigimu, dauguma namus administruojančių įmonių naujovėms pasirengė, ieško tvarkdarių. Naująja tvarka jau domisi ir butų savininkų bendrijos.

Rūpinsis ne savivaldybė

Nuo lapkričio 1-osios Klaipėdoje įsigaliojo nauja kiemų priežiūros tvarka. Jau kelias dienas už daugiabučių namų tvarką atsakinga ne savivaldybė, o patys gyventojai.

Dabar gyventojai gali patys tvarkyti savo kiemą, samdytis šiuos darbus atliksiančias bendroves arba šią funkciją pavesti bendrijai ar namo administratoriui.

Uostamiesčio savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės teigimu, pereiti prie naujosios tvarkos sekasi neblogai.

"Problemų kol kas neturime, tikimės, kad jų pavyks išvengti. Valdos informavo, kad gyventojai aktyviai dalyvauja šiame procese. Dar labai daug kas tikslinasi teritorijas, o iš kai kurių jau gauname informaciją, kad yra pasirinkę ir valytojus", – dėstė I.Šakalienė.

Sukruto ir bendrijos

Pašnekovės teigimu, daugiabučių namų savininkų bendrijos, kurių mieste yra 390, taip pat domisi pasikeitusia tvarka – kreipiasi į savivaldybę dėl joms priklausančių teritorijų, valymo tvarkos.

Tiesa, informacijos apie tai, kaip sekasi ieškoti kiemų tvarkytojų, kol kas nėra.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja pastebėjo, kad dabar itin palankus laikas pokyčiams.

"Oras šiems procesams yra palankus. Mes laukiame. Laikas tiksi, bet jo dar yra", – teigė I.Šakalienė.

Bausti neskubės

Savivaldybė esą kol kas gyventojų ar namus administruojančių įmonių už nesutvarkytus kiemus bausti neketina, norima leisti priprasti prie naujos tvarkos.

"Mūsų tokia pozicija. Žinoma, nesusipratimų kils, bet turėtume visi įvertinti, kad vyksta didelės permainos", – teigė skyriaus vedėja.

Daugiabučių namų kiemų tvarkymo kontrolę užtikrins Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius.

Namų administratoriai ir bendrijos raginami nedelsti  ir pereiti prie naujos tvarkos.

"Kuo greičiau gyventojai susitvarkys, tuo bus paprasčiau. Viena yra grėbti lapus, o kita – pradėti kasti sniegą", – pabrėžė I.Šakalienė.

Pinigai – infrastruktūrai gerinti

Pagal šiuo metu galiojančias Miesto tvarkymo ir švaros taisykles visais gyventojų pasirinktais variantais bus privalu užtikrinti, kad daugiabučių namų teritorija būtų valoma ne mažiau kaip 3 kartus per savaitę bei šienaujama ne rečiau kaip 3 kartus per vasaros sezoną.

Iki šiol, kai kiemų tvarka rūpinosi savivaldybė, daugiabučių kiemai buvo valomi du kartus per savaitę.

Nebetvarkydama daugiabučių kiemų uostamiesčio savivaldybė sutaupys apie 725 tūkst. eurų, tačiau šie pinigai, kaip žadama, niekur nedings. Jie bus paskirstyti kitiems kiemuose itin reikalingiems darbams – įrengti automobilių stovėjimo vietas, remontuoti jų dangą, tobulinti apšvietimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

z

Juokingai skamba,mokesiu kas menesi beveik po 3 eurus uz tai ,kad issivlysiu ne savo kiema.Tai mums turetu primoket uz sutvarkyma.Kokie visdelto valdzios atstovai yra kiaules.Per kiek darbu reikia persiplest,kad uzdirbt tiems prakeiktiems mokesciams.Uz buta mokek,darzely virejoms algas mokek,mokykloj uz prailgintoja vel alga mokek.Busta renovuoja,paskola 20 metu vel mokek,galima ir isprotet.Nesistebiu,jog psihiatrines ligonines perpildytsnes daug kas is saziningu zoniu nebeatlaiko.JUS STOROS KIAULES SEDINCIOS SILTOJ KEDEJ,ATSIPEIKEKIT,GANA JAU SMAUGT.

Drejus30

Netvarkysiu ir nemokesiu. Vagys jus! Gal uzteks jau mano kisenes tustint? Kainos ir paslaugos kaip europoj, o algos kaip lt!

klausimukas

ar savivaldybė kartais nesiruošia perduot gyventojams savo darbuotojų nuveikto darbo ir jų atlyginimo priežiūros. Manau būtų verta perimt ir tai - netgi jei ir nesiūlytų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS