„Klaipėdos hospiso“ vadovė: 24 pacientai atsisako būti perkeliami į kitą įstaigą | Diena.lt

„KLAIPĖDOS HOSPISO“ VADOVĖ: 24 PACIENTAI ATSISAKO BŪTI PERKELIAMI Į KITĄ ĮSTAIGĄ

„Klaipėdos hospiso“ istorijoje kol kas dedamas taškas. Miesto ekstremalių situacijų komisijos nariai nusprendė, kad virusu sergantys hospiso globotiniai į kitas įstaigas bent jau šiuo metu nebus pervežami. Taip pat nuspręsta, kad įstaigoje gyvenantys sveiki žmonės turėtų būti perduoti artimųjų globon.

Svarstė perkėlimo galimybes

Koronaviruso židiniu uostamiestyje tapusio „Klaipėdos hospiso“ dramoje, panašu, pasiekta atomazga.

Dar praėjusios savaitės pabaigoje buvo iškilęs klausimas dėl įstaigos globotinių likimo ir nuspręsta įvertinti jų būklę bei galimybes žmones iš „Klaipėdos hospiso“ perkelti į kitas įstaigas.

Tokį scenarijų nuspręsta analizuoti po to, kai atlikus pakartotinę kontrolę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas konstatavo, kad „Klaipėdos hospise“ liko nepašalinti esminiai trūkumui ir įstaiga nėra tinkama šiuo metu ten gyvenančiųjų priežiūrai.

Įvertino būklę

Pirmadienį posėdžiavę miesto ekstremalių situacijų komisijos nariai apžvelgė pacientų būklės patikros rezultatus ir nusprendė, kaip toliau klostysis „Klaipėdos hospiso“ globotinių likimas.

Klaipėdos universitetinės ligoninės, kurios medikai savaitgalį ir apžiūrėjo įstaigos globotinius, vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis teigė, kad dėl koronaviruso hospiso globotiniams nėra jokių pakitimų, jų būklė esą sunki dėl kitų priežasčių: amžiaus, gretutinių ligų. Taip pat pastebima, kad tokių pacientų transportavimo procedūra būtų problematiška ir gali turėti neigiamų pasekmių.

„Tie, kas priims sprendimą, turi priimti ir atsakomybė dėl tolesnės eigos“, – pastebėjo V.Janušonis. . Vyriausiasis gydytojas taip pat pastebėjo, kad jeigu globotiniai būtų palikti „Klaipėdos hospise“, Klaipėdos universitetinė ligoninė suteiktų jiems reikalingą pagalbą, medicininę techniką ir pan, o jeigu kieno nors būklė taptų kritinė, tada tą žmogų būtų galima mėginti transportuoti į ligoninės reanimaciją.

Tokį situacijos sprendimo būdą palaikė ir Respublikinės Klaipėdos ligoninės, ir Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovai.

Perkėlimo artimieji nepalaiko

„Klaipėdos hospiso“ vadovė Rasa Dagienė taip pat dėstė argumentus, vedančius minties palikti globotinius jos vadovaujamoje įstaigoje, link.

Direktorė aiškino, kad visų įstaigos klientų amžiaus vidurkis siekia 78 metus, tačiau yra ir kur kas vyresnių. Pastebima, kad kol kas nei kvėpavimo funkcijos nepakankamumas, nei dusulys koronavirusu sergančių „Klaipėdos hospiso“ gyventojų nekamuoja, tačiau taip pat pabrėžiama, kad daugumą jų kamuoja labai sunkios ligos, tokių pacientų transportavimas – problematiškas.

„Mes turime 30 apklaustų pacientų, iš kurių 24 atsisako būti perkeliami į kitą gydymo įstaigą, penki pasisako taip, kad jeigu bus indikacijos – kvėpavimo nepakankamumas ar kitos gyvybinės indikacijos, kur mes negalime užtikrinti pagalbos, tai jie sutinka, kad tada artimasis būtų pervežtas. Vienas žmogus sutinka būti pervežtas į kitą ligoninę“.

Teigiama, kad šiuo metu hospisas pajėgia pasirūpinti savo globotiniais, pakanka ir tam turimų žmogiškųjų išteklių.

„Pakankamai sunkiai, bet darbą užtikriname, turime susirinkę profesionalų komandą – septynis darbuotojus, kurie dirba pilnu krūviu, ir 10 savanorių, kurie mums pagelbėja ir šiai dienai mes tikrai sugebame užtikrinti visą priežiūrą, visą veiklą“, – kalbėjo įstaigos direktorė.

Be to, paaiškėjo, kad daugumos globotinių artimieji nesutinka, kad ligoniai būtų pervežti į kitas įstaigas.

Per savaitgalį paaiškėjo ir tai, kad keturi buvę sveiki globotiniai tokiais ir išliko. Neigiami buvo jiems dukart savaitgalį atliktų viruso testų rezultatai.

Židinys bus lokalizuotas

Po kiek užtrukusių diskusijų miesto ekstremalių situacijų komisijos nariai vis dėlto nusprendė, kad koronavirusu sergantys žmonės bent jau kol kas iš „Klaipėdos hospiso“ nebus perkeliami – židinys bus lokalizuojamas kaip ir iki šiol. Tiesa, toks sprendimas priimtas ne vienbalsiai.

Komisijos posėdžio metu taip pat nuspręsta, kad likę sveiki įstaigos globotiniai, kaip įmanoma greičiau, turėtų palikti įstaigą.

Taip pat sutarta, kad visos mieste veikiančios ligoninės „Klaipėdos hospisui“ suteiks tą pagalbą, kurios įstaigai prireiks.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

to Klp

Visų pirma Verygas neprilakstys su priežiūra kaip dirba kiekvieno Lietuvos miesto nelegalūs slaugos namai ar med.įstaigos. Tą turi daryti vietinėvaldžia ir valdžios kontrolės institucijos, visų pirma STT, FNTT ir prokuratūra.Visų antra dabartinis Visuotinės sveikatos centro direktorius yra ne-prie-ko - jis neseniai eina šias pareigas.Senasis diektorius, leidęs piktinančius dalykus Klaipėdoje(galimai už tam tikrus įkainius), jau per Grigėjo skandalą pabėgo iš posto ir sėkmingai yra priglaustas KUL(Klaipėdos universitetinės ligoninės). Na o vadovė ,,prie vokiečio" jau būt seniai išvežta sunkvežimio kėbule nežinoma kryptim... Ale-bet-tačiau-kadangi pas mus už jos nugaros stovi visas mūsų miesto valdžios žiedas(oranžinis:D), tai pajungtos visos priemonės išlaikyti graužiko kailiuką nepažeistą o partinį prikydą neišteptą.

Hospiso

pastatas yra administracinės paskirties(iš Visuom.sveikatos centro vadovo žodžių), tai kodėl jis prikimštas sunkių, net transportavimui netinkamų ligonių? Kodėl iki šiol nusikaltėlė vadovė neuždaryta?

Egle

Kodel neparodo kokios palatos ir po kiek palatoje lovu? Ten lova prie lovos pristumta, beveik nera praejimo tarp lovu. Tokiose patalpose slaugomi nepagydomai sergantys ligoniai, taip praleidzia savo paskutines dienas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS