Klaipėdos iždo perviršį nukreips į Pilies tiltą | Diena.lt

KLAIPĖDOS IŽDO PERVIRŠĮ NUKREIPS Į PILIES TILTĄ

Klaipėdiečiai šiemet gyvena geriau nei prieš metus, todėl esą ir savivaldybės biudžeto pajamų per pirmąjį šių metų ketvirtį surinkta daugiau nei planuota.

Klaipėdiečiai šiemet gyvena geriau nei prieš metus, todėl esą ir savivaldybės biudžeto pajamų per pirmąjį šių metų ketvirtį surinkta daugiau nei planuota.

Į miesto iždą per pirmuosius tris šių metų mėnesius surinkta apie 106 mln. litų, o tai yra beveik 4 mln. litų daugiau nei planuota ir 7,5 mln. litų daugiau nei pirmąjį praėjusių metų ketvirtį.

„Taigi, šiemet gyvename geriau“, - reziumavo Klaipėdos savivaldybės Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė.

Nors biudžeto pajamų planas jau viršytas, kol kas dar neplanuojama jį koreguoti ir viršplanines lėšas perskirstyti.
Įprastai biudžeto pajamų ir išlaidų planas koreguojamas po pusmečio, jei lėšų surenkama daugiau nei planuota.

„Jei ir šiemet tokių bus, jau viskas aišku, kur tuos pinigus išleisime. Miesto taryba yra nustačiusi prioritetus, kur turėtų būti naudojamos neplanuotai gautos pajamos. Pirmiausia, jos turėtų būti skirtos Pilies tilto rekonstrukcijai ir daugiabučių namų kiemų valymui, nes šiai paslaugai pinigų numatyta tik pusmečiui“, - teigė A.Špučienė.

Beveik trečdalį visų ketvirčio pajamų sudarė gyventojų pajamų mokestis. Jo į biudžetą gauta apie 40 mln. litų, o buvo planuota surinkti 39,5 mln. litų – planas viršytas 0,5 mln. litų.

„Gerai, kad surinkome daugiau, tačiau augimas nėra labai didelis. Vadinasi, pajamos iš šio mokesčio buvo suplanuotos taip tiksliai, kaip vaistinėje“, - palygino Finansų ir turto departamento direktorė.

Pirmąjį ketvirtį į miesto biudžetą gerai sekėsi rinkti ir nekilnojamojo turto mokestį. Jo gauta apie 13,6 mln. litų arba 1,6 mln. litų daugiau nei planuota. Be to, nekilnojamojo turto mokesčio šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, gauta beveik 1,9 mln. litų daugiau.

Į miesto biudžetą per pirmuosius tris šių metų mėnesius surinkta ir daugiau nei planuota vietinių rinkliavų. Priežastis – esą klaipėdiečiai tampa pareigingesni ir susimoka priklausančius mokesčius.

Daugiau pinigų gauta ir už įvairias savivaldybės biudžetinių įstaigų teikiamas paslaugas. Pavyzdžiui, sumokėta daugiau pinigų už lopšelių ir darželių paslaugas. Manoma, kad išaugusių tokių pajamų priežastis yra ta, kad nuo šių metų pradžios yra sugriežtinta darželių lankymo tvarka, todėl vaikai juose praleidžia daugiau dienų, tad tėvai turi sumokėti daugiau pinigų.

„Šiemet biudžete turime ir keistą minusinį mokestį. Tai – žemės mokestis. Per metus jo planuojame surinkti 1,4 mln. litų, tačiau per pirmąjį ketvirtį ne tik negavome nė lito, bet mokesčių inspekcijai dar esame skolingi 177 tūkst. litų. Vis dar aiškinamės, kodėl taip yra. Pirminis paaiškinimas toks, kad mokesčių inspekcijoje pasikeitė žemės mokesčio apskaitos tvarka. Dabar jis turi patekti į tų savivaldybių, kuriose žemė ir yra, biudžetus, o ne į tą, į kurį žmogus nori pervesti“, - preliminarų paaiškinimą pateikė A.Špučienė.

Miesto tarybos patvirtinto šiųmečio Klaipėdos iždo planuojamos pajamos yra 392,6 mln. litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Atsakymas aiškintojui

Mielas aiškintojau, kaip matau jumoras ir mąstymas tamstai yra visiškai svetimas dalykas. Paaiškinsiu,- komentaras būtent apie tai, kad su automobilių parkavimo apmokestinimu mieste yra stipriai perlenkta, senamiesčio problemos tam geriausias pavyzdys.

Paaiskinimas to "Pasiūlymas"

Tau liezuvi reikia apmokestinti, debilka, tavo invalido vezima reikia apmokestinti 10 Lt visame mieste !

oi oi

jus ne daugiabučių namų kiemų valymui skirkite pinigu, o ju tvarkymui... Saligatviu plyteliu nera, invalidui ar su mazu vaiku pravaziuoti neimanoma. O ka kalbeti, kad visi masinas statosi ant zolynu. KOKIE KIEMAI? GAL JUMS NUFOTOGRAFUOTI IR ATSIUSTI? Kiemus gali tvarkytis patys gyventojai. Kaip anksciau buvo. Dabar koks pijokas atsiustas tipo kiema valo, tiksliau nosi krapsto.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS