Klaipėdos licėjus ir pranciškonai steigia Japonų kalbos centrą | Diena.lt

KLAIPĖDOS LICĖJUS IR PRANCIŠKONAI STEIGIA JAPONŲ KALBOS CENTRĄ

  • 0

Klaipėdoje netrukus bus atidarytas pirmasis Vakarų Lietuvoje Japonų kalbos centras „Seito San“, kuriame iš arčiau susipažinti su Tekančios saulės šalies kultūra ir unikalia kalba galės klaipėdiečiai ir miesto svečiai. Japonų kalbos centro steigėjai – Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolynas ir Klaipėdos licėjus. Šio centro atsiradimas – ilgus metus trunkančio gražaus bendradarbiavimo ir draugystės vaisius.

Japonų kultūra pranciškonų vienuolyne

Japonų kalbos centras Klaipėdoje veiks Šventojo Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno patalpose (Savanorių g. 4, Klaipėda). Pasak pranciškonų vienuolio, kunigo Sigito Benedikto Jurčio, naujojo centro įkūrimo idėja kilo natūraliai, plečiant jau įgyvendintų projektų veiklą. Be to, anot brolio Benedikto, pranciškonai visada buvo ir yra lietuvių tautos švietėjai – nuo seniausių laikų šalia pranciškonų vienuolynų būdavo mokyklos, vykdavo švietėjiška veikla.

„Pranciškonų namuose jau daugiau nei metus veikia Japonų meno galerija ir edukacinė erdvė „Gallery 1252“. Siekdami plėsti šios išskirtinės kultūros sklaidą Klaipėdoje ir visoje Lietuvoje kartu su ilgamečiu partneriu Klaipėdos licėjumi nusprendėme čia įkurti ir Japonų kalbos centrą. Jame visi norintys galės ne tik mokytis japonų kalbos, bet ir visapusiškai prisiliesti prie šios išskirtinės šalies kultūros“, – teigė brolis Benediktas.

Klaipėdos pranciškonų vienuolių bendruomenė uostamiestyje jau yra įgyvendinusi ne vieną kilnų projektą. Brolio Benedikto iniciatyva jau daugelį metų organizuojamas „Vilties bėgimas“, įsteigtas Šv. Pranciškaus onkologijos centras, taip pat įkurtas sensorinis sodas, kuris skirtas žmonėms, turintiems įvairių fizinių, psichinių, emocinių ir elgesio sutrikimų.

Japonų kalbos pamokos vyks Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno patalpose ir Klaipėdos licėjuje. A. Pelakausko nuotr.

Prasmingo bendradarbiavimo dešimtmečiai

Klaipėdos licėjaus direktorės dr. Reginos Kontautienės teigimu, glaudus ugdymo įstaigos bendradarbiavimas su Klaipėdos pranciškonų bendruomene trunka jau daugiau nei dešimtmetį.

„Per šiuos bendradarbiavimo metus kartu pavyko įgyvendinti daug gražių projektų, skirtų onkologiniams ligoniams, vaikams su autizmo spektru, daug kitų prasmingų paramos ir labdaros projektų įvairioms socialiai jautrioms grupėms.

Pranciškonų kunigas vienuolis bei Klaipėdos miesto garbės pilietis Sigitas Benediktas Jurčys jau daugiau nei dešimtmetį yra Klaipėdos licėjaus dvasinis vadovas. Licėjuje veikia ir S. Jurčio vardo biblioteka, kurią pats kunigas nuolat pildo vertingomis knygomis. Todėl labai džiaugiamės, kad galėjome svariai prisidėti ir prie vienintelio Vakarų Lietuvoje išskirtinai japonų kalbos mokymo ir kultūros centro idėjos įgyvendinimo“, – teigė dr. R. Kontautienė.

Naujame centre japonų kalbos mokys profesionalūs dėstytojai. Vienas jų – Japonijos ordino už nuopelnus šios šalies kultūrai savininkas ir japonų kalbos mokytojas Vytautas Dumčius. A. Pelakausko nuotr.

Atidarymas – kitų metų sausį

Klaipėdos licėjus Japonų kalbos centrą aprūpino mokymosi technine įranga, literatūra ir kitomis svarbiomis ugdymo priemonėmis.

Naujame centre japonų kalbos mokys profesionalūs dėstytojai – Japonijos ordino už nuopelnus šios šalies kultūrai savininkas ir japonų kalbos mokytojas Vytautas Dumčius, LCC universiteto studentė iš Japonijos Yaya Yamashita ir Vytauto Didžiojo universiteto japonistikos studijų absolventė Ieva Šataitytė.

Naujame centre japonų kalbos mokys profesionalūs dėstytojai. Viena jų – Vytauto Didžiojo universiteto japonistikos studijų absolventė Ieva Šataitytė, sutarties pasirašyme dalyvavusi virtualiai. A. Pelakausko nuotr.

Japonų kalbos centras Klaipėdoje veiklą pradės iškart po Naujųjų. Oficialiame atidarymo renginyje, kuris numatytas sausio mėnesį, tikimasi sulaukti ir Japonijos ambasadoriaus Lietuvoje Tetsu Ozaki bei kitų garbių asmenybių iš Klaipėdos ir visos Lietuvos.

Šiuo metu japonų kalbos mokymams renkamos 7–12 kl. mokinių ir atskiros suaugusiųjų grupės. Registruotis japonų kalbos kursams naujajame centre galima iki gruodžio 20 d. Užsiėmimai prasidės nuo sausio 8 d.

Japonų kalbos ir kultūros klaipėdiečius mokys LCC universiteto studentė iš Japonijos Yaya Yamashita. A. Pelakausko nuotr.

Pasak licėjaus direktorės dr. R. Kontautienės, šiuo metu jau yra suformuotos trys klasės. Klaipėdos licėjaus mokiniai ir bendruomenės nariai jau išreiškė susidomėjimą ir norą mokytis japonų kalbos naujajame Japonų kalbos centre „Seito San“. Naujojo Japonų kalbos centro pavadinimas „Seito San“ išvertus iš japonų kalbos reiškia „mokinys“.

Norintys mokytis japonų kalbos iki šių metų gruodžio 20 d. kviečiami registruotis ČIA.

Japonų kalbos mokymams renkamos 7–12 kl. mokinių ir atskiros suaugusiųjų grupės. Registruotis japonų kalbos kursams naujajame centre galima iki gruodžio 20 d. A. Pelakausko nuotr.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS