„Klaipėdos medienai“ – aukso amžius | Diena.lt

"KLAIPĖDOS MEDIENAI" – AUKSO AMŽIUS

  • 3

Keturis kartus išaugęs gamybos asortimentas, realūs užsakymai, prognozes viršiję net 67 proc., per šių metų 11 mėnesių pagaminta ir parduota beveik 5 mln. virtuvės spintelių. Tokie šių metų bendrovės "Klaipėdos mediena" gamybinės veiklos rezultatai.

Keturis kartus išaugęs gamybos asortimentas, realūs užsakymai, prognozes viršiję net 67 proc., per šių metų 11 mėnesių pagaminta ir parduota beveik 5 mln. virtuvės spintelių. Tokie šių metų bendrovės "Klaipėdos mediena" gamybinės veiklos rezultatai.

Įspūdingi skaičiai

Nuo 2007 m. bendrovėje "Klaipėdos mediena" įvairias pareigas ėjusi ir beveik metus jai vadovaujanti Tatjana Kryževičienė pasakojo, kad dar ne taip seniai bendrovė gamino tik 55 rūšių gaminius, virtuvinius komplektus. Nuo šių metų asortimentas išaugo keturis kartus. Be korpusinių virtuvės baldų – spintelių ir lentynų, gamykla pradėjo gaminti dar ir spintelių fasadus.
2013 m. bendrovėje paleista nauja, trečia, laminavimo linija, pasiekti nauji rekordai medienos drožlių plokščių, apdailintos medienos drožlių plokščių, impregnavimo ir baldų gamyboje.
"Jau metus po vienu stogu vystome keturių rūšių gamybą. Paradoksalu, bet jokios ekonominės krizės mes nejaučiame. Priešingai, jau kurį laiką stebime nuoseklų ekonominį pakilimą", – džiaugėsi T.Kryževičienė.

T.Kryževičienės teigimu, "Klaipėdos mediena" nuo šių metų pradžios iki lapkričio galo pardavė beveik 5 mln. virtuvės spintelių.

"Kiekvienais metais tas skaičius auga, kartais net pagalvojame, kur visa tai telpa", – juokavo T.Kryževičienė.

Solidus verslo partneris

Bendrovės direktorės teigimu, šiandien visus pagamintus baldus įmonė eksportuoja. "Klaipėdos mediena" džiaugiasi sudariusi sutartį su švedų koncernu "Ikea", kurio užsakymus ir vykdo.

"Mes viską gaminame koncernui "Ikea", kuris besibaigiant metams planuoja išparduoti kuo daugiau senosios kolekcijos. Akcija buvo tokia sėkminga, kad praeito mėnesio realūs užsakymai prognozes viršijo net 67 proc.", – džiaugėsi direktorė.

Nors didžiąją dalį gaminių bendrovė eksportuoja į Vokietiją, Švediją, Didžiają Britaniją, Lenkiją, Prancūziją bei kitas rinkas, dalis produkcijos lieka ir Lietuvoje, Vilniuje įsikūrusioje "Ikeos" parduotuvėje.

"Šis sandoris tikrai labai sėkmingas ir mes "Ikeą" traktuojame jau ne kaip užsakovą, bet ir kaip verslo partnerį", – pabrėžė "Klaipėdos medienos" direktorė.
Ekonomikos ekspertai ne kartą akcentavo, kad europiečių darbo jėga per brangi, todėl neretai stambūs Europos gamintojai gamybą perkelia į trečiąsias šalis. Tačiau švedai šiuo atveju pasirinko lietuvius.

"Tokius pat baldus kaip mes koncernui "Ikea" gamina ir Vokietijos, Italijos bei Rusijos gamyklos. Nuoširdžiai didžiuojamės savo pasiekimais, nes pagal kokybinius rodiklius pralenkiam konkurentus ir per labai trumpą laiką pagaminam tikrai kokybišką produktą už prieinamą kainą", – teigė T.Kryževičienė.

Darbų apimtis

Bendrovėje "Klaipėdos mediena" gamyba vyksta nepertraukiamu tempu, dirbama keturiomis pamainomis. Produkcijos krovimas vyksta penkias dienas per savaitę. Per dieną pakraunama apie 30 sunkvežimių priekabų.

2013 m. pastatytas 7 tūkst. kv. m gatavos produkcijos sandėlis baldų gamybos plotą padidino iki 40 tūkst. kv. m. Atskiruose pastatuose – dar ir plokščių bei drožlių gamyba.

Būna atvejų, kai gamyklos mechanizmai išjungiami, tai esą paprastai nutinka per didžiąsias šventes. Tačiau šiais metais "Klaipėdos mediena" turi užsakymų.

"Jei matome, kad galime leisti žmonėms ir sau pailsėti, stabdome gamybą. Šiais metais neplanuojame stabdyti medžių drožlių plokščių gamybos. Dėl baldų gamybos žiūrėsime pagal situaciją", – pasakojo T.Kryževičienė.

Dėmesys darbuotojams

"Klaipėdos medienos" direktorės teigimu, nors sudarytos palankios darbo sąlygos, įmonėje vis dėlto jaučiama darbuotojų kaita, daug žmonių išvyksta į užsienį. Šiandien bendrovėje dirba 640 darbuotojų. Tačiau yra ir senbuvių, kurie džiaugiasi savo darbu ir neketina jo keisti.

"Dėl padidėjusios apimties ir darbuotojų kaitos šiandien turime nemažai naujų darbuotojų. Siekdami palengvinti naujų darbuotojų adaptaciją ir užtikrinti gaminamos produkcijos kokybę, visai neseniai pradėjome mokyti naujus darbuotojus dieninės pamainos metu ir kelti į pamainas, kai tik jie įgyja reikiamų žinių. Mokymus organizuojame ir seniai dirbantiems darbuotojams. Skatinam juos teikti bei įgyvendinti savo idėjas. Už jų teikimą ir įgyvendinimą apdovanojame", – pasakojo T.Kryževičienė.

Bendrovėje taikomos įvairios skatinimo sistemos, švenčiami asmeniniai ir darbo stažo jubiliejai, organizuojami kalėdiniai renginiai darbuotojams bei jų vaikams. Įmonė rūpinsi ir darbuotojų darbo drabužiais.

Pasak direktorės, norėtųsi, kad kiekvienas darbuotojas jaustųsi svarbus ir norėtų pasilikti dirbti bendrovėje.

Planai ateičiai

Iš pradžių bendrovė koncernui "Ikea" gamino ne tik virtuvės baldus, bet ir spintas, bet vėliau buvo jaučiamas didelis virtuvės baldų poreikis, todėl "Klaipėdos mediena" jau kurį laiką gamina tik virtuvei skirtus baldus.

Žaliava – mediena – yra iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos. Tačiau transportavimas labai išaugina medienos kainą, todėl, pasak direktorės, įmonė norėtų būti kuo mažiau priklausoma nuo išorinių veiksnių ir žaliava apsirūpinti Lietuvoje.

Tačiau gamintojams nerimą kelia kylančios medienos kainos. Vienas iš "Ikeos" reikalavimų yra didinti sertifikuotos medienos kiekį. O sertifikuota mediena prekiauja tik urėdijos. Esą privatūs pardavėjai nesuinteresuoti sertifikuoti medienos, nes tai jiems sudaro papildomų išlaidų.

"Kalbant apie žaliavą, jaučiama šiokia tokia įtampa. Jei kainos toliau kils, mes galime prarasti tą konkurencingumą", – pripažino "Klaipėdos medienos" direktorė.

Anot T.Kryževičienės, įmonės ateities planai yra solidūs. Į ateinančius metus esą žiūrima su optimizmu, nes užmojai dideli. Planuojama, kad kitais metais pardavimas pasieks 300 mln. litų.

GALERIJA

  • „Klaipėdos medienai“ – aukso amžius
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

alternatyvai

Manau reikejo apklausti ir kokia meistre ar darbininka, kaip atlyginimas? kokie ju planai sioms kaledoms? ir kitoms metu sventems? o tai kazkokios drozles gaunasi :)

Zuzana

Labai jau rožine spalva parašyta.Gamyba auga,kaip ant mielių,o darbininkų atlyginimai stovi vietoje,kaip įkalti.Darbininkas ten negali turėti savo nuomonės,pasakyti ją balsu,sekančią dieną gali būti nebereikalingas.Mikroklimatas gamyboje įtemptas,žmogaus ten niekas nevertina,kaita didelė ne dėl emigracijos,o todėl kad žmonės praranda sveikatą.Darbas ten tikrai VERGIŠKAS

klaipedietis

Blemba,daugiau tokiu gamyklu.Gal ir gyvenimas pageretu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS