Klaipėdos meras: maisto atliekas tvarkanti „Branda“ turi investuoti arba užsidaryti | Diena.lt

KLAIPĖDOS MERAS: MAISTO ATLIEKAS TVARKANTI „BRANDA“ TURI INVESTUOTI ARBA UŽSIDARYTI

Klaipėdos pašonėje veikianti bioskaidžių atliekų perdirbimo į kompostą bendrovė „Branda“, nuo kurios į miestą galimai sklinda nemalonūs kvapai, turėtų investuoti į modernesnę įrangą, o to nepadarius – nutraukti veiklą, sako miesto meras Arvydas Vaitkus. Įmonės vadovas sako, kad jam tokia mero pozicija nežinoma, o investicijos, siekiant pašalinti kvapus, jau numatytos.

Netoli uostamiesčio esanti įmonė atliekas laiko po brezentu, nuo jos sklinda stiprus ir nemalonus kvapas, sako meras.

„Labai prasta situacija yra su „Branda“ (...) Ilgiau 10 minučių ten išstovėti bet kuriam žmogui yra labai sudėtinga, tokių bendrovių tokios veiklos – su brezentu uždengti maisto produktai naudoti – ateityje tikrai turi nelikti“, – pirmadienį žurnalistams Klaipėdoje sakė A. Vaitkus.

Jis teigė apie tai informavęs Aplinkos ministeriją ir reikalausiantis, kad tokia įmonė negalėtų tęsti veiklos.

„Aš tikrai reikalausiu, kad arba būtų įdiegta uždara proceso apdirbimo technologija, arba šiai įmonei būtų uždrausta tolimesnė veikla, nes vyraujant pietryčių vėjui iki Klaipėdos pietinių rajonų tikrai tas kvapas turėtų būti atnešamas“, – kalbėjo A. Vaitkus.

Aš tikrai reikalausiu, kad arba būtų įdiegta uždara proceso apdirbimo technologija, arba šiai įmonei būtų uždrausta tolimesnė veikla.

„Brandos LT“ direktorius Evaldas Stakė BNS teigė, kad jam tokia meto pozicija nežinoma, o uždaras kompostavimas bus privalomas nuo 2025 metų, įmonė tam ruošiasi.

„Tokios jo (mero – BNS) pozicijos nebuvo, kad mus uždaryti, o nuo 2025 metų įsigalioja įstatymas, kad turi būti uždaras kompostavimas. Mes pasistatėme statinį 600 kvadratų, kur kompostuosime“, – teigė E. Stakė.

Anot jo, bendrovė artimiausiu metu planuoja keisti atliekų tvarkymo technologiją taip, kad kvapų neliktų.

„Metų pabaigoje, kitais metais planuojame keisti pačią technologiją, įvesti tokį sanitizavimo procesą, kurio metu bus pašalinti kvapai“, – sakė E. Stakė.

Anot miesto vadovo, norint pašalinti kvapus reikia bent milijono eurų investicijų į atliekų tvarkymo įrangą, tačiau jis netiki, kad dabartinės finansinės būklės „Branda LT“ galėtų tiek investuoti.

„Tikrai ateityje neturėtų išlikti tokia įmonė – arba turėtų jie investuoti. (...) Nesitiki, kad ras galimybę investuoti milijoną ir sutvarkyti tai. Aš dar stipriai abejoju, ar to milijono pakaktų ten norint padaryti visiškai uždarą ciklą“, – kalbėjo A. Vaitkus.

Registrų centro duomenimis, „Branda LT“ pernai gavo 720 tūkst. eurų pajamų – 80 proc. daugiau nei 2021 metais (400 tūkst. eurų) ir uždirbo beveik 20 tūkst. eurų grynojo pelno, kai užpernai pelnas siekė 3 tūkst. eurų.

Už kelių kilometrų nuo Klaipėdos esančiuose Dumpiuose „Branda LT“ veikia nuo 2013 metų rudens.

Pietinės Klaipėdos miesto dalies gyventojai anksčiau ne kartą skundėsi dėl sustiprėjusios smarvės, spėjama, kad ji sklinda būtent nuo šios bendrovės.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

hasts

Labai teisingas mero sprendimas

tam karbauckis

Nepatinka Klaipėda ir jos meras, tamstos gi čia niekas nelaiko. Prašom persikelti į Smiltynę, keli kilometrai ir už sienos tikras "rojus".

SENUKS

Chebrytė pasitarusi sugalvojo atliekų tvarkymo bizniuką. Neturėdama lėšų jam , prakišo projektą pro aplinkosaugininkus ir galvoja, kad pradės lyti milijonais. Jeigu sugeba generuoti pelną , skaičiuojamą tik dešimtimis tūkstančių, reiškia bizniui "kaput". Pinigų neturi, o galvoja apie investicijas.. Tegul nejuokina ir kuo greišiau "vynioja meškeres, nes 2025 metų tikrai nesulauks.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS