Klaipėdos miestas tapo žvejų globėju | Diena.lt

KLAIPĖDOS MIESTAS TAPO ŽVEJŲ GLOBĖJU

Klaipėdos mieste vienas po kito vykdomi projektai, kurie susiję su žvejų veiklos gerinimu pajūryje.

Žvejų aikštelė pajūryje

Šiuo metu paskelbtas konkursas Giruliuose prie jūros įrengti aikštelę ir privažiavimą, ji būtų pritaikyta žvejams. Vieta yra šiek tiek probleminė, nes netoli yra nudistų pliažas. Šiemet jau kilo nepasitenkinimas, kad žvejai trukdo poilsiautojams.

Prie jūros 1 338 m plote būtų įrengta aikštelė su 0,5–1,7 m aukščio ir 141 m ilgio atramine sienute. Pagal jau parengtą projektą, tai būtų vadinamoji gabioninė siena iš tinklo ir akmenų.

Šios aikštelės ir privažiavimo kelio įrengimu rūpinasi Klaipėdos miesto savivaldybė, nes tiek pajūrio aikštelė, tiek privažiavimo keliukas yra jos teritorijoje ir priklauso jai kaip žemės sklypas.

Žvyro keliukas bus įrengiamas išvažinėtoje miško sklypo dalyje. Tai yra įrodymas, kad šiuo keliuku jau buvo naudojamasi. Tą darė ir tie žvejai, nes vietos, kur jie Giruliuose galėtų privažiuoti ir nuleisti valtis į vandenį, iki šiol nėra.

Giruliuose prie jūros būtų įrengtas nedidelis ir tuo pat metu netradicinis žvejų uostelis.

Tarsi startinis projektas

Giruliuose prie jūros būtų įrengtas nedidelis ir tuo pat metu netradicinis žvejų uostelis. Numatyta, kad iš aikštelės link jūros būtų paklotos gelžbetoninės plokštės. Taip pat būtų įrengiamas laivų nuleidimo į vandenį slipas. Aikštelėje prie jūros numatoma įrengti apšvietimą. Numatyta įrengti ir specialius valčių pririšimo arba švartavimo žiedus. Prie jų valtys galėtų būti ir prirakinamos.

Kad pajūryje būtų įrengta kaip galima daugiau panašaus tipo civilizuotų valčių nuleidimo aikštelių, žvejai prašė jau seniai. Aikštelė Giruliuose būtų tarsi startinis projektas.

Prašymą įrengti panašią laivų nuleidimo aikštelę su slipu yra pareiškę ir Melnragės žvejai. Tokia aikštelė galėtų būti įrengta pajūryje už 50–100 m nuo šiaurinio molo.

Vieta: pajūrio aikštelė atsiras Giruliuose šalia nudistų pliažo. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Žuvų iškrovimas Dangėje

Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetinė įstaiga "Klaipėdos paplūdimiai" žvejų poreikiams planuoja įrengti žuvų iškrovimo vietą Klaipėdoje, Dangės upėje prie Pilies tilto.

Šiuo metu yra paskelbtas iškrovimo vietos krano (gervės) įrengimo darbų konkursas. Pasiūlymai bus analizuojami dar šio mėnesio pabaigoje, po birželio 23 d.

Kranas bus statomas ant įrengtos specialios pontoninės prieplaukos.

Žuvų iškrovimo vietą planuojama įrengti pasinaudojus ES žuvininkystės fondo parama. "Klaipėdos paplūdimiai" yra skelbę, kad šiam projektui jie patys galėtų skirti apie 80 tūkst. eurų.

Biurokratijos spąstuose

Įrengdama žvejams reikalingą infrastruktūrą Klaipėdos miesto savivaldybė tarsi tampa žvejų globėja. Ji atlieka darbą, kurį turėtų daryti žvejų bendruomenė.

Klaipėdoje susiklostė situacija, kad, žvejų reikmėms skyrus per 2 mln. eurų paramą, žuvininkystės vietos veiklos grupei taip ir nepavyko tos paramos tinkamai priimti. Paramos skirstymas buvo nutrauktas. Dabar savivaldybei ar jos biudžetinėms įstaigoms tenka bent kažką daryti, kad pajūrio žvejai neliktų be nieko.

Kita vertus, žvejybos objektai kuriami savivaldybei priklausančiose teritorijose, todėl ji arba jos įstaigos ir turi tuo užsiimti. Praeityje yra buvę pavyzdžių, kai žvejų verslas kartu su savivaldybe, konkrečiai Klaipėdos rajono, pajūryje bandė kurti uostelius, tačiau viskas užstrigo dėl atsiradusių biurokratinių kliūčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

V ir Gis

,,tiesai " O kam kruštis gaudant, išlaikyti laivyną? Juk žuvies ir taip gali nusipirkti.

trisdešimt metų liberastiniai suskiai vogė

dabar prisiminė, kad rinkimai artėja ir kad šakės pareina, tai sugalvojo, suskiai, ar sunku buvo prieš tai viską padaryti, matyt žvejai kyšių nedavė, aš į tą trūbadūrą tai net žiūrėt negaliu, ausčiau kaip šuni prie kepyklos

Anonimas

Klaipėdos miestas tapo žvejų globėju o ankščiau buvo žvejų miestas kur kas antras buvo susijęs su darbu jūroje .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS