Klaipėdos moksleiviams – nauji išbandymai | Diena.lt

KLAIPĖDOS MOKSLEIVIAMS – NAUJI IŠBANDYMAI

Šiais metais egzaminų jaudulį pajus uostamiesčio ketvirtokai ir aštuntokai. Jau balandžio pabaigoje naudojant standartizuotus testus bus patikrintos moksleivių žinios. Jau iki šių mokslo metų pabaigos paaiškės tikrinimų rezultatai.

Nauja patikra

Bendras Nacionalinio egzaminų centro (NEC) bei miestų savivaldybių projektas bus vykdomas 23 iš 60 Lietuvos savivaldybių. Tarp 23 atrinktųjų pateko ir Klaipėdos savivaldybė.

„Pirmą kartą mieste atkreiptas dėmesys ir į pagrindines, pradines bei mokyklas-darželius. Iki šiol moksleivių žinios buvo tikrinamos tik įgijus pagrindinį bei vidurinį išsilavinimą“, – pastebėjo Klaipėdos švietimo ir ugdymo departamento Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė.

Toks tikrinimas nėra naujiena keletui uostamiesčio mokyklų, anksčiau tokiame projekte jau dalyvavo Simono Dacho, Martyno Mažvydo, Prano Mašioto progimnazijos.
Patikrų metu bus vertinamos ketvirtų klasių moksleivių skaitymo, rašymo bei matematikos, o aštuntokų – ir istorijos žinios.

Dalyvauti turi visi

Pirmuosius testus uostamiesčio moksleiviai rinksis spręsti jau balandžio 29 d.

„Pasiruošimas vyksta visais lygmenimis: NEC, mokyklų bei savivaldybių“, – patikino V.Kazakauskienė.

Patikrų maratoną atidarys ketvirtokai – balandžio 29 d. jie laikys skaitymo testą, 30 d. – rašymo, o gegužės 6 d.– matematikos. Aštuntokai savo skaitymo žinias rodys gegužės 7 d., rašymo – 8 d.,  matematikos – 13 d., o istorijos – 14 d.

Ketvirtokai testą spręs 45 minutes, o aštuntokai – valandą.
Planuojama, kad testų rezultatai paaiškės jau iki šių mokslo metų pabaigos. Patikrose dalyvauti turės ir specialiųjų ugdymosi poreikių turintys moksleiviai.

Kontroliuos savivaldybė

Patikrų metu bus nustatyta ir mokyklų pridėtinė vertė, moksleiviai, atlikę skaitymo užduotis, atsakys į parengtą klausimyną, kuriuo bus vertinama mokymosi aplinka.
Klaipėdos savivaldybė turės užtikrinti skaidrų vykdymą, organizavimą, vertinimą bei rezultatų apdorojimą bei analizavimą.

„Svarbiausia yra tai, ką savivaldybė darys su gautais rezultatais, ką keis mokymo sistemoje, kaip ją patobulins“, – pastebėjo Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Pasibaigus žinių patikrinimui kiekviena mokykla gaus mokyklos lygio bei kiekvieno moksleivio rezultatų ataskaitas. V.Kazakauskienė pabrėžė, kad itin svarbu yra išsiaiškinti kiekvieno mokinio žinių lygį, tėvai mokyklose galės susipažinti su savo atžalų pasiekimais visos mokyklos kontekste.

Pritaikys kitakalbiams

Šio mėnesio pabaigoje prasidėsiantys žinių vertinimai bus savotiškas pasiruošimas prieš pagrindinio ugdymo bei abitūros egzaminus.

„Mes sutinkame vaikus, kuriems prastai išlaikytas egzaminas prilygsta pasaulio pabaiga, jie smarkiai jaudinasi“, – pastebėjo vedėjo pavaduotoja.

Kiekvienos mokyklos pedagogų tarybos individualiai spręs, ar patikrų rezultatai atsilieps moksleivių pažymiams. Moksleiviams nevertėtų jaudintis ir dėl galimybės, joj prasti patikros rezultatai apsunkins stojimą į gimnazijas, nes testų rezultatai gimnazijoms nebus teikiami.

Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja pastebėjo, jog dėl testai bus pritaikyti ir kitakalbiams moksleiviams. Į jų gimtąją kalbą bus išvestos visos testų užduotys. Aštuntokams nebus išverstos skaitymo ir rašymo užduotys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS