Klaipėdos „Naujasis turgus“: situacija stabili | Diena.lt

KLAIPĖDOS „NAUJASIS TURGUS“: SITUACIJA STABILI

  • 1

Paskelbus karantiną dėl koronaviruso grėsmės visose šalies turgavietėse sumenko arba visiškai sustojo prekyba. Didžiausia Klaipėdoje maisto ir pramoninių prekių turgavietė „Naujasis turgus“ veiklos nesustabdė, bet irgi patiria sunkumų: sumažėjus prekybininkų net 40 procentų krito bendrovės pajamos iš vietų nuomos.

„Didžiausia netektis – uždarytas naujasis pramoninių prekių paviljonas. Tiesa, nuo balandžio 17 dienos dalis šio paviljono prekybininkų, kurie turi tiesioginį išėjimą į lauką ir gali saugiai aptarnauti klientus, vėl atnaujino prekybą. Tačiau dar apie 80 prekiautojų tokios galimybės neturi“, –pasakojo Viačeslav Karmanov, „Naujasis turgus“ direktorius.

„Naujajame turguje“ taip pat sustabdyta prekyba gėlėmis – galima nebent nuotoliniu būdu užsisakyti puokštes ar vainikus. Veikia ne visos maitinimo įstaigos – maistą išsinešimui gamina dvi iš trijų iki karantino veikusių kavinių. Veiklą sustabdžiusiems prekybininkams nuomos mokestis nėra skaičiuojamas.

Kituose turgavietės paviljonuose, kur prekiaujama maisto produktais, pastebimai sumažėjo ir pirkėjų, ir pardavėjų.

„Dalis mūsų patalpose dirbančių prekybininkų yra garbaus amžiaus ir jie patenka į koronaviruso rizikos grupę. Todėl jie patys atsisakė prekiauti. O pirkėjų srautai sumenko dėl tų pačių priežasčių, kaip ir prekybos centruose: žmonės stengiasi rečiau lankytis viešumoje, tačiau perka produktus didesniais kiekiais“, – įžvalgomis dalinosi „Naujojo turgaus“ direktorius.

Šį pavasarį prie „Naujojo turgaus“ įrengta autobusų stotelė, iš kur maršrutiniai autobusai važiuoja į priemiesčio sodus. Jų keleiviams itin aktuali prekyba sodinukais. Deja, sezonas įsibėgėjo, o sodininkų geidžiamų prekių turgavietėje nėra ir nežinia ar bus. Specialiai įrengtose pastogėse, kur atšilus orams daržovių, gėlių daigus, vaismedžių sodinukus siūlydavo smulkieji prekiautojai – tuščia.

„Nors Vyriausybė jau leido prekybos centrams lauke prekiauti augalais ir sodinukais, turgavietėms toks leidimas nesuteiktas. Tai rimtas smūgis smulkiajam verslui, nes tradiciškai mūsų turgavietėje įsikurdavę vaismedžius, daržovių daigus ar gėlių sodinukus užauginę pardavėjai šiemet neturi kur realizuoti savo prekių. Prekybos sąlygų saugumo požiūriu tikrai nesame prastesni, nei analogiškas prekes parduodantys prekybos centrai. Tikėkimės, kad Vyriausybė dar spės padėti smulkiesiems prekybininkams“, – vylėsi V. Karmanov.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos valdoma bendrovė „Naujasis turgus“ karantino metu laikosi maksimalaus saugumo: sistemingai patalpų ir teritorijos dezinfekcijai samdo valymo paslaugų įmonę, prie įėjimų į paviljonus išdėlioti dozatoriai su dezinfekciniu skysčiu, per turgavietės radiją ir iškabintuose plakatuose skelbiamos saugios prekybos taisyklės, pardavėjai ir personalas dirba su individualiomis apsaugos priemonėmis. Pasak turgavietės administracijos, pirkėjai taip pat stebimi ir nedėvintys apsauginių kaukių į patalpas neįleidžiami. Esant poreikiui, yra pasiruošta reguliuoti į paviljonus einančių pirkėjų srautą, kad tarp žmonių būtų išlaikomi saugūs atstumai, tačiau kol kas tokios priemonės neprireikė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

b

O, ar žuvinė dirba?O mėsos skyriai.?Noriu žuvies.)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS