Klaipėdos paplūdimiai nusipelno mėlynosios vėliavos? | Diena.lt

KLAIPĖDOS PAPLŪDIMIAI NUSIPELNO MĖLYNOSIOS VĖLIAVOS?

Miestas vėl sieks tarptautinio įvertinimo – mėlynosios vėliavos dviems Klaipėdos paplūdimiams. Kai kurie politikai atkreipė dėmesį, esą toks pirkinys bendrovės „Grigeo Klaipėda“ taršos skandalo kontekste gali atrodyti keistokai.

Pernai Klaipėdos miesto valdžia didžiavosi kokybės ženklu vadinama mėlynąja vėliava, iškelta Smiltynės ir Antrosios Melnragės paplūdimiuose (500 m ruože prie centrinių takų).

Šio statuso bus siekiama ir šiemet, tačiau nebe taip drąsiai ir užtikrintai.

Prokurorai išaiškino, kad nevalytos nuotekos iš bendrovės „Grigeo Klaipėda“ nežinia kiek laiko buvo leidžiamos tiesiai į Kuršių marias. Padaryta žala gamtai, sykiu ir Baltijos jūrai, gali siekti milijonus, o kilęs ažiotažas pakenkti Klaipėdai, kaip sveiko miesto, įvaizdžiui.

Vandens kokybė – vienas pagrindinių reikalavimų mėlynosios vėliavos apdovanojimui gauti.

Todėl Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai garsiai svarstė, ar Klaipėdai pavyks dar kartą pelnyti apie 10 tūkst. eurų kainuojantį statusą?

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės, taršos skandalas neturėtų tam sutrukdyti.

Pernai vėliavos buvo iškeltos Smiltynės centriniame ir Antrosios Melnragės pliažuose. Esą tąkart aplinkosaugininkai teigiamai įvertino šiuos du paplūdimius ir didelių pastabų neturėjo. Nepaisant to, kad vandens mėginius privalu imti kas dvi savaites, o kriterijų apraše nurodoma, kad pramoninės ir buitinės nuotekos negali pakenkti paplūdimio zonai.

„Ataskaitoje nėra nė vienos pastabos dėl vandens mėginių. Galbūt dėl to, kad mėlynoji vėliava galioja 500 metrų ruože, bet ne visame paplūdimyje. Turbūt pasisekė, nežinau, kaip dar pakomentuoti“, – stebėjosi I.Šakalienė.

Mėlynosios vėliavos programą vykdo Aplinkosauginio švietimo fondas, nevyriausybinių aplinkosauginių organizacijų tinklas. Lietuvoje šią programą koordinuoja Lietuvos žaliųjų judėjimas.

Tam, kad pelnytų mėlynąją vėliavą, be jau minėto, paplūdimys turi atitikti dar 30 kriterijų: aplinkosauginio švietimo, saugumo ir paslaugų, infrastruktūros pritaikymo neįgaliesiems bei kitus.

Pasak vedėjos, Smiltynės ir Antrosios Melnragės paplūdimiai pernai įvykdė visus keliamus reikalavimus.

Vis dėlto neatmetama, kad kilęs triukšmas gali pasivyti užsienio ekspertus, vertinančius miestų paraiškas mėlynosios vėliavos statusui gauti.

„Iš tikrųjų tai yra rimta, ypač kalbant apie įvertinimą tarptautiniu lygmeniu. Kilus tam tikrų klausimų, pripažinimas gali ir neįvykti“, – svarstė komiteto pirmininkė Judita Simonavičiūtė.

Komiteto narys Vidmantas Dambrauskas ragino remtis ne tuščiomis kalbomis, o vandens kokybės matavimų rezultatais.

Dalyvavimas mėlynosios vėliavos programoje kainuoja 10 tūkst. eurų. Statusas suteikiamas tik vienam sezonui.

Lietuvos žaliųjų judėjimo įgalioti asmenys bei Aplinkosauginio švietimo fondo inspektoriai neįspėję privalo tikrinti, ar paplūdimiai atitinka visus keliamus reikalavimus vasaros sezono metu.

Vėliava turi būti nuleidžiama, jei randama pažeidimų. Pakelti ją leidžiama tik tada, kai visi trūkumai pašalinami.

Klaipėdoje kartą yra tekę nuleisti vėliavą, kai Smiltynės paplūdimyje tikrintojai rado primėtytų nuorūkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

> Klp

kaip tu nešiksi krūmuose, jeigu tik keli tualetai ir tie tokiame stovyje, kad baisu užeit. Klausimas kam mokėt 10 tūkst. už tai ko nėra? Geriau už tuos pinigus realiai tulikus sutvarkyt, bent porą tris, o be to - tinkamai kontroliuot jas aptarnaujančią įmonę, ne kartą į savaitę, o kelis kart per dieną, kol bus tvarka.

Klp

Teisingai,Klaipeda nenusipelne jokios vėliavos kai tokie gyventojai,kurie šika ir šiukšlina kur netingi.Ir nesvarbu ar tualetas bus už 300m,jis geriau prišiks į krūmus,kurie už 50m.Ir nreikia nieko kaltinti.Pradėkite nuo savęs ...

iš kur tokia suma - tik 10.000 ?

mažiausiai milijonas turi būti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS