Klaipėdos patrauklumui didinti – ketvirtis milijono eurų | Diena.lt

KLAIPĖDOS PATRAUKLUMUI DIDINTI – KETVIRTIS MILIJONO EURŲ

Beveik ketvirtis milijono eurų bus skirta Klaipėdos patrauklumui didinti. Šitie pinigai numatyti tikslinių sričių verslams ir talentams pritraukti. Tikimasi, kad tai padės sukurti daugiau naujų darbo vietų bei organizuoti tarptautinius renginius.

Trys naujos paskatos

Skelbiama, kad nuo sausio 31 d. startavo trys naujos Klaipėdos savivaldybės paskatos, kuriomis siekiama didinti miesto patrauklumą.

Numatytos lėšos konferenciniam turizmui, įmonių pritraukimui ir naujų darbo vietų sukūrimui.

Konferenciniam turizmui bus skiriama 50 tūkst. eurų, talentų pritraukimui – 95 tūkst., dar 76 tūkst. eurų numatyti naujų darbo vietų sukūrimui.

"Bendra suma suplanuota šiems metams yra 221 tūkst. eurų, bet esame susitarę, kad stebėsime, kaip paskatos yra naudojamos ir, jei bus poreikis, birželio mėnesį perskirstant lėšas, gali būti pridėta papildomai pinigų", – patikino Klaipėdos savivaldybės Ekonominės plėtros grupės vadovė Reda Švelniūtė.

Sieks konferencinio turizmo

R.Švelniūtės teigimu, darbo vietų paslaugų centruose kompensavimo paskata buvo parengta gerokai anksčiau, bet, prasidėjus karantinui, ji nebuvo įgyvendinta, nes įmonės, su kuriomis buvo pasirašyta sutartis, tiesiog pakeitė veiklos planus.

"Kalbant apie darbo vietų paslaugų centruose kompensavimo paskatą, tai mes ją atnaujinome, pakeitėme kai kuriuos reikalavimus, dabar sąlygos gauti paskatą tapo palankesnės, lankstesnės ir paprastesnės. O paskatos konferenciniam turizmui yra naujovė Klaipėdoje", – dėstė R.Švelniūtė.

Konferencinis turizmas būtų orientuotas ne į pramoginių konferencijų organizavimą, o būtent į dalykines ir profesines konferencijas.

Taip bus bandoma didinti verslo ir profesinių kontaktų tinklą ir, tikimasi, kad tokie renginiai padės spręsti turistų sezoniškumo problemą, didins Klaipėdos konkurencingumą tiek vietinėje, tiek tarptautinėje erdvėje.

Be to, konferencinio turizmo paskata yra nukreipta į svetingumo sektorių – viešbučius, kavines.

Kokios naudos tikimasi? Nauda yra labai konkreti.

Viena vertus, tai galėtų paskatinti sektoriaus atsigavimą po pandemijos, kita vertus, tuo tikimasi pritraukti kvalifikuotų žmonių ir išjudinti turizmo verslą Klaipėdoje.

Vilioja būsimus investuotojus

Klaipėda pasirengusi finansuoti ir naujų darbo vietų kūrimą. Tam skirta finansinė paskata skatintų smulkiojo ir vidutinio verslo įmones, norinčias kurti naujas darbo vietas mieste, steigti ir plėsti paslaugų centrus bei informacijos ir ryšių technologijų verslus.

Tokia iniciatyva vykdoma jau ne pirmą kartą. Dar 2020 m. buvo priimtas sprendimas kompensuoti biuro patalpų nuomos išlaidas įmonėms, sukūrusioms po 20 darbo vietų.

Pagal naująją tvarką, kompensacija bus mokama įmonėms, kurios sukurs bent šešias darbo vietas, už kiekvieną jų kompensuojant net iki 1,8 tūkst. eurų.

Maksimali paskatos suma vienai paraiškai gali siekti 36 tūkst. už 20 naujų darbo vietų.

Naująja finansine paskata galės naudotis mieste registruotos įmonės, siekiančios pritraukti joms reikalingų darbuotojų tiek iš kitų Lietuvos miestų, tiek ir iš užsienio.

Tikisi naudos miestui

Į dar vieną – motyvacinę paskatą galėtų pretenduoti net 64 specialybių atstovai, nusprendę ne mažiau nei vieneriems metams apsigyventi ir dirbti Klaipėdoje.

Vienam pareiškėjui numatyta 2 tūkst. eurų būsto nuomos išlaidoms padengti ir 400 eurų lietuvių kalbos kursams, jei asmuo atvyks iš kitos šalies.

"Kokios naudos tikimasi? Nauda yra labai konkreti. Tos įmonės, kurios nori investuoti Klaipėdoje, galėtų prisitraukti reikalingus specialistus. Aišku, mūsų noras yra, kad tie žmonės čia apsigyventų, nes jiems numatytas būsto nuomos išlaidų apmokėjimas. Taip pat yra kompensuojamas naujų darbo vietų steigimas, nutaikytas į labai konkretų – paslaugų ir IT sektorius", – kalbėjo R.Švelniūtė.

Esą ir dabar yra bendrovių, kurios domisi veikla Klaipėdoje, bet jiems reikėtų specialistų, kurių nėra.

Anot R.Švelniūtės, problema yra būtent dėl specialistų pritraukimo, todėl jiems skirta savivaldybės paskata padėtų įmonėms tuos žmones prisitraukti.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

To jo

Metu gale papasakosi kaip sekesi isisavinti:)

Ašara

ar matet Kaipediečiai, kaip bepročiai slenyje stato mokykla, o kino studija atdave mafijos starybom. Didesnes nesamones Klaipediečiai nera mate.

Jo

Ir vėl puteikiniai skleidžia smarvę
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS