Klaipėdos rajone įvyko pirmosios „Šiukšlių medžiotojų“ varžytuvės | Diena.lt

KLAIPĖDOS RAJONE ĮVYKO PIRMOSIOS „ŠIUKŠLIŲ MEDŽIOTOJŲ“ VARŽYTUVĖS

  • 0

Atšilus orams Klaipėdos rajone surengtas pirmasis tvarkymąsi ir azartišką žaidimą sujungęs „Šiukšlių medžiotojų“ renginys. Pirmoji lokacija buvo nelengvas iššūkis – tai teritorija, esanti už jau uždaryto Glaudėnų sąvartyno. Deja, bet Kretingos miškininkų žinioje atsidūrusi teritorija šiuo metu atrodo gerokai baisiau nei pats sąvartynas. Šioje vietoje kažkada buvo įsikūrę sąvartyne įvairias žaliavas rinkę žmonės, dalį šiukšlių iš sąvartyno kaupo, matyt, nupūtė ir vėjas. Joje reikės dar ne vienos talkos, tačiau dalį ploto balandžio 20-ąją išvalė Kretingos Jurgio Pabrėžos gimnazijos moksleiviai.

Pirmoji vieta – rimtas iššūkis

„Šiukšlių medžiotojų“ žaidimą inicijuoja Aplinkos ministerija ir Aplinkos projektų valdymo agentūra, o įgyvendina organizacija Lietuvos gamtos fondas. Jis vyks dar septyniose Lietuvos apskrityse, o pirmajam žaidimui vietą parinko Kretingos miškininkai, paprašę pagalbos bent šiek tiek aptvarkyti stipriai prišiukšlintą teritoriją.

2008-aisiais uždarytas Glaudėnų sąvartynas šiuo metu jau apžėlęs žole, tačiau už buvusio sąvartyno kaupo, miške – gausu šiukšlių. Daugiausia – plastikinių ir stiklinių butelių, nors tarp įdomiausių radinių buvo ir kerzinių batų arba jau žeme ir samanomis apaugęs pliušinis meškiukas, vis dar išlaikęs savo formą ir akutes.

Nors teritorijai reikės dar daug rankų, kol ji bus visiškai išvalyta, kretingiškiai nepabūgo maknoti po plastiko plėvelėmis ir stikliniais buteliais nuklotą teritoriją ir trys komandos, padedamos Kretingos urėdijos darbuotojų, per pusantros žaidimo valandos surinko po 19, o nugalėjusi komanda – net 32 maišus šiukšlių.

Skirtingos strategijos: nugalėti padėjo paprastas grėblys

Žaidimas „Šiukšlių medžiotojai“ žaidžiamas žymint skirtingų tipų šiukšles programėlėje („Waste Hunters“), ji taip pat matuoja, kur šiukšlės rastos, koks atstumas nueitas, kokių šiukšlių daugiausia. Kretingos Jurgio Pabrėžos gimnazistų komandos per minėtą laiką surinko nuo 450 iki 580 vienetų skirtingų tipų šiukšlių.

Emocijų ir juoko kėlė neįprasti radiniai – keptuvių ir puodų komplektas, rūbai, kuriuos moksleiviai praminė „šiukšlyno „Vogue“ kolekcija“. Traukiant ilgokai čia gulėjusias pakuotes, kuriose dar užsibuvo ir maisto produktų likučių, kartais iš tiesų reikėjo sulaikyti kvapą, arba nueiti į šoną įkvėpti kiek grynesnio oro.

Žaidime galima už nustatytą skaičių šiukšlių maišų nusipirkti įrankių, padedančių jas rinkti. Glaudėnų sąvartyno prieigas tvarkiusi viena iš komandų iškart čiupo „brangiausią“ įrenginį – karutį. Ir nors įgijo pranašumą į šiukšlių pristatymo punktą atvežti kelis sunkius maišus iškart, tai išplėšti pergalės nepadėjo, nes teritorija pasitaikė duobėta, tad karutį teko ir traukti, ir stumti. Komanda, kurioje daugumą sudarė vaikinai, nusprendė apsieiti be jokių įrankių ir dėl jų neaukoti jau surinktų taškų. Trečioji komanda iš pradžių ėmė rinkti šiukšles rankomis, o žaidimui įsibėgėjus „įsigijo“ grėblį. Ši strategija pasiteisino – iš viso surinkę arti 600 vienetų šiukšlių kretingiškės tapo šio žaidimo nugalėtojomis.

Atliekų aikštelė geranoriškai priėmė talkininkų surinktas šiukšles

Komandoms įteikti prizai, skatinantys nekurti vienkartinių pakuočių atliekų – daugkartinės vandens gertuvės bei metaliniai puodeliai karštiems gėrimams, puošti „Šiukšlių medžiotojų“ logotipu ir šį žaidimą inicijuojančių institucijų logotipais. Pirmąją vietą iškovojusi komanda laimėjo „Šiukšlių medžiotojų“ džemperius, kad dažniau įsikvėptų tokiai medžioklei. Pilnus du automobilius stiklo, plastiko ir buitinių atliekų sutiko priimti Glaudėnų atliekų priėmimo aikštelė. Daugiau nei 18 maišų stiklo iš lapais jau sprogstančio ir paukščių balsais aidinčio miško buvo pristatyti į stiklo surinkimo konteinerius. Taip pat surinkti 29 maišai plastiko – daugiausia įvairių plėvelių, polietileno ir plastikinių butelių. Teritorija taip pat apvalyta nuo putplasčio, tekstilės ir netgi poros maišelių elektroninių atliekų – įvairių prietaisų dalių, laidų, baterijų.

Žingsnis po žingsnio, pasitelkiant azartą ir varžytuves miškas netoli Danės atsikratys senojo Glaudėnų sąvartyno kaimynystės padarinių.

Jei žinote kitą teritoriją Kauno, Šiaulių, Panevėžio, Utenos, Tauragės ar Marijampolės apskrityse, kur reikėtų įvykdyti aktyvią šiukšlių medžioklę, susisiekite su Lietuvos gamtos fondu. Aplinkos ministerijos bei Aplinkos projektų valdymo agentūros inicijuotas žaidimas „Šiukšlių medžiotojai“ dar vyks septyniose apskrityse.

GALERIJA

  • Klaipėdos rajone įvyko pirmosios „Šiukšlių medžiotojų“ varžytuvės
  • Klaipėdos rajone įvyko pirmosios „Šiukšlių medžiotojų“ varžytuvės
  • Klaipėdos rajone įvyko pirmosios „Šiukšlių medžiotojų“ varžytuvės
  • Klaipėdos rajone įvyko pirmosios „Šiukšlių medžiotojų“ varžytuvės
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS