Klaipėdos rajono politikų išlaidos: atsiskaitant už kurą naudojosi šimtais nuolaidų kortelių | Diena.lt

KLAIPĖDOS RAJONO POLITIKŲ IŠLAIDOS: ATSISKAITANT UŽ KURĄ NAUDOJOSI ŠIMTAIS NUOLAIDŲ KORTELIŲ

  • 9

Akcijai „Skaidrinam“ pasiekus Klaipėdos rajono savivaldybę paaiškėjo, kad tarybos nariai ataskaitose pateikė čekius, kuriuose – šimtai skirtingų nuolaidų kortelių.

Peržiūrėjus Klaipėdos rajono tarybos narių ataskaitas, paaiškėjo, kad konservatorius Alfredas Šiaulys pateikė čekius, kuriuose – 297 skirtingos nuolaidų kortelės. Politikas atsiskaitinėjo už degalus kelis kartus per dieną – pavyzdžiui, 2021 m. birželį politikas per tris dienas degalinėje atsiskaitė 13 kartų.

Skirtingomis bankų ir nuolaidų kortelėmis atsiskaitinėjo ir kiti konservatoriai – Rasa Linklienė, nors dažniausiai mokėjo grynaisiais, tačiau ataskaitoje nurodo ir 4 mokėjimo bei 69 nuolaidų kortelių duomenis. Jos kolegė Vida Ronkaitytė – taip pat 4 banko ir 107 nuolaidų kortelės, Virgilijaus Skuodo ataskaitose – 2 mokėjimo ir 64 nuolaidų kortelės, Česlovo Banevičiaus čekiuose – 11 banko ir 34 nuolaidų kortelės.

Tuo metu Tautos ir teisingumo sąjungos atstovas Viktoras Kura, kaip rodo ataskaitos, neva pylėsi kurą kelis kartus per dieną, kelių valandų intervalu. Visi politiko atsiskaitymai – grynaisiais pinigais, tačiau pateiktuose čekiuose – 112 skirtingų nuolaidų kortelių numeriai.

Socialdemokratė Ligita Liutkienė pateikė čekius, kuriuose vos per kelias minutes už kurą atsiskaityta skirtingose degalinėse. Pastebima, kad pateikti politikės čekiai – vardiniai. Tarybos narė taip pat atsiskaitinėjo už degalus kelis kartus per dieną – pavyzdžiui, 2020 m. kovo 24 d. degalinėje apsilankė 6 kartus. Iš viso už kurą socialdemokratė atsiskaitinėjo 17 skirtingų mokėjimo ir 125 skirtingomis nuolaidų kortelėmis.

Liberalė Aušra Gudauskienė taip pat pylėsi kurą kelis kartus per dieną – pagal ataskaitoje pateiktus čekius matoma, jog tai ji darė ir keliolikos sekundžių laiko intervale. Politikė tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis atsiskaitinėjo tiek už benziną, tiek už dyzeliną. Visi mokėjimai – grynaisiais pinigais, tačiau „Skaidrinam“ suskaičiavo, jog čekiuose yra iš viso 35 skirtingų nuolaidų kortelių duomenys.

Kita Liberalų sąjūdžio atstovė Audronė Balnionienė pateikė čekius už kurą tik iš dviejų degalinių – Kalotės EMSI ir Trevenos. Dauguma atsiskaitymų – grynaisiais, tačiau ataskaitoje matomi atsiskaitymai ir 9 skirtingomis banko bei 263 skirtingomis nuolaidų kortelėmis.

Buvęs tarybos narys, 2023 m. bandęs kandidatuoti su „Vardan Lietuvos“, Jonas Dumašius taip pat atsiskaitinėjo už įvairų kurą 10 skirtingų banko kortelių ir 65 nuolaidų kortelėmis. Visgi, politikas dvi dienas iš eilės – 2021 m. kovo 31 d. ir balandžio 1 d. – pirko ir keitė automobilio padangas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė Violeta Riaukienė bene kasdien atsiskaitinėjo už kurą – „Skaidrinam“ skaičiavimu, politikė pateikė čekius su 6 skirtingomis mokėjimo ir net 164 nuolaidų kortelėmis.

Kita „valstietė“ Rima Leonauskienė atsiskaitinėjo grynaisiais pinigais, bet čekiuose – 22 skirtingų nuolaidų kortelių numeriai. Jos kolegos Raimundo Daubario ataskaitose – iš viso 96 skirtingos nuolaidų kortelės, o „valstiečio“ Vytauto Butkaus – 14 banko ir 21 nuolaidų kortelės.

Visuomeninio komiteto „Klaipėdos rajono žemaičiai“ narės Rūtos Cirtautaitės ataskaitose – atsiskaitymai ir už benziną, ir už dyzeliną bei dujas. Per kadenciją iš viso mokėta 33 skirtingomis banko ir 46 nuolaidų kortelėmis. Kito komiteto „Bendrai geriau“ nario Vaclovo Macijausko ataskaitose – 7 skirtingos banko kortelės, 9 nuolaidų kortelės. Pastebima, kad politikas iš kanceliarinių lėšų kompensavosi ir buitines dujas bei jų balioną, kompiuterį „MacBook Air“.

Sigitas Karbauskas – „Kuriam kartu“ atstovas, nors ir atsiskaitinėjo už kurą tik grynais, tačiau čekiuose matomi 92 skirtingų nuolaidų kortelių numeriai. O nepartinio Martyno Pociaus dokumentuose – 10 mokėjimo kortelių ir 60 nuolaidų kortelių.

Kas mėnesį remontavo automobilius

„Skaidrinam“ tyrimas atskleidė ir keletą tarybos narių, kurie itin dažnai atsiskaitinėjo už automobilių remonto paslaugas. Vienas jų – socialdemokratas Andrius Adomaitis. Jis teikė sąskaitas už įvairius automobilio gedimo tvarkymus, pirktas padangas, kuro filtrų keitimus ir pan. Visgi, dokumentai rodo, kad politikas taip taisė keletą skirtingų automobilių.

Kitas socialdemokratas, buvęs ilgalaikis meras Vaclovas Dačkauskas taip pat itin dažnai remontavo automobilį. Be to, politikas pateikė čekius už kurą, kuriuose – atsiskaitymai ir už benziną, ir už dyzeliną. Per kadenciją politikas pasinaudojo dviem skirtingomis banko kortelėmis ir pora nuolaidų kortelių.

ELTA primena, kad praėjusį pavasarį visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.

Šiuo metu Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atlieka 25 ikiteisminius tyrimus dėl 24 savivaldybių galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo: Vilniaus (2 ikiteisminiai tyrimai), Šiaulių, Panevėžio miestų bei Alytaus, Utenos, Ukmergės, Kretingos, Ignalinos, Mažeikių, Šilutės, Jonavos, Lazdijų, Pasvalio, Prienų, Telšių, Radviliškio, Joniškio, Tauragės, Zarasų rajonų ir Birštono, Marijampolės, Neringos, Pagėgių, Druskininkų savivaldybėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Liuda

Kai eilinis pilietis paselgia neteisetai manau visiems aisku, kas jo laukia, o cia mat nekalti, kalta situacija. Tegu grazina neteisetai naudotas lesas ir uzmirsta 10 meciui kelia i politika. Gedos turi tureti.

ups

Jie nesinaudoja tomis kortelėmis, jie tiesiog renka svetimus kvitus, arba už šokoladą surenka jiems degalinės darbuotojai....

Paskaidrinkit

Yra Apskrities taryba. Kelios moterytės perskirsto visos Klaipėdos apskrities finansavimą. Pačios surastos ilgalaikes strategijas, pačios atsirenka bernus, kurie geriau oakruša tas senutės, tada iš tų bernų daro UABus ir išmatos jiem pinigus kelių tiesimui, mokyklų perdažyti ir trinkelių dėliojasi iš virtos į vietą. Nuvažiavusios pas arabus į Afriką visu kolektyvu iš kelių moteryčių atveža iš ten ligų, o iš Olandijos atsigauna narkotikų savo narkomanams vaikams. Tiesiog kuprinėje. Išsilavinimo ir kvalifikacijų neturi, tik iš Tarybų Sąjungos laikų dar truputį yra nepamiršusios kaip rašyti. Kyšius ima oer kitus asmenis, per gimines, draugus. Kadangi jų vaikai narkomanai, dienai joms nepakanka tūkstančio grynųjų, jos išlaiko savo suaugusius vaikus ir jų drugelius, sekso partnerius, kartais būna apiforminta santuoka. Tada tos moterys išlaiko du, tris narkomanus ur dienai tūkstančio eurų nepakanka. Tada žiūrėkit jų algos dydį. Kad ieško kaip iš degalų ir kitur oaimto viešus pinigus, faktas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS