Klaipėdos rajono valkatoms – rojus žemėje | Diena.lt

KLAIPĖDOS RAJONO VALKATOMS – ROJUS ŽEMĖJE

Benamiams Klaipėdos rajone kuriamas rojus. Jiems už 1,2 mln. litų pastatyti nakvynės namai, kuriuose galės gyventi vos 15 žmonių. Tačiau juos prižiūrės 11 darbuotojų, kurių atlyginimams per metus reikės beveik 300 tūkst. litų.

Priestatas už milijoną

"Ne spaudai pasakyčiau vienaip, bet spaudai reikia sakyti kitaip", – paklaustas, ar racionaliai rajone rūpinamasi benamiais, teištarė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Česlovas Banevičius.

Iki šiol rajone nakvynės namų benamiams nebuvo – jie glausdavosi, kur pakliuvo. Dalis jų vykdavo į Klaipėdos nakvynės namus.

Tačiau jau spalio 1-ąją Gargždų pakraštyje duris atvers pirmieji rajone nakvynės namai. Jie įrengti rekonstravus buvusį garažą ir prie jo pastačius priestatą.

Visas projektas – dokumentų parengimas, statybos, įranga, baldai – kainavo 1 mln. 124 tūkst. litų.

Nors pastatas ir blizga naujumu, tačiau jį mačiusieji kraipė galvas, kodėl už jo statybas reikėjo sumokėti daugiau nei milijoną.

"Aišku, jei tokį pastatą būtumėte statę privačiai, jis tikrai tiek nekainuotų, nes nereikėtų pirkti daugybės privalomų paslaugų, kurios būtinos, kai statybos vyksta už ES pinigus. Jei ES skyrė pinigų, jai pasirodė racionalu, kad už tokią sumą atsirastų pastatas, kuriame gyventų 15 benamių. Jei racionalu ES, vadinasi, tai nėra neracionalu", – samprotavo Gargždų socialinių paslaugų centro direktorė Viktorija Lygnugarienė.

Pastate įrengti penki gyvenamieji kambariai, kuriuose turėtų įsikurti po tris žmones, yra dušai, tualetai, virtuvė, valgomasis, net rūkymo kambarys. Benamiai taip pat galės naudotis skalbimo mašinomis, džiovykle, laisvalaikiui skirta erdve.

Darbuotojams įrengtas budėjimo kambarys, psichologo-psichoterapeuto kabinetas, ūkinės paskirties patalpos.

Visos patalpos ir teritorija nuolat bus stebimos vaizdo kameromis.

Už nieką nemokės

Nors Klaipėdos rajono nakvynės namuose vienu metu galės gyventi ne daugiau nei 15 žmonių, kurie už stogą virš galvos nemokės, jei jų pajamos per mėnesį neviršys 700 litų, benamius prižiūrės 11 darbuotojų.

Skaičiuojama, kad atlyginimams per metus reikės 264 tūkst. litų. Dar reikės pinigų komunaliniams mokesčiams, nes benamiai nemokės ir jų. "Juk tai – ne penkių žvaigždučių viešbutis, kur klientai gali mokėti. Sutikite, kad nei jūs, nei aš nenorėtume gyventi nakvynės namuose", – argumentavo V.Lygnugarienė.

Įvertinus visas investicijas ir išlaidas, vieno benamio išlaikymas mokesčių mokėtojams bent jau pirmaisiais metais kainuos daugiau nei 100 tūkst. litų.

Anot V.Lygnugarienės, 11 darbuotojų nakvynės namuose tik skamba daug, o realybė kita: psichologė, valytoja dirbs po 0,5 etato, darbininkui bus suteikta tik 0,25 etato.

"Daugiausia bus socialinių darbuotojų, kurios dirbs paromis. Kadangi jos – moterys, todėl budės po dvi, nes vienai pasilikti nors ir su 15 žmonių yra nesaugu", – aiškino Gargždų socialinių paslaugų centro direktorė.

174 vietos – 37 darbuotojai

Klaipėdoje nakvynės namai veikia nuo 1993 m. lapkričio. Šiuo metu juose teikiamos dviejų tipų paslaugos: vienos nakties bei laikinas apgyvendinimas iki pusės metų. Pastarasis paslaugų tipas bus taikomas Klaipėdos rajono nakvynės namuose.

Uostamiestyje po valdišku stogu vienai nakčiai vienu metu gali apsistoti 52 žmonės, o laikino apgyvendinimo paslaugą gauti 122 asmenys.
Nakvynės namai Klaipėdoje yra dviejuose pastatuose skirtingose miesto dalyse.

Nepaisant to, biudžetinėje įstaigoje yra tik 38,5 etato. Nuo kitų metų vasario liks 37 etatai, nes centralizuojama biudžetinių įstaigų buhalterija.

"Gerai Klaipėdos rajone, jei galima pasiekti, kad 15-a benamių rūpintųsi 11 darbuotojų. Mūsų savivaldybė labai skaičiuoja ir tikrai neturime galimybių didinti nei darbuotojų skaičiaus, nei kelti jiems atlyginimų. Kitaip tariant, mes dirbame  minimaliomis sąlygomis – taip, kad darbuotojų darbo valandos, grafikai atitiktų Darbo kodekso reikalavimus", – teigė Klaipėdos nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė.

Skaičiai atėmė amą

Išgirdęs, kokia Klaipėdos nakvynės namuose apgyvendinimo vietų ir darbuotojų proporcija ir ją palyginęs su situacija Klaipėdos rajone, jos savivaldybės administracijos direktorius Č.Banevičius trumpam neteko amo ir nepratarė nė žodžio.

"Reikia pripažinti, kad pastatyti nakvynės namus kainavo nepigiai, brangus bus ir jų išlaikymas. Tačiau darbuotojų skaičius nėra išpūstas, tiesiog tokie teisės aktai, reglamentuojantys darbo laiką, sąlygas. Kita vertus, dar tikrai verta gerai pasvarstyti, ar tikrai reikia tų 11 darbuotojų, nes, manau, mes sunkiai rasime galimybę mokėti jiems atlyginimus, reikės nuo kažko nukirpti, juk pinigų savaime savivaldybės biudžete neatsiranda", – atgavęs žadą žodžius sunkiai rinko Č.Banevičius.

Jis tikino, jog dėl nakvynės namų atsiradimo Klaipėdos rajone buvo daug svarstyta, diskutuota, ieškota vietos, kur juos statyti, ir pasirinktas geriausias variantas.

"Jei kas nors gali pasiūlyti, kaip mums išsisukti pigiau, esame atviri pasiūlymams. Tačiau esmė ta, kad problema yra, benamių yra, todėl nakvynės namai ir reikalingi, nes tokių žmonių tiesiog nebuvo kur dėti", – dėstė direktorius.

Jis tvirtino, jog pagrindinis nakvynės namų įsteigimo tikslas – padėti socialinėje atskirtyje atsidūrusiems žmonėms grįžti į doros kelią.

"Jei padėsime nors vienam žmogui, tai investicija jau ir bus atsipirkusi. Aišku, galėjome ir nieko nedaryti, bet taip problemų juk neišspręsime", – humaniškai nusiteikęs buvo Č.Banevičius.

Du jau numirė

Nors planuojama, kad Klaipėdos rajono nakvynės namai duris atvers kitą savaitę, kol kas besidominčių apsigyventi valdiškuose namuose yra vos vienas kitas.

"Šiuo metu matyti, kad nakvynės namuose jau gali apsigyventi 3–4 žmonės. Buvo dar du norintys, bet jie, deja, jau iškeliavo anapilin. Manau, jog kol dar nėra šalta ir žmonės randa, kur nakvoti, tol jie pas mus ir nesiverš. Tačiau kai tik orai dar labiau subjurs, tikiu, kad užsipildys visi nakvynės namai", – vylėsi V.Lygnugarienė.

O kaip bus vasarą? Ar nakvynės namai nebus tušti?

"Nežinau, kaip bus, bet kažkaip bus. Jei žmonės bandys kabintis į gyvenimą, dirbs, juk jiems vis tiek kažkur reikės grįžti nusiprausti, pasigaminti valgyti. Todėl manau, kad ir vasarą nakvynės namai bus paklausūs", – tiki Gargždų socialinių paslaugų centro direktorė.

Ji pabrėžė, jog pagrindinis tikslas, kodėl Klaipėdos rajone bus atidaromi nakvynės namai – siekis, kad benamiai atsistotų ant kojų, juos motyvuoti gyventi kitaip.
"Remiantis kitų miestų patirtimi, į normalų gyvenimą grįžta, dirbti pradeda tik vienas kitas nakvynės namų gyventojų, bet ir tai jau yra pasiekimas", – tvirtino V.Lygnugarienė.

Komentaras
Pranas Norvilas
Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos Sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos komiteto pirmininkas

Aišku, kad Klaipėdos rajono nakvynės namų ir statyba, ir išlaikymas yra brangus, bet mes žiūrime į žmogų. Lietuvoje daug ką darome brangiai, bet tik todėl, kad žmonėms būtų patogiau. Viena išgelbėta gyvybė viską atperka. Turime skaudų atvejį, kai dėl lėšų trūkumo netinkamai suveikė Bendrojo pagalbos centro sistema, ir buvo nužudyta mergina. Jei prarandame žmogų, tai kaina nebeturi jokios reikšmės. Mes turime gelbėti benamius, nes jie – taip pat žmonės. Esame krikščionys ir turime rūpintis savo artimu, nesvarbu, brangu tai ar ne. Aišku, dar analizuosime situaciją. Gal išties darbuotojų nakvynės namuose numatyta per daug, gal iš pradžių nebus daug gyventojų. Tačiau esmė ta, jog nakvynės namai yra reikalingi ir darbuotojų juose turi būti tiek, kiek reikia.

GALERIJA

  • Klaipėdos rajono valkatoms – rojus žemėje
  • Klaipėdos rajono valkatoms – rojus žemėje
  • Klaipėdos rajono valkatoms – rojus žemėje
Vytauto Petriko nuotr.

Kaip vertinate nakvynės namų penkiolikai benamių statybą už 1,2 mln. litų?

Iš viso balsų: 773
Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Rasa

Deja, žurnalistė savo staipsniu ir jau jo antrašte pademonstravo savo menką socialinės situacijos Lietuvoje išmanymą. Namų neturėjimas yra šalies ekonominės-politinės situacijos išraiška. Sveikinu Klaipėdiečius, kurie ryžosi ir pasiūlė orias gyvenimo sąlygas savo namų neturintiems žmonėms.

Paulius

Straipsnio autorė leidžia sau vadinti žmones vakatomis. Nieko sau žurnalistinė etika. Žema, kvaila ir gėda. Dar labiau gėda portalams leidžiantiems tokius pavadinimus.

jau pavadinimas...

Jau straipsnio pavadinimas kursto diskriminaciją ir netoleranciją šiems žmonėms. Ką ten - neapykantą! Ar tai nebaustina demokratiškoj, bet teisinėj valstybėj? Žinai, nelabai saugu tokioj Lietuvoj gyventi. Bet čia niekas nebaudžiamas, pilna tokių rasistinių straipsnių. Ne taip toli iki getų ir rezervatų... Baikit vieną kartą -mones skirstyt į vertuosius ir nevertuosius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS