Iš Klaipėdos rotušės iškraustys įnamius | Diena.lt

IŠ KLAIPĖDOS ROTUŠĖS IŠKRAUSTYS ĮNAMIUS

Po Seimo pritarimo Prezidento vetuotam įstatymui, nemokamų patalpų savivaldybėse neteks politinės partijos bei Prekybos, pramonės ir amatų rūmai. Pastarųjų atstovai tuo ne itin patenkinti, tačiau tikino, jog "gerbs įstatymo leidėjo galutinį sprendimą ir jį įgyvendins".

Lengvatų metas baigėsi

Praėjusią savaitę Seimas pakluso Prezidento veto ir neleido politinėms partijoms bei Prekybos, pramonės ir amatų rūmams toliau neatlygintinai naudotis valstybės ir savivaldybių patalpomis.

Nuspręsta, kad nuomos terminas baigsis, kaip numatyta sutartyse, o neterminuotos sutartys, įsigaliojus įstatymui, turės būti nutrauktos.

Įstatymo pataisos įsigalios nuo spalio 1 d.

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų administracija įsikūrusi rotušės pastate, Danės gatvėje 17, užima beveik 193 kv. m patalpas.

Kol kas jos priklauso Turto bankui, tačiau deramasi dėl statinio mainų su uostamiesčio savivaldybe.

Ką toliau darysime? Dirbsime, gyvensime. Jokių problemų nematau.

"Klaipėdos taryba yra priėmusi sprendimus ir su Turto banku raštiškai derinusi, kad mainais už savivaldybei priklausantį pastatą Pievų Tako g. 38 (buvusi stomatologinė poliklinika) miestas gaus iš valstybės Danės g.17 (rotušės pastatą), Vytauto g. 13 ir S.Šimkaus g. 11 pastatus. Dabar reikia laukti Vyriausybės pritarimo. Mūsų tikslas – gauti savivaldybės nuosavybės teises į šias patalpas", – teigė Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vadovas Edvardas Simokaitis.

Jei šis projektas pavyks, rotušės pastatas, kuriame reziduoja meras ir jo sekretoriatas, taps savivaldybės turtu, o Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų administracija privalės išsikelti.

Viktoras Krolis / Vytauto Petriko nuotr.

Ir pagal naująjį įstatymą, savivaldybė nebeprivalės šiai įstaigai siūlyti kitų patalpų ir nuomoti jas panaudos pagrindais.

Gerbs leidėjų sprendimą

Turto banko patalpų nuomos sutartis su Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmais galios iki 2020 m. vasario 1 dienos.

Po šios datos rūmų administracija turės ieškoti, kur išsikelti iš Danės g. 17.

"Mes nesame asociacija, mes esame su įstatymu ne pelno įmonė. Vieninteliai. Niekas į tai neįsigilino. Ką toliau darysime? Dirbsime, gyvensime. Jokių problemų nematau. Nors finansų ministras mums atrašė, kad jis į kainodarą nesikiša, ir siūlo mums koreguoti įkainius, kitaip tariant, kelti įkainius verslui. Bet mes to nedarysime, kaip nors išsiversime", – tikino Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų direktorius Viktoras Krolis.

Seime pristatydamas įstatymo veto, Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta tikino, kad "rėmimas netiesiogiai, suteikiant nemokamą turtą, nėra skaidri rėmimo forma".

Sprendimas: kai tik baigsis Turto banko ir Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų patalpų nuomos sutartis, rūmų administracija privalės išsikelti iš miesto rotušės. (Vytauto Petriko nuotr.)

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos l.e.p. prezidentas Sigitas Gailiūnas patikino, jog "bet kuriuo atveju rūmų bendruomenė, priklausanti seniausiai pasaulyje verslo organizacijai – tarptautiniam Rūmų tinklui, skaičiuojančiam jau 400 metų, gerbs įstatymo leidėjo galutinį sprendimą ir jį įgyvendins".

Partijos liks be patalpų?

Nemokamai naudotis savivaldybės patalpomis nuo spalio pradžios neteks galimybės ir politinės partijos.

Klaipėdoje net penkioms politinėms partijoms yra suteiktos patalpos.

Darbo partijai – Daržų gatvėje (142 kv. m), partijai "Tvarka ir teisingumas" – Tiltų gatvėje (85 kv. m), toje pačioje gatvėje būstinės patalpos suteiktos ir "valstiečiams" (29 kv. m), konservatoriams – Liepų gatvėje (109 kv. m), o Liberalų sąjūdžiui – Danės gatvėje (88 kv. m).

Po šio įstatymo pasikeitimo turėtų keistis ir Valstybės bei savivaldybių turto valdymo disponavimo įstatymas.

Jame yra apibrėžti subjektai, kurie gali gauti valstybės arba savivaldybės turto pagal panaudos sutartis.

Ten yra paminėtos ir politinės partijos bei Prekybos, pramonės ir amatų rūmai.

Todėl esą reikėtų pasiekti, kad vienas įstatymas neprieštarautų kitam.

"Dabar partijoms vienintelis kelias gauti patalpas iš savivaldybės yra nuomos sutartis. Pas mus viskas nuomojama viešojo konkurso būdu. Vadinasi, mes skelbsime viešą konkursą administracinėms patalpoms nuomoti. Kas norės, tas išsinuomos", – paaiškino E.Simokaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Nukvakėliu gauja

ne vieno jauno veido, carai nepajudinami

Anonimas

Istikruju, lobistu sajunga, neaisku kuo uzsiimanti, laikas keisti vadovus i naujus ir perspektyvius.

Efa

Nieko veltui ,teisingai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS