Klaipėdos senamiesčio verslas paskendo? | Diena.lt

KLAIPĖDOS SENAMIESČIO VERSLAS PASKENDO?

Senamiesčio verslo situacija buvo sudėtinga dar ir iki karantino. Dabar jau, anot Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjungos pirmininkės Aurelijos Petkūnienės, skęstančiųjų gelbėjimas – pačių skęstančiųjų reikalas.

Valdžia maitina pažadais

Klaipėdoje jau vakar galėjo pradėti veikti lauko kavinės. Leidimus veiklai išsiėmė per 40 įstaigų, tačiau realiai veikiančių – vos viena kita.

Iš viso per vasaros sezoną Klaipėdoje išduodama apie 100 leidimų lauko kavinėms.

Didžioji jų dalis koncentruojasi miesto centre ir senamiestyje.

Tačiau būtent senamiestyje verslininkai optimizmu netrykšta, nes pagrindiniai jų klientai – užsienio ir vietos turistai.

"Situacija tokia ir yra – kapstomės, kaip kas galime. Ir tie valdžios sprendimai kol kas nedžiugina nieko. Viskas – tik kalbų lygyje. Buvo skelbta, kad bus 10 proc. nuolaida nekilnojamojo turto mokesčiui, paaiškėjo, kad tai dar tik diskusijos", – apgailestavo A.Petkūnienė.

Gausaus lankomumo nesitiki

Dauguma lauko kavinių, kurios veikdavo senamiestyje ant važiuojamosios gatvės dalies ir planuoja jas vėl ten atidaryti, dar neturi leidimų.

"Kiti ruošiasi į lauką išsinešti kėdes pagal minimalius reikalavimus, bet tie minimalūs reikalavimai išauga į maksimalius, nes kaip sukontroliuoti visą procesą, kad būtų laikomasi karantino sąlygų? Vadinasi, tas, kuris dirba, turi tapti savotišku cerberiu. Jis turi užtikrinti, kad neserga personalas. Kaip tą padaryti? Matuoti temperatūrą ar spręsti iš akių?" – klausė verslininkė.

Ir tai dar ne viskas. Kavinės savininkas turi užtikrinti, kad lankytojai laikytųsi saugaus atstumo.

Tačiau svarbiausia – verslininkai skeptiškai vertina kavinių lankomumą.

Esą mažai tikėtina, kad kažkas dabar, kai dar nepasibaigęs karantinas, puls eiti į kavines.

"Atsidarei kavinę, bet tai dar nereiškia, kad bus lankytojų. Jei jų nėra, nėra ir pajamų, pelno, darbo užmokesčio", – dėstė A.Petkūnienė.

Parama – ne išeitis

Pasak A.Petkūnienės, be to, dar nemažai verslininkų negavo valstybės paramos už prastovas. Tačiau ir ta parama esą – ne išeitis.

Už minimumą išlaikyti gerą darbuotoją tikintis, kad kada nors situacija pagerės, nerealu, nes tam darbuotojui reikia pasirūpinti šeima.

"Atsigavimo teks laukti labai ilgai, nes lauko kavinės senamiestyje susijusios su turistais. Ne tik užsieniečiais, bet ir vietiniais, atvykstančiais iš kitų Lietuvos miestų. Apie užsieniečių atvykimą klausimų net nekyla, nes visos kelionės yra sustabdytos. Man baisu ir sakyti, bet mes nieko gero nelaukiame iki pat Naujųjų metų. Šiais metais norime tik šiaip ne taip išlikti, o apie kokį nors  pelną ar uždarbį net nesvajojame", – teigė A.Petkūnienė.

Verslininkus labiausiai trikdo tai, kad, esant tokiai sudėtingai situacijai, miestas lauko kavinių neatleido nuo rinkliavos.

"Rašysime dėl to savivaldybei prašymą. Nes kavines nepakanka atidaryti, reikia, kad jos pradėtų normaliai dirbti, gautų pajamų. Jei būtume atleisti nuo lauko kavinių mokesčio, mums tai būtų labai didelė moralinė parama, nes verslai senamiestyje dar ilgai neatsigaus, žmonių vartojimas labai sumažėjęs, jie bijo dėl ateities, taupo, tad tai atsilieps ir kavinių lankomumui", – įsitikinusi A.Petkūnienė.

Labiausiai slegiami tie verslininkai, kurie investavo į verslą ir ėmė paskolas.

Esą mokesčių atidėjimas mėnesiui ar dviem įmonių finansinės būklės nepagerins, ypač šiuo metu.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

AK

Atšils, ir bus tas lankomumas lauke. Dar šildymo sezonas nebaigtas net.

Myliu Klaipėdą

Klaipėdos senamiestis "turi" priėjimą prie Kuršių marių. Jei būtų tikras priėjimas prie marių ir sudarytos sąlygos kavinių, lauko kavinių, įvairių renginių, performancų su muzikantais, meno žmonėmis rengimui neabejoju, kad ten plūstų žmonės. Kodėl vasarą kavinėse, baruose palei Dangės upę Žvejų gatvėje pilna žmonių? Kaip jums ponai patinka pastatas Jūros gatvėje - buvęs kalėjimas. Apleistas, griūvantis. Dabar tvarkoma piliavietės aplinka. Iš karto kyla klausimas - o priėjimas prie marių bus, ar ir toliau grožėsimės surūdijusiais bet kaip numestais senais supuvusiais laivais. Teritorija aptverta apgailėtinos išvaizdos tvora. Grąžu? Patrauklu? Ar kaip tik atsumiančiai atrodo. Melnragėje prie uosto vartų yra įrengtos dvi jaukios kavinės - "Ateik ateik" ir "Baltasis ruonis", mano supratimu geras, patrauklus sprendimas su vaizdu į jūrą. O ką mes turėsim prie piliavietės - plačius trinkelių takus ir viskas?

as

Visa Klaipeda numirus nera kur net nueiti vakare .Stato tik prekybos centrus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS