Klaipėdos senjorams – sveikatą stiprinančios naujovės | Diena.lt

KLAIPĖDOS SENJORAMS – SVEIKATĄ STIPRINANČIOS NAUJOVĖS

  • 0

Klaipėda vienintelė mūsų šalyje priklauso PSO Europos sveikų miestų tinklui. Šis faktas bei aktyvi uostamiesčio visuomenės sveikatos biuro veikla nulėmė tai, jog Klaipėda buvo pakviesta dalyvauti „Urbact“ sveiko senėjimo projekte bei tapti jo flagmanu Lietuvoje.

Kad ir kaip šiuolaikiniame pasaulyje būtų propaguojamas jaunystės kultas, senatvė yra neišvengiama gyvenimo dalis. Daugeliui ji pirmiausiai asocijuojasi su nemaloniais dalykais – vienatve ir ligomis. Visgi šį požiūrį siekiama keisti bei gerinti vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo kokybę.

Europa sensta

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, Europoje žmonių, kurių amžius – 65-eri ir daugiau 2050 m. gali siekti 25 %. Tai turės milžiniškos įtakos regiono visuomenei.

Nors Europoje senjorų daugėja, dėmesio šios gyventojų grupės sveikatai ne visose šalyse skiriama vienodai. PSO stengiasi atkreipti dėmesį į šią sritį, sveikas senėjimas („Healthy Ageing“) taipogi yra įtrauktas ir į Europos mainų bei mokymo programą „Urbact“.

Klaipėda vienintelė mūsų šalyje priklauso PSO Europos sveikų miestų tinklui. Šis faktas bei aktyvi uostamiesčio visuomenės sveikatos biuro veikla nulėmė tai, jog Klaipėda buvo pakviesta dalyvauti „Urbact“ sveiko senėjimo projekte bei tapti jo flagmanu Lietuvoje.

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras, drauge su partneriais kitose Europos šalyse per 14 mėnesių įsipareigojo perimti užsienio kolegų patirtį bei pradėti įgyvendinti naujoves, teikiančias apčiuopiamą naudą vyresnio amžiaus miestiečiams. Į sveikam senėjimui skirtą „Urbact“  projektą įtraukti miestai dalijasi idėjomis ir drauge kuria modelius, kurie padėtų brandaus amžiaus sulaukusiems piliečiams išlikti sveikais, gyventi aktyviai.

Šio projekto ašis – šiaurės rytų Italijos miestas Udine. Kiti Klaipėdos partneriai yra Braitonas Anglijoje, Edinburgas Škotijoje, Grand Poitiers Prancūzijoje.

Kurs „amžiaus žemėlapį“

„Bendraudami su partneriais jau spėjome įsitikinti, kad daugelis iniciatyvų siekiant pagerinti senjorų gyvenimą nereikalauja didelių investicijų. Jūros skalaujama, paplūdimiais ir pušynais galinti pasigirti Klaipėda, turi puikias gamtines sąlygas vystyti infrastruktūrą ir veiklas, orientuotas į pagyvenusių žmonių gerovę“, - įsitikinusi Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro direktorė Jūratė Grubliauskienė.

Įstaigos vadovė, drauge su docente daktare, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto plėtros koordinatore Natalja Istomina, kovo pradžioje lankėsi Udine mieste Italijoje. Iš ten Klaipėdos atstovės parsivežė vertingų idėjų ir užduočių, kurios turi būti įgyvendintos per artimiausius mėnesius.

Talkinant Klaipėdos universiteto Gamtos ir matematikos mokslų fakultetui bus siekiama perimti italų praktiką Klaipėdoje parengiant specialų „amžiaus žemėlapį“. Jis turėtų atspindėti, kuriose miesto dalyse, kvartaluose, yra didžiausia pagyvenusių žmonių koncentracija.

„Toks žemėlapis padeda nustatyti, kur optimaliausia organizuoti įvairias fizinio aktyvumo veiklas senjorams, statyti specialius sporto įrenginius. Urbanistams jis irgi vertingas, nes padiktuoja erdves, kuriose verta numatyti pagyvenusiems žmonėms būtinas poilsio zonas su suoliukais, pasivaikščiojimo takus“, - aiškino J.Grubliauskienė.

Skatins daugiau judėti ir bendrauti

Pagyvenusių žmonių vaikščiojimo grupės – dar viena italų propaguojama veikla. Specialistai parengia takų, šalia kurių pastatomi nesudėtingi įrenginiai tempimo ir kitiems pratimams atlikti, schemas. Senjorai reguliariai susirenka ir ne tik drauge nueina tam tikrą atstumą, pasimankština, bet ir turi progą pabendrauti, praplėsti pažinčių ratą. Tikimasi, jog ši praktika Klaipėdoje bus įgyvendinta jau šią vasarą.

Italai nepamiršta ir psichinės sveikatos svarbos – šiam tikslui įkurtos „intelektualinės bibliotekos“, t.y. specialios erdvės, kuriose senjorai gali rasti įvairių loginių žaidimų ir kitų priemonių intelektui, atminčiai lavinti. Udine mieste apsilankiusių klaipėdiečių nuomone, tai būtų galima nesunkiai pritaikyti ir pas mus.

„Pasinaudojus bent dalimi užsienyje taikomų praktikų, mūsų senjorų gyvenimą būtų galima ženkliai pagerinti. Išloštų ne tik jie - juk vaistai ir medicinos paslaugos valstybei kainuoja daug“, - kalbėjo klaipėdietė doc. dr. N. Istomina.

Birželio 16-18 d. sveikam senėjimui skirto „Urbact“ projekto komanda – visų penkių Europos šalių atstovai – susitiks Klaipėdoje, kad aptartų tai, kas jau nuveikta, bei nusibrėžtų tolimesnes gaires ateičiai.

GALERIJA

  • Klaipėdos senjorams – sveikatą stiprinančios naujovės
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS