Klaipėdos uostas priims tarptautinėse pratybose dalyvaujančius karo laivus | Diena.lt

KLAIPĖDOS UOSTAS PRIIMS TARPTAUTINĖSE PRATYBOSE DALYVAUJANČIUS KARO LAIVUS

  • 0

Gegužės 3 d. Klaipėdos uoste prisišvartuos apie 15 užsienio karo laivų iš Danijos, Norvegijos, Nyderlandų, Belgijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Latvijos, Lenkijos ir Prancūzijos, Turkijos. Dauguma laivų atplaukia dalyvauti tarptautinėje jūrinėje operacijoje ,,Atvira dvasia“ (angl. ,,Open Spirit“). Tai – kol kas didžiausios pratybos šiais metais, kurias organizuoja Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos. Lietuva taip pat skirs savo karo laivus.

Tarptautinė operacija skirta Baltijos jūros dugno išvalymui nuo jūrinių minų, paliktų I ir II pasauliniuose karuose. Taip siekiama sumažinti jūrinių minų keliamą pavojų jūrinei laivybai, žvejybai ir kitai ekonominei veiklai, taip pat pagerinti Baltijos jūros ekologinę aplinką. Per I pasaulinį karą jūroje padėta apie 55 tūkst. jūrinių minų ir 7,5 tūkst. įvairių kliūčių, antrąjį – beveik 95 tūkst. jūrinių minų ir beveik 16 tūkst. įvairių kliūčių. Spėjama, kad daugiau nei 80 tūkst. minų vis dar yra vandenyje. Šios minos vis dar kelia didžiulį pavojų: 2005 m. Šiaurės jūroje Belgijos žvejai tinklais atsitiktinai ištraukė miną, jai sprogus žuvo keturi žmonės. Tokių nelaimingų atsitikimų yra buvę ir daugiau.

Jau nuo balandžio 25 d. Karo ir kruizinių laivų terminale įsikūrė kariai, kurie užtikrins NATO Greitojo reagavimo minų medžiojimo junginio apsaugą operacijos ,,Atvira Dvasia“ (angl. Open Spirit) metu, grupei lankantis Klaipėdoje. „Šie mokymai netrukdo įprastai uosto rutinai, civiliams gyventojams ar turistams. Pratybas organizuoja Lietuvos kariuomenės karinės jūrų pajėgos kartu su NATO jūrinių operacijų sekliuose vandenyse kompetencijos centru, jose dalyvauja Vokietijos Karinių jūrų pajėgų bataliono kariai ir Bundesvero tyrimų institutas“, – teigė NATO operacijų sekliuose vandenyse kompetencijos centro operacinių reikalavimų rengimo štabo karininkas kmdr. Tadas Jablonskis.

Laivų vizito metu, gegužės 4 d., Karo ir kruizinių laivų terminale organizuojama Kariuomenės ir visuomenės vienybės diena Klaipėdoje.

Kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos Klaipėdoje programa:

11–16 val. Klaipėdos įgulos karinės technikos ekspozicija, tiras Karo ir kruizinių laivų terminale

12–12.30 val. Jaunesniųjų karininkų vadų mokymų studentų priesaika Karo ir kruizinių laivų terminale

12.30–13 val. KJP orkestro pasirodymas

12–16 val. Atviri karo laivai Karo ir kruizinių laivų terminale

13–15 val. Specialiųjų operacijų pajėgų karių praplaukimas Danės upėje

13–15 val. Vikingų valčių varžybų dalyvių treniruotė Danės upėje

15–17 val. Vikingų valčių varžybos Danės upėje (atkarpa Jono kalnelis – Žvejo skulptūra (prie merijos)

17 val. Vikingų valčių varžybų nugalėtojų apdovanojimas prie Žvejo skulptūros

Plačiau apie uosto apsaugos pratybas:

,,Uosto apsaugos moduliai turi savo sensorius galinčius aptikti narus, mobilius radarus, elektrooptines priemones, kitus sensorius bei valdymo ir vadovavimo sistemą. Šie moduliai gali būti dislokuoti laivuose, bet kuriame uoste, tiek draugiškame uoste, tiek uoste be infrastruktūros. Pratybų metu treniruojami KJP kariai koordinuoti sąjungininku atvykimą, kovoti su grėsmėmis iš oro (bepiločiais orlaiviais), iš vandens ir sausumos“, – apibūdina kmdr. Tadas Jablonskis.

Operacija susideda iš 6 etapų. Pirmuose trijuose vyks pasirengimas uosto valdymo perėmimui konkrečiuose rajonuose. Nuo balandžio 27 dienos modulis veikia savarankiškai ir vykdo uosto apsaugos funkciją Karo ir Kruizinių laivų terminale. Iki gegužės 1 dienos vyksta jūrų pajėgų karių treniravimas. Gegužės 2 dieną prasidės pasirengimas „Atvira dvasia" dalyvių sutikimui. Uosto apsaugos pratybos pasibaigs gegužės 14 dieną – svečių dieną.

GALERIJA

  • Klaipėdos uostas priims tarptautinėse pratybose dalyvaujančius karo laivus
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS