Klaipėdos uoste prasidėjo kruizinių laivų sezonas | Diena.lt

KLAIPĖDOS UOSTE PRASIDĖJO KRUIZINIŲ LAIVŲ SEZONAS

  • 2

Į Klaipėdos uostą pirmadienio rytą įplaukė pirmasis šiemet kruizų laivas. Jei geopolitinė situacija nepateiks staigmenų, šiemet kruizinių laivų sezonas gali būti rekordinis.

Klaipėdos jūrų uosto direkcijos tarptautinių ryšių ir protokolo vadovė Kristina Gontier sako, kad metų pradžioje buvo 59 kruiziniai laivai, pageidaujantys  atvykti į Klaipėdą, tačiau prasidėjus karui Ukrainoje kompanijos pradėjo keisti maršrutus, kad aplenktų Rusijos uostus, ir laivus nukreipė į Baltijos šalis.

„Klaipėdoje jų skaičius šiemet gali būti rekordinis, laukiame apie 80 laivų, kurie turėtų atplukdyti per 85 tūkstančius keleivių. Tai neįprastai dideli ir labai optimistiniai skaičiai. Prognozuojame, kad dėl įvairių priežasčių vis tik gali būti atšaukta apie 20 proc. šiuo metu numatytų laivų“, – pranešime sakė K. Gontier.

Laivų maršrutų atšaukimus, pasak jos, veikia geopolitinė situacija regione.

„Klaipėdoje, kaip ir kituose Baltijos uostuose, kruiziniai laivai užsiregistruoja daugelyje uostų ir pagal situaciją maršrutus keičia, atšaukia, įtraukia naujus uostus. Situacija dinamiška, ypač Baltijos regione“, – sakė K. Gontier.

Anot vadovės, kruiziniai laivai vengia Rusijos uostų. Dėl šių priežasčių Baltijos jūros uostai laivų šiemet turėtų sulaukti daugiau.

„Galvojame, kad net jei atšauks, sezonas bus rekordinis“, – sakė K. Gontier.

Įprastai Klaipėda kasmet sulaukdavo 6–8 naujų laivų, tačiau šiemet jų turėtų atplaukti net 13.

Pirmadienį atplaukęs laineris „Hamburg“ yra vienas mažesnių – jo ilgis siekia 144 metrus. Tačiau tokio dydžio laivų uoste šiemet turėtų būti mažuma – net 70 proc. bus didieji – ilgesni nei 200 metrų laineriai. 

„Yra akivaizdžios pasaulinės tendencijos, rodančios, kad laivybos verslo efektyvumą siekiama užtikrinti didesniais laivais. Tokią pat tendenciją matome ir kruizinėje laivyboje, tad siekdami ir toliau būti konkurencingi“, – pranešime sakė uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Laivas „Hamburg“ Klaipėdoje bus apie 5,5 valandos. Per tą laiką 300 turistų iš Vokietijos praleis Klaipėdoje, Palangoje ir Neringoje.

„Hamburg“ plaukioja su Bahamų vėliava ir priklauso Vokietijos kelionių operatoriui „Plantours Kreuzfahrten“. 1997-aisiais pastatytas laivas talpina 420 keleivių.

Paskutinis kruizinis laivas šiemet turėtų atplaukti spalio 13 dieną. 2023 metų kruizų sezonui jau yra užsiregistravę daugiau kaip 50 laivų.

GALERIJA

  • Klaipėdos uoste prasidėjo kruizinių laivų sezonas
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

7a

Привет 2 группа

knechtas

bet tas pirsas remontuojamas seniai ir galo nesimato , kaip tuos laivus svartuos neaisku.. o del laivu skaiciu kaip visada svaigalai ir svajuko drabliuones

SUSIJUSIOS NAUJIENOS