Klaipėdos valstybinė kolegija lyderiauja pagal tarptautiškumo plėtrą | Diena.lt

KLAIPĖDOS VALSTYBINĖ KOLEGIJA LYDERIAUJA PAGAL TARPTAUTIŠKUMO PLĖTRĄ

  • 0

Aukštojo mokslo tarptautiškumas daro įtaką ne tik studentų ir dėstytojų tobulėjimo procesui, bet ir keičia visos visuomenės mąstyseną. Suprasdama tarptautiškumo svarbą ir naudą Klaipėdos valstybinė kolegija sukūrė ir įgyvendina ambicingą tarptautiškumo plėtros strategiją. Įdedamos pastangos duoda rezultatų, 2019 metų žurnale „Reitingai“ Klaipėdos valstybinės kolegijos tarptautiškumas įvertintas antra vieta koleginiame sektoriuje.

Tarptautiškumas plėtojamas įvairiomis iniciatyvomis

Klaipėdos valstybinė kolegija nuolat kuria ir palaiko ryšius su pasaulio aukštosiomis mokyklomis ir kitomis organizacijomis. Šiuo metu Kolegija aktyviai bendradarbiauja su daugiau kaip 120 partnerių, sėkmingai įgyvendindama Erasmus+ mainų programą, tarptautines savaites, projektus, vasaros stovyklas, mokslininkų vizitus, parodas ir muges. Kolegijoje kasmet įvyksta apie 450 mainų programos vizitų, kuriuose dalyvauja studentai, dėstytojai ir administracijos darbuotojai. Vizitų metu įgyjama tarptautinės patirties, vyksta gerosios patirties sklaida, kuriami tvarūs akademiniai ryšiai su užsienio aukštosiomis mokyklomis.

Kolegija jau aštuonerius metus tradiciškai organizuoja tarptautinės savaitės renginius, kuriuose kasmet sulaukiama daugiau kaip 70 dalyvių iš įvairių šalių aukštųjų mokyklų. Šia iniciatyva siekiama paskatinti dėstytojus ir mokslininkus dalintis savo mokslo žiniomis, profesine patirtimi ir pasiekimais. Tarptautinės savaitės metu renginio dalyviai ne tik skaito paskaitas studentams, bet ir dalyvaujama mokslinėse konferencijose, projektinėse ar ekspertinėse veiklose, generuoja bendradarbiavimo idėjas.

Vasaros stovyklos ir projektai

Dar viena veikla, skatinanti tarptautiškumą – vasaros stovyklos, skirtos aukštųjų mokyklų studentams. Vasaros stovyklų metu rengiamos kūrybinės dirbtuvės, kuriose sujungiamos teorinės studijų žinios ir praktika. Studentai iš skirtingų studijų programų lankosi Klaipėdos miesto ir rajono verslo įmonėse, drauge su mentoriais rengia ir įgyvendina bendrus projektus Kolegijos laboratorijose.

Dalyvavimas tarptautiniuose projektuose leidžia studentams išmokti bendrauti ir bendradarbiauti daugiakultūrėje aplinkoje, ugdyti savarankiškumą ir pasitikėjimą savimi. Kaip sėkmingą pavyzdį būtų galima paminėti projektą „Let‘s make a bridge“, kuris buvo įgyvendinamas kartu su Ukrainos aukštąja mokykla „The National University of Ostroh Academy”. Projektas pritraukė didelį skaičių abiejų aukštųjų mokyklų studentų, panorusių ugdyti pilietiškumą ir lavinti verslumo kompetencijas.

Kolegija kiekvienais metais laimi finansavimą kviestinių dėstytojų iš užsienio šalių akademiniams ir moksliniams vizitams įgyvendinti. Žymių mokslininkų vizitai iš tokių universitetų kaip „University of Central Lancashire“, „Linnaeus University“, „Oxford Brookes University“ ir kt. naudingi ne tik studentams, bet ir dėstytojams, kuriems atsiveria galimybės su kolegomis iš užsienio vykdyti mokslinius tyrimus, publikuotis mokslo žurnaluose.

Studijas ir praktikas vadina įdomiausiu gyvenimo tarpsniu

Kasmet vidutiniškai 100 Kolegijos studentų pasinaudoja programos Erasmus+ judumo galimybe ir vyksta į užsienį dalinėms studijoms arba atlikti profesijos praktikų. Iš mobilumo vizitų studentai grįžta ne tik praturtėję akademinėmis žiniomis ar įgiję naujų praktinių gebėjimų, bet ir patyrę skirtingos kultūros padiktuotų gyvenimiškų pamokų. Kineziterapijos studijų programos studentas Maksimas Dolgopolovas praktikos mėnesius, praleistus Pietų Bohemijos universitete, vadina pačiais įdomiausiais gyvenime: „Įgijau ne tik profesinių žinių, kurių man prireiks ateityje, bet ir susipažinau su Čekijos kultūra, istorija, patobulinau savo anglų kalbos gebėjimus“.

Kolegija patraukli studentams iš užsienio, studijuojantiems visą programą pilna apimtimi. Šiuo metu anglų kalba studijuoja studentai iš Europos Sąjungos, Afrikos valstybių, Indijos, Čilės, Bangladešo ir kt. Populiariausios tarp užsienio studentų programos: Kineziterapija, Bendrosios praktikos slauga, Turizmo verslas, Informatikos inžinerija.

„Klaipėdos valstybinėje kolegijoje radau savo norimą studijų programą, todėl pasirinkau atvykti į Lietuvą. Noriu tapti slaugos specialistu, padėti žmonėms sveikti ir būti šios srities profesionalu, ir manau, kad Kolegija man padės pasiekti svajonę“, – Sarimsokov Farrukhjon iš Uzbekistano.

„Tarptautiškumas padeda atsiverti pasauliui, praturtina studijų procesą, prisideda įgyvendinant studijų kokybės siekį. Gebėjimas veikti multikultūrinėje terpėje yra vertinamas darbdavių, – pabrėžia Kolegijos direktorė Gražina Markvaldienė. – Tad ir toliau sieksime, kad tarptautiškumo lygmuo augtų, studijų kokybė nuolat gerėtų, o studentai ir absolventai būtų vertinami darbdavių“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS