„Klaipėdos vandens“ investicijos – ne vien vandens kokybei gerinti | Diena.lt

„KLAIPĖDOS VANDENS“ INVESTICIJOS – NE VIEN VANDENS KOKYBEI GERINTI

  • 3

Šimtus tūkstančių klientų uostamiestyje bei Klaipėdos rajone aptar-naujanti bendrovė „Klaipėdos vanduo“ nuosekliai tęsia užsibrėžtus darbus. Praėjusiais metais įmonė įgyvendino skirtingas veiklos sritis at-liepiančius reikšmingus projektus – iš viso į juos investuota kiek daugiau nei 10 mln. eurų.

Lietaus vanduo bus švaresnis

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinio direktoriaus Benito Joniko teigimu, itin didelį dėmesį įmonė skyrė užsemiamų miesto gatvių ir daugiabučių kiemų problemoms spręsti – suremontuota dalis avarinės būklės lietaus tinklų, įrengti kampiniai rinktuvai, kurie padeda susidoroti su didesniu kiekiu paviršinių nuotekų.

„Klaipėdos vietose, kur buvo fiksuojama daugiausia užliejamų kiemų, gatvių, nutiesta daugiau kaip 20 km lietaus tinklų. Iš jų pusantro kilometro – Bangų ir Joniškės gatvėse (šis projektas jau eina į pabaigą), beveik 6 km – Sendvario ir centrinės miesto dalies gyvenamuosiuose kvartaluose“, – vardijo B.Jonikas.

Anot įmonės vadovo, į pabaigą eina ir 6 lietaus vandens valymo įrenginių ant 4, 10 ir 17 išleistuvų statyba – į Dangę, Kuršių marias patenkantis lietaus vanduo bus valomas pasitelkus naftos gaudykles bei smėlio sėsdintuvus.

„Kadangi esame bendrovė, kuriai itin svarbi aplinkosauginė kryptis, kartu dar labiau stipriname tiek įmonių kontrolę, aiškindamiesi, ar prie lietaus nuotekų nėra prijungti kiti tinklai, tiek padedame joms atsakingai tvarkyti nuotekas“, – aiškino pašnekovas.

Įdarbino dirbtinį intelektą

Reikšmingų darbų praėjusiais metais nuveikta ir nuotekų valykloje Dumpiuose – čia įgyvendintas išskirtinis projektas.

„Ko gero, esame kol kas vienintelė vandentvarkos įmonė Lietuvoje, įdiegusi išmaniąją „Hubgrade“ sistemą. Sumontuoti davikliai perduoda informaciją apie nuotekų užterštumą į vadinamuosius „debesis“, o ten jau yra paskaičiuojama, kiek reikia paduoti deguonies ir organinio priedo nuotekoms valyti. Anksčiau tai fiziškai kontroliuodavo darbuotojai, dabar tai daro dirbtinis intelektas. Įdiegę šią technologiją gerokai sumažinome elektros energijos ir technologines sąnaudas“, – pasiekimais dalijosi vadovas.

Kompleksinėms nemalonių kvapų mažinimo priemonėms įgyvendinti įmonė skyrė daugiau nei 240 tūkst. eurų, darbai bus tęsiami ir šiemet.

„Nors praėjusiais metais kvapų sklidimą sumažinome nuo 3 iki 16 kartų, šiemet ir toliau tam skirsime didelį dėmesį. Planuojame uždengti pastatą, į kurį pirmiausia atiteka dar nevalytos nuotekos, įdiegti ozonavimą smėliagaudėse, o pačią teritoriją jau apsodinome eglutėmis, kurios tankiai suaugusios sudarys natūralų barjerą, padės sulaikyti kvapų sklaidą vyraujant vėjams“, – aiškino B.Jonikas.

Gamtai draugiška civilizacija

Reikšminga įmonės investicijų dalis praėjusiais metais skirta geriamojo vandens tiekimo bei nuotekų tvarkymo infrastruktūrai rekonstruoti – ši veiklos sritis taip pat reikalauja ypatingo dėmesio, nes kai kurie vamzdynai skaičiuoja net po pusšimtį metų. Kaip pasakojo bendrovės „Klaipėdos vanduo“ vadovas, centrinėje uostamiesčio dalyje vandentiekio bei buitinių nuotekų tinklų rekonstruota po maždaug 5 km, taigi bendrai – apie 10 km.

Nors iš pagrindinių uostamiesčio vandenviečių tiekiamas puikios kokybės vanduo, B.Jonikas neneigė, jog tolimesnėse teritorijose dar yra kur pasitempti.

„Todėl pernai investavome į vandens kokybės gerinimą Klaipėdos rajone. Buvo pastatyti ne tik 4 vandens gerinimo įrenginiai – kadangi Dauparuose teko susidurti su tam tikromis gamtos anomalijomis gelmėse, buvo priimtas sprendimas čia išgręžti naują vandens gręžinį“, – pasakojo pašnekovas.

Reikšmingos lėšos taip pat investuojamos į Klaipėdos rajono tinklų infrastruktūrą.

„Iki šiol įgyvendinamas didelės apimties projektas Kulių kaime bei Dovilų miestelyje – čia naujai tiesiama daugiau nei 1 km nuotekų ir 250 m vandentiekio tinklų. Vien praėjusiais metais į šiuos darbus buvo investuota kiek daugiau nei 1 mln. eurų“, – vardijo B.Jonikas.

Skaičiuojama, jog įgyvendinus darbus šioje teritorijoje prie centralizuotų tinklų prisijungs apie 400 naujų vartotojų. Dar apie 200 naujų vartotojų įmonės klientų gretas turėtų papildyti Purmaliuose, čia nutiesus apie 13 km naujų nuotekų ir vandentiekio tinklų.

„Šie gyventojai turės galimybę tvarkyti nuotekas ne individualiai, o centralizuotai, taigi ne tik patogiau, bet ir civilizuotai, be galimos taršos gamtai. Kaip į aplinkosaugą orientuotai įmonei, mums tai yra vienas svarbiausių uždavinių“, – pabrėžė bendrovės „Klaipėdos vanduo“ vadovas.

Prioritetas – atsinaujinimas

Vertindamas praėjusių metų vandens pardavimų pokyčius, įmonės vadovas neneigė, jog kai kuriuos jų buvo galima prognozuoti dėl pandemijos situacijos.

„Vandens pardavimai šiek tiek, tai yra 0,3 proc., susitraukė ir tai, labiausiai tikėtina, yra karantino pasekmė, kadangi daugelis įmonių mažino gamybos apimtis. Gyventojų vandens suvartojimo vidurkis išaugo – šiame sektoriuje pardavimai išaugo faktiškai netoli 5 proc. Tai vėlgi simptomiška, nes nemažai žmonių ėmė dirbti nuotoliniu būdu iš namų“, – konstatavo pašnekovas.

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinio direktoriaus B.Joniko vertinimu, visus praėjusių metų darbus įmonei pavyko įgyvendinti taip, kaip ir buvo numatyta.

„Kalbant apie pagrindines šių metų investicijas, jos bus nukreiptos ne į plėtrą, o į esamų ir nuolat senstančių tinklų infrastruktūros rekonstrukciją, atnaujinimą. Kai kurie tinklai jau skaičiuoja ne vieną dešimtį metų, todėl privalome rūpintis ir senų tinklų kokybe. Be abejo, dalis lėšų bus skirta ir nuotekų valymo sistemai tobulinti, klientų aptarnavimui gerinti ir, kaip minėjau, nemalonių kvapų mažinimo priemonėms“, – reziumavo įmonės vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

dar šiek tiek

viskas naujausia moderniausia, bet savitarnos svetainė tai kokių 90-ųjų lygio

deja

vakar vakare važiavau pro Dumpius, kanalizacijos dvokas buvo stiprus.

LKL

Viskas krypsta į tai kad brangs vanduo ir nuotekų valymas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS